Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL. Foto: Nadia Frantsen / NBBL

NBBL: Boligkjøpernes marked i 2020

Renteoppgang og stor tilbudsside demper temperaturen i boligmarkedet neste år, spår Norske Boligbyggelag (NBBL) i ny kvartalsrapport.

I en pressemelding tirsdag advarer de samtidig om en ny priskarusell i Oslo om et par år.

– Det har vært en positiv utvikling i boligmarkedet de siste to årene, med høy boligbygging, god etterspørsel og moderat boligprisvekst. NBBL forventer at presset i markedet dempes ytterligere ett knepp inn i 2020, noe som tilsier uendrede boligpriser, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, i pressemeldingen.

Økt rente og boligmengde

Forventningen baserer seg i hovedsak på to faktorer. Det ene er at Norges Bank økte styringsrenten fra 0,5 til 1,5 prosent, en innstramming NBBL støtter.

Det andre, skriver NBBL, er at det har blitt bygd rekordmange boliger de siste årene. Det bidrar, ifølge pressemeldingen, til at det er mange boliger til salgs og at boligkjøper har mye å velge mellom, dermed blir det mindre press på visninger og lavere prisvekst.

– Historisk så vet vi at boligprisene sjelden flater ut og at svingningene innenfor et enkelt år kan være store. Det går fortsatt godt i norsk økonomi, men slik vi ser det er utviklingen i internasjonal økonomi den største risikofaktoren for boligmarkedet her hjemme i 2020, sier Bjerknes.

Ny æra

På lengre sikt har NBBL predikert at Norge befinner seg i en ny æra boligprismessig. Rentebunnen er passert og innfasingen av oljepenger er i hovedsak bak oss, skriver de. Boligprisveksten får dermed mindre drahjelp fremover og vil sannsynligvis svinge rundt en langt mer moderat trendvekst de kommende årene.

– En snikende bekymring her er den lave reguleringstakten i hovedstaden. Høy boligbygging og lavere prisvekst de siste årene har vært ønsket både av politikere og næringen selv. Det er altså ingen grunn til å hvile på laurbærene. Dersom boligbyggingen stopper opp, kan det føre til en ny priskarusell i hovedstaden om et par år. Det vil være svært uheldig i en tid der eierlinjen allerede presses og flere sliter med å etablere seg i boligmarkedet, sier Bjerknes i pressemeldingen.