Nærbyen 24/7

Foto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Pile Kalland FotoFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomFoto: Frost EiendomAnders Austeng fra Trym, Gunn Kristin Mebust Åsegård fra Frost Eiendom og Marius Espnes Landheim fra Skibnes arkitekter er godt fornøyd med det ferdige resultatet. Foto: John Inge Vikan.Anders Austeng fra Trym, Gunn Kristin Mebust Åsegård fra Frost Eiendom og Marius Espnes Landheim fra Skibnes arkitekter er godt fornøyd med det ferdige resultatet. Foto: John Inge Vikan.
FrostEiendom

FrostEiendom

Trymlogo

Trymlogo

Skibnes

Skibnes

Afrylogo

Afrylogo

Danielsenlogo

Danielsenlogo

Vianovalogo

Vianovalogo

Swedoor

Swedoor

Nordan

Nordan

Tverås

Tverås

GKlogo

GKlogo

Frost Eiendom er Trondheims største private boligutleier, ved siden av at selskapet også driver utvikling av eiendommer for salg. Men til tross for en stor portefølje med utleieboliger fant man basert på erfaringer ut av det manglet et segment, nemlig boliger som er en mellomting mellom det å bo på hybel eller i kollektiv, og det å eie sin egen bolig.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Utleieboliger

Bruttoareal: 7773 kvadratmeter

Byggherre: Nærbyen 24/7 (Frost Eiendom)

Entreprenør: Trym Bygg

Prosjektkostnad: 350 millioner kroner

Arkitekt: Skibnes Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Interiørarkitekt: SIAS Contract

Ekstern byggeledelse: Advansia

Rådgivere: RIBr: COWI l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBfy, RIM: Rambøll l RIVA, RIVeg: ViaNova Trondheim l RIB: Siv. Ing. Danielsen l RIG: Multiconsult l RIE: Vintervoll l RIV: GK Trondheim

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Tverås Maskin og Transport l Rørteknisk: GK Rør l Luftbehandling og auto: GK Inneklima l Elektro og teleteknisk: Vintervoll l Heis: Schindler l Avfallssug: Logiwaste l Kjøkken, garderober og innredning: Sias Contract l Badekabiner: Norac l Taktekker: Mestertak l Plattendekker: Con-form l Lås og beslag: Dørteknikk l Stålarbeider: Rustfrieksperten l Avfallshåndtering: Retura l Branntetting, kjerneboring, ståldører: RH Prosjekt l Tynnavretting; RS Gulv l Stillas: X-Stillas l Smedarbeid: DBC group l Vinduer: NorDan l Ytter- og innerdører: Swedoor l Malerarbeid: Sverresborg malerservice l Mur/flisarbeid: Ragnar Skånøy l Blikkenslager: TFS l Sportsboder: Lauritzen Gjerdfabrikk l Byggevarer: XL-Bygg l Glass/alu: AMG Montaza

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Resultatet av dette står nå ferdig på Sorgenfri i Trondheim i form av Nærbyen 24/7. Prosjektet omfatter to store blokker på henholdsvis fem og ni boligetasjer der det er blitt plass til 157 nye utleieboliger. Alle var leid ut allerede før blokkene var ferdigstilt, forteller Gunn Kristin Mebust Åsegård, prosjektleder i Frost.

Privat, men sosialt fellesskap

Åsegård sier at det at de nye leilighetene helt klart fyller et gap i markedet.

– Vi gjorde et grundig forarbeid, med en rekke studieturer for å se på slike prosjekter andre steder. Noe av det vi så, var at selv om mange ønsker å ha sin private bolig med alle nødvendige fasiliteter, ønsker de også å bo sosialt. Konseptet «Co-living» skal møte dette, og ikke minst tilby de som bor her et fellesskap. Her er det mulig å være alene når man ønsker det og være sosial når det passer, sier hun.

I de to blokkene er det blitt plass til 157 boenheter, fordelt på 84 ettromsleiligheter ,58 med to rom og 15 med tre rom. De minste leilighetene er på 18 til 22 kvadratmeter, men ifølge Åsegård gir de et fullverdig botilbud, med eget bad og kjøkken. I byggene er det i tillegg store og hyggelige fellesarealer, som også kan anses som en del av boligene, selv om man deler dem med andre.

– Alle leilighetene i prosjektet har full tilgang til disse arealene, sier hun.

Ikke bare studenter

Selv om denne type leiligheter kanskje burde være attraktive for studenter, er det også andre som har funnet veien til Nærbyen.

– Vi retter oss også mot unge voksne. Det finnes mange som er i arbeid, men ikke ønsker å kjøpe en leilighet. Mange vet ikke hvor lenge man blir værende i byen. Det kan for eksempel være folk som nettopp har begynt i arbeidslivet, stipendiater, folk som jobber på sykehus og så videre. Her har de et fint tilbud, som i tillegg har en god beliggenhet, sier hun.

