<p>- Mange samler på bonsai på linje med kunst, sier daglig leder Marius Foss i Taki Bonsai. Her med en 60 år gammel japansk azaela til cirka 30.000 kroner. Foto: Svanhild Blakstad</p>Dette er en 30 år gammel japanlønn. Foto: Svanhild BlakstadDenne japanske furuen er 70 år gammel og koster 59.000 kroner. Foto: Svanhild BlakstadBonsai på Hagemessen 2019. Foto: Svanhild BlakstadBonsai finnes i mange størrelser og aldre. Foto: Svanhild Blakstad- Et bonsai-tre krever endel stell og vedlikehold, sier Marius Foss i Taki Bonsai. Foto: Svanhild Blakstad

- Noen kjøper et bonsai-tre til 60.000 kroner fremfor et maleri

Noen samler på kunst, noen samler på trær. Bonsai er en kunstform som går ut på å dyrke miniatyrtrær i potte.

Fakta bonsai

Bonsai er et japansk uttrykk som bokstavelig oversatt betyr «plantet i en container». Denne kunstformen er avledet fra en gammel kinesisk hagebrukpraksis, som delvis deretter ble bygd under påvirkning av japansk Zen buddhisme. Det har eksistert i godt over tusen år. Målet med Bonsai er å skape en miniatyrisert, men realistisk gjengivelse av naturen i form av et tre.

– Denne bonsaien er en japansk azaela og er over 60 år gammel. Treet er dyrket og produsert i Japan før det kom til Europa, sier daglig leder Marius Foss i Taki Bonsai.

Han viser hage.no et prakteksemplar av en bonsai som han har med på Hagemessen.

– Dette treet har vært jobbet med i flere år, og sikkert gjennom flere generasjoner. Bonsai blir ofte solgt på auksjoner eller på hagesentre i Japan, og fraktet til Europa med båt og videresolgt der, sier Foss.

Taki Bonsai er en del av Hageland Foss i Røyken og startet med nybegynnerkurs og salg av bonsai i 2016.

– Interessen for bonsai er økende, noe vi så veldig tydelig i fjor. Folk er nysgjerrige, og det er både nybegynnere og en del samlere som kommer til oss, sier Foss.

Han understreker at skal man skaffe seg et bonsai-tre, er det viktig å ha ha interesse og tålmodighet for denne spesielle dyrkingsformen.

– Gjennom sesongen trenger bonsaien ganske mye stell. Det gjelder både frisering, gjødsling og vanning, og det er viktig å gjøre det riktig. Trærne må også pottes om med jevne intervaller, hvert  tredje år omtrent.

– Hvem er kundene?

– Vi har stort sett bare privatkunder, men også noe bedrift. De som kjøper dyre trær samler på bonsai på lik linje med at man samler på kunst. De bruker gjerne 60.000 kroner på et miniatyrtre fremfor et maleri. Forskjellen er at dette er et levende kunstverk, sier Foss.

Men det går også an å skaffe seg små bonsaier til et par hundrelapper.

På Hagemessen hadde han med en japansk furu til 60.000 kroner, som sammen med japanlønnen til 30.000 var de mest kostbare trærne på standen.

– Det er mye penger, men hvis man tenker på hvor gammelt treet er og alt arbeidet som er gjort opp gjennom årene, er det lettere å forstå hvorfor prisen er som den er, avslutter han.