Katrine Henriksen (fra venstre), Ina Karoline Helleberg og Nina Ullmann. Foto: Lemminkäinen

Møt asfaltdamene som viser vei

Ved Lemminkäinen Norges avdeling på Sem i Tønsberg er en tredel av de ansatte kvinner.

– I august har jeg jobbet med asfalt i 30 år. Hvordan det har vært? Jo, jeg er jo her enda, sier lagbas Nina Ullmann i Lemminkäinen.

– Jeg trives med å jobbe ute, på forskjellige steder og det å treffe andre mennesker. Også trives jeg med å jobbe sammen med gutta, sier hun i en pressemelding fra entreprenørbedriften.

Ullmann har også fått selskap fra flere jenter ved avdelingen. Eli Auglend har jobbet som maskinfører i flere år, mens Ina Karoline Helleberg og Katrine Henriksen er forholdsvis nye i jobben. Og i sommer starter Ingvild Skjauff som lærling. På kontoret jobber June Mai Berg.

Full kontroll

Ina Karoline Helleberg er inne i sin andre sesong i Lemminkäinen, og styrer asfaltutleggeren med stødig hånd.

– Det ser veldig lett ut, men du må konsentrere deg hele tiden. Du må ha full kontroll på linja og veien, hvor kollegene befinner seg, hvordan de skal styre lastebilen foran, hvor smalt det er og hvor langt bak du kan rygge. Mye å passe på, men man kommer inn i det, sier hun.

Kollega Katrine Henriksen er også maskinfører på utlegger. Hun synes det å jobbe i en mannsdominert bransje er helt greit.

– Gutta er veldig greie, sier hun i pressemeldingen.

Gjør det ordentlig

Både Karoline Helleberg og Nina Ullmann trekker samholdet mellom kollegene fram som noe av det viktigste med jobben.

– Samholdet gjør det hyggelig å komme på jobb, for det kan bli mye jobbing til tider. Men man trenger ikke være tøff eller sterk for å jobbe med asfalt. Du må være åpen for å lære noe nytt. Jenter kan gjøre denne jobben like godt som gutter. Det går på teknikk, sier Ullman.

– Jenter er ofte mer nøyaktige, og gjør ting ordentlig. Også tilfører vi en positivitet som jeg mener er veldig viktig, avslutter hun.