Myrahallen

Prosjektleder Øyvind Trettøy i Næringsbygg er glad de kom i mål med overlevering i februar.
Næringsbygglogo

Næringsbygglogo

Overhallagruppen

Overhallagruppen

Augdal

Augdal

Midthauglogo

Midthauglogo

Planene om idrettshall dukket opp på 1980-tallet. Nærmere 40 år senere kunne Byåsen IL endelig flytte inn i sitt nye bygg.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Idrettsbygg

Bruttoareal: 3.300 kvadratmeter

Byggherre: Byåsen IL

Byggherrerepresentant: Rambøll

Totalentreprenør: Næringsbygg

Kontraktsum: 59 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Skibnes Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Harboe og Leganger l RIBfy, RIBr: Rambøll l RIG: Dr.techn. Olav Olsen l RIE: El Team l RIV rør: Rørlegger 1 l RIV vent: Teknisk Ventilasjon l RIVA, vei: Asplan Viak l RIA: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Graving og sprenging: Ottar Augdal l Betongarbeider: Skaun Betongbygg l Prefab betong: Overhalla Betongbygg l Stålkonstruksjoner: Ipoa l Utvendig trekonstruksjoner: Overhalla Hus l Taktekking: Norgestak l Sedumtak: Bergknapp l Gulvstøp og tynnavretting: Tiller Vimek l Flisarbeid: Brødrene Olsen l Malerarbeid: XH Malerservice l Idrettsgulv og idrettsutstyr: PST Sportsanlegg l Vinduer: NorDan l Dører: Firesafe l Lås og beslag: Beslag-Consult l Heis: Otis l Rekkverk: Midthaug l Rør og sanitær: Rørlegger 1 l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Elektro: Elteam l Innvendig foldevegg: Trysil byggprodukter l Garderobebenker/knagger: AJ Produkter l Blikkenslager: Mælen Blikk og ventilasjon

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Om veien frem var lang, gikk det fort da byggingen først kom i gang. Med byggestart i april 2022 og overlevering midt i februar 2023 ble byggetiden ti måneder.

– Myrahallen representerer en ny tid for idrettslaget, slår Leif Lande fast. Han var leder for Byåsen IL da byggesaken ble loset gjennom, og gikk inn som prosjektleder under byggeprosessen. Han er sivilingeniør i byggeteknikk og seniorrådgiver i Rambøll.

Byåsen IL er Trondheims største idrettslag med nær 80 håndballag, nesten like mange fotballag og en betydelig aktivitet i andre sommer- og vinteridretter. Omkring halvparten av de 3.000 medlemmene er barn, og det er disse som blir den store brukergruppen av Myrahallen. I tillegg til endelig å få et skikkelig hjem for klubben, betyr den nye hallen at det blir en mindre omflakkende tilværelse for barna på Byåsen som skal på trening. Hallen øker også kapasiteten slik at idrettslaget kan tilby aktiviteter til flere, ikke minste unger i lavere årsklasser.

Stort løft

Hallen er bygd på ei 16 dekar stor tomt som Byåsen IL i sin tid fikk i gave fra trikkeselskapet Graakallbanen. Tomta rommer fra før en fotballbane, basketbane, sandvolleyballbane og løpebane. Idrettsplassen ligger like ved Kyvannet som er en populær badeplass sommerstid og skøytebane om vinteren. Fra Myra er det kort vei til Bymarka, byens mest populære turområde.

Forholdene på Myra har vært nokså enkle, men idrettsplassen får nå et stort løft med den nye 3.300 kvadratmeter store hallen. Utearealene skal også rustes opp, løpebanen skal få tartandekke og den ti meter høye endeveggen på Myrahallen blir klatrevegg.

En stor og en liten

Myrahallen har to plan og er L-formet. Grunnplanet er på 2.300 kvadratmeter, mens det øvre planet har 1.000 kvadratmeter gulvflate. Den store hallen har håndballdimensjoner og går over begge etasjene med sin takhøyde på syv meter. På nedre plan ligger også en mindre aktivitetshall på 14 x 21 meter, med fire meter takhøyde. I tilknytning til storhallen er det fire større garderober og utstyrsrom. Sentralen for bergvarmeanlegget og lagerrom ligger også på dette grunnplanet.

Hovedinngangen ligger på øvre plan. Her er det adgang til et publikumsområde med sitteplasser for 87 personer og en mesanin for stående. Øvre plan rommer også et stort styrkerom, møterom, kontorer, et sosialt rom på 114 kvadratmeter og kjøkken.

Høyt tempo

Næringsbygg fikk kontrakten som totalentreprenør i november 2021. Deretter fulgte en samspillsfase frem til byggestart. Starten skulle egentlig skjedd før april, men ble utsatt blant annet på grunn av store snømengder.

– Vi tråkket på gassen for å ta igjen det tapte, sier Øyvind Trettøy, prosjektleder for Næringsbygg.

– Den største utfordringen fikk vi da stålleverandøren falt ut på grunn av krigen i Ukraina. Da var vi midt i prosjekteringen. Dermed ble det nokså hektisk.

Det stusslige klubbhuset som sto på tomta ble i starten brukt som rigg av Næringsbygg, og ble revet da entreprenøren satte opp sin egen rigg.

Fjellstøtt nedslag

Grunnen under Myrahallen er slett ikke myr. Næringsbygg visste godt at det var berggrunn, men Trettøy innrømmer at det var mer fjell enn man hadde beregnet. Sprengningsarbeidet ble mer omfattende enn planlagt. Det ble samtidig boret fem energibrønner i fjellet for å utnytte varmen og redusere strømkostnadene.

De bærende konstruksjonene oppå bunnplata er stålbjelker og prefabrikkerte betongdekker. Veggelementene er også prefabrikkerte og ble levert i full høyde. Etter montasjen ble isolasjon blåst inn i elementene. Kledningen er beiset furupanel. På taket ble det anlagt gress, Trondheim kommune krever at det skal være grønne tak på nye bygg der miljøhensyn veier tungt.

Konfliktfritt

Prosjektleder Øyvind Trettøy i Næringsbygg synes forholdet til Byåsen IL har fungert godt.

– Det har vært en fornøyelse å samarbeide med byggherren. Vi har ikke hatt noen konflikter, sier Trettøy.

Byggherrens representant er også godt fornøyd.

– Det har gått veldig greit. Næringsbygg har opptrådt smidig, og vi har ikke hatt noen krangler underveis, sier prosjektleder Leif Lande.

Treklang av farger

Arkitekt Gro Hermstad hos Skibnes Arkitekter ønsker at Myrahallen skal fremstå som ei «lun storstue for nærmiljøet».

– Med grønne tak, beiset trekledning og utstrakt bruk av farger ønsker vi å innby til lek, trivsel og aktivitet. Fargepaletten er en treklang av gult, grønt og blått, både i eksteriør og interiør. Treklangen gir et lekent uttrykk og gjenspeiler aktiviteten i hallen. Farger og komposisjon er med på å gi bygget identitet, sier Hermstad.

Venter på vår

Utenfor hallen er det etablert parkering for 25 biler og det er laget to sykkelparkeringer, den ene under tak. Utomhusarbeidet skal ferdigstilles i løpet av våren. Kommunen skal også oppgradere hovedveien i området med fortau og asfalt, samtidig som gamle vann- og avløpsledninger skiftes ut.

Ikke for «stjernene»

Byåsen IL er kanskje mest kjent for sitt håndballag på kvinnesiden, men den nye hallen blir ikke base for dem. Byåsen Håndball Elite samarbeider med Kolstad Håndball og trener og spiller i Kolstad Arena. En annen av klubbens juveler, Johannes Høsflot Klæbo, blir nok heller ingen stamgjest i Myrahallen. Byåsens langrennsavdeling holder skistadion i Nilsbyen, litt lenger inn i Bymarka.


Flere prosjekter