Fra venstre: Morten Kveil, Account Manager Nordics, Nokia Michail Angelov, Solution Manager Energy & IoT, Nokia Tapio Kallioniemi, Product Manager Open Cloud, Nokia, Ole Christian Braathen, Strategic Transformation, Nokia, Jerome Jullien, Enterprise Partner Sales Lead, Nokia, Patrik Hagelin, Business Development, Miris Jan Gunnar Mathisen, CEO, Miris, Svein Harald Olavesen, Project Director, Spark Concept, Miris, Antti Vikman, Sales Lead European Incubation, Nokia, Antti Romppanen, Datacenter Product Manager Lead, Nokia, Bogdan Buza, Sales Solution Manager, Nokia

Nokia går for norsk datasenter-løsning

Varmen fra pilotprosjektet til Nokia skal brukes til å varme opp nærliggende bygg.

Etterspørselen etter såkalte Edge-sentre, er forventet å øke. Dette er mindre datasentre som skal ligge så nær brukerne som mulig.

I fjor høst lanserte Miris derfor konseptet Spark Edge. I tillegg til å ligge tett på kunden, er dette en løsning som gjør at varmen fra datasentrene gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. Løsningen er også støyfri.

– Det haster å ta i bruk bærekraftige løsninger. Det finnes ni millioner datasentre på kloden i dag, og hvis vi ikke gjør endringer vil de i løpet av få år bruke opp mot en femtedel av energiressursene på jorda, sier Svein H. Olavesen, prosjektdirektør for Spark-konseptet i Miris i en pressemelding.

Nå har Miris signert en avtale med finske Nokia, som skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene, som har som mål å gjøre fremtidens datasentre til en ressurs for næringsparker og boligområder.

I første omgang skal Miris og Nokia teste ut Edge-løsningen i liten skala.

- Nå vil vi først sette opp et pilotprosjekt. Det vil gi oss svar som vi kan bygge videre på for å skape verdens beste datanettverk, sier Nokias strategiske sjef, Ole Christian Braathen.

Miris er et norsk eiendoms- og teknologiselskap som skal utvikle bærekraftige bygg og teknologi. Målet er å øke produktiviteten i eiendomsbransjen.

Prosjektet treffer midt i kjernevirksomheten til Nokia. De er kanskje mest kjent som produsent av mobiltelefoner, men i dag jobber selskapet hovedsakelig med nett og utvikling. Nokia har over 100.000 ansatte verden over og omsatte for 23.15 milliarder euro i 2017.