Både St. Olavs hospital og store deler av NTNU ligger i umiddelbar nærhet. Det er kort vei til Midtbyen og Lerkendal stadion. I tillegg er hele Sorgenfri-området et område i stor vekst og med stor aktivitet.

– For folk som arbeider i akademika er det mange som flytter rundt fra universitet til universitet. Det er også mange andre ulike årsaker til at man ikke er klar til å slå seg ned permanent, men likevel ønsker et ordentlig sted å bo, sier Marius Espnes Landheim fra Skibnes Arkitekter. Han har vært arkitekt for byggene.

To prosjekter

Prosjektet på Sorgenfri henger tett sammen med tilstøtende prosjekt, Nærbyen. Begge prosjektene var del av samme reguleringsplan. Dermed var det ifølge arkitekten viktig å få et åpent drag gjennom det hele.

Han sier også at utviklingen av prosjektet har vært ganske omfattende og lang, i arkivene hos Skibnes er det papirer som viser til parallelloppdrag omkring både disse byggene og nabobygget tilbake i 2014.

– Da vi startet måtte vi også forholde oss til en reguleringsplan som var utformet av andre, men da Frost kom med sine tanker syntes vi dette var et spennende prosjekt. Det har vært mye prøving for å forsøke å gjøre boligene så effektive om mulig, så det har vært masse «knaing» for å få alt på plass. Dert er jo slik at de minste leilighetene får mest oppmerksomhet siden der er det nødvendig med mange smarte løsninger og tanker for å få det til å bli mest mulig effektivt. Samtidig skal det være en god plass å bo, derfor er det tenkt mye på lys. Fasadeveggen har mye glass for å gi mye lys inn i leilighetene. Det er krevende å få mye inn på små arealer, men man løser det meste om man får nok tid – og det fikk vi her, sier han, og tilføyer at han synes resultatet ble bra.

Mellom de to blokkene i Nærbyen er det også utviklet et gårdsrom som ligger sørvendt til, og det er lagt vekt på at bygningene skal skygge for så lite sollys som mulig. Det er også lagt vekt på bruk av mye farge.

– Dette skal ikke være en institusjon, men hjemmet fil folk, og da skal det være hyggelig. Vi har vært opptatt av at ikke bare være sort eller hvitt, dette har vi brukt mye tid på, sier han, og forteller i dette arbeidet har byggherren også brukt egen interiørarkitekt.

Uvant, men spennende

Anders Austeng, som har vært prosjektleder for entreprenøren Trym, sier det har vært et interessant prosjekt.

– For vår del var dette en generalentreprise, der byggherren selv hadde en del av leveransene. Det var litt uvanlig for oss, siden vi normalt pleier å ha hånd om hele prosjektet og alle fagene, og dermed ble det en tilvenningsfase. Ellers var det er veldig bra prosjekt, hektisk mens det pågikk, sier han.

Som gjennomførende entreprenør opplevde Trym også at koronaen ga utfordringer, slik også mange andre i bransjen opplevde.

– Men vi leverte i tide og er fornøyd med det. Vi har levert med en kvalitet som opplever at byggherren er godt fornøyd med, og vi sitter igjen med at vi har fullført dette innenfor de forventninger som var lagt, sier han.

Rent byggeteknisk er bygget oppført i plass-støpt bærekonstruksjon med bruk av prefabrikkerte plattendekker samt klimavegg av isolert bindingsverk med utvendig fasade av luftet puss-system.

Miljøkravene forlangte også 100 prosent gjenvinningsgrad/sortering, og at prosjektet skulle gjennomføres uten skader på ytre miljø

Det var også krav om at prosjektet skulle utvikles med løsninger som kan bidra til å redusere energibehov.

Stor interesse

Gunn Kristin Mebust Åsegård, sier at det gikk fort å fylle opp byggene, ikke minst gjennom markedsføring gjennom de riktige kanalene.

– Vi var nok forberedt på at det skulle ta lengre tid å få leid ut alt, men alt var fullt utleid før vi var ferdig med byggene.

Hun fremhever at i tillegg til trivelige og funksjonelle leiligheter, er en rekke felles fasiliteter inkludert i husleien.

Herunder co-workarealer, som også kan bookes til ulike arrangementer av beboerne, lobby/bar, stue, spillrom (biljard/bordtennis) filmrom, felles kjøkken med spiseplass til 12, sykkel- og skiverksted også så videre. De større leilighetene har egne vaskemaskiner, mens de mindre leilighetene har tilgang til fellesvaskeri. Det er lagt vekt på gode, solrike og sosiale møteplasser utendørs, med blant annet store sittegrupper med grill, områder med solstoler og treningsapparater.

Det er også et eget driftskontor, med vaktmester og forvalter som tar hånd om driften.


Flere prosjekter