Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Nedslående E18-godkjenning

Transparency International Norge mener det er overraskende at Hochtief ble en av fire forhåndsgodkjente entreprenører på E18 Arendal-Tvedestrand.

– Det er nedslående at Nye Veier velger å gi tilbud til et selskap med slike omdømmeanmerkninger, sier generalsekretær Guro Slettemarki i Transparency International Norge til Dagens Næringsliv onsdag.

Slettemark legger til at det er positivt at Nye Veier faktisk gjennomfører en slik forhåndsgodkjenning der den etiske historien til alle selskapene blir vurdert. Dette vitner om at det ikke bare er pris som gjelder, mener hun.

Avisen kunne tidligere i uken avsløre at tyske Hochtief Infra, som tidligere i år ble én av fire forhåndsgodkjente selskaper til å levere tilbud på milliardutbyggingen av E18 mellom Arendal og Tvedestrand, hører til i et konsern med flere internasjonale korrupsjonssaker.

Konsernet er blant annet bøtelagt for ulovlig prissamarbeid i Sør-Afrika, og er under pågående granskninger i Australia og India.

– Faktum er at selskapene må være dømt for å bryte våre krav, presiserer administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier overfor Dagens Næringsliv.

Stortingsrepresentant og nestleder i Stortingets transportkomité, Eirik Sivertsen (Ap), ber nå samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om å følge opp saken.

«Vi forventer at statlige selskaper forholder seg til lover og regler, og gjør sitt ytterste for å sikre seg mot korrupsjon», kommenterer Solvik-Olsen i en epost til Dagens Næringsliv.