Mosvannet Park

Fra v. daglig leder i TPG Kjetil Andersen, byggeleder hos Total Betong Caroline Fjetland og arkitekt Victoria Marie Sjo Fasting, fra arkitektkontoret Sjo Fasting AS.
Totalbetong

Totalbetong

Novaform

Novaform

Nlogo

Nlogo

ProDok3D

ProDok3D

SandnesTak

SandnesTak

LieBlikk

LieBlikk

Heskje

Heskje

GjesdalRødberg

GjesdalRødberg

Interiørfaghuset

Interiørfaghuset

TSByggtjenester

TSByggtjenester

Vikeså

Vikeså

Arexa

Arexa

Risalogo

Risalogo

BjørnsHage

BjørnsHage

Hørmannlogo

Hørmannlogo

De 82 leilighetene gir en opplevelse av hotellstandard, det samme gir fellesarealene. Ett hotell ble revet, så reiste utbyggerne to høyhus og flere lavere hagehus.

Fakta

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Bolig med næring i sokkel

Bruttoareal: 18.373 kvadratmeter BRA totalt, inkludert
parkering og butikk

Byggherre: Mosvannet Park Bolig

Byggherreombud: Novaform

Totalentreprenør: Total Betong

Arkitekt: Sjo Fasting

LARK: Aros Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBfy: Norconsult l RIG: Grunnteknikk l RIA: Brekke & Strand l RIBr: Branncon l RIVA: Sweco l RIV, RIE: TEQVA l RIV sprinkler: Aktiv Sprinkler l RIB prefab: Prefab Design/iVest Consult

Underentreprenører og leverandører: Stikking, skanning, dronemapping: Pro Dok 3D l Heis: Heis 1 l Prefab betongelementer: Hå Element l Fasader, rekkverk, beslag: Lie Blikk l Kjøkken og bad: Svane Kjøkken l Tømrer: TS Byggtjenester l Klimavegg og balkonger: Fakta Bygg l Grunnarbeid, riving: Risa l Utomhus: Bjørns Hage & Anlegg l Teglarbeid: Murmester Heskje l Taktekking: Sandnes Tak l Glassarbeid: Lie Glass l Stålarbeid: Stålteknikk l Maler- og gulvarbeid: Interiørfaghuset T. Lund l Flislegging: Murerfirma Gjesdal & Rødberg l Lås og beslag: Arexa l Branntetting: Lilleland l Tynnpuss: Vikeså Golv l Porter: Hörmann l Alu-dører: Time Aluminium

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Mosvannet Park ligger på et høydedrag sør for Mosvatnet, noen få kilometer fra Stavanger sentrum. Mellom tomten og gravlