Nordmenn bruker mest strøm i verden

I følge statistikk fra Miljøvakt og SSB ligger Norge igjen på verdenstoppen i strømsløsing. Vi bruker dobbelt så mye strøm som svenskene, 70 prosent mer enn danskene og 10 ganger mer enn verdensgjennomsnittet.

Bare Island ligger foran oss i strømforbruk pr innbygger. I følge SINTEF undersøkelser kan økt bevisstgjøring om strømforbruk kutte nordmenns strømregning med opp til 20%.

Vi bruker strøm for milliarder av kroner. Også om våren og sommeren topper Norge strømforbruksstatistikken. I følge SSB bruker nordmenn hele 10 ganger mer strøm enn verdensgjennomsnittet. Kun islendingene bruker mer pr innebygger enn Norge. Det er oppvarming, vannoppvarming og belysning som utgjør de største utgiftspostene.

Derfor har selskapet Miljøvakt AS nå utviklet eWave, et energidisplay som måler strømforbruket i kroner og øre. Strømdisplayet skal bidra til å synliggjøre vårt strømforbruk og hjelpe husholdninger med å spare strøm. - Når man får tydeliggjort den økonomiske gevinsten ved å spare strøm, tror vi på en umiddelbar virkning hos de fleste husholdninger. Derfor har vi utviklet et produkt der kronene synliggjøres per kWh du forbruker. Slik kan strømforbruket kontrolleres direkte, forteller Stein O. Rivelsrød, som sammen med Gunnar Skalberg er gründerne bak produktet.

Sparer 4500 kroner i året

Undersøkelser Miljøvakt har foretatt i samarbeid med Sintef viser at eWave kan bidra til at en gjennomsnitts husholdning reduserer strømforbruket sitt med opp til 20 prosent. For en husholdning med et årlig elektrisitetsforbruk på 25 000 kWh tilsvarer en 20 prosents reduksjon en nedgang på ca. 4 500 kroner i året.

- eWave kan brukes året rundt, og gir en betydelig reduksjon i strømforbruket. Det skal være enkelt å følge med på hvor mye strøm du bruker, i kroner og øre, sier Rivelsrød. Kjøkken og oppvarming er dyrest Det er tydelig kjøkken og oppvarming av boligen som koster deg mest i strømforbruk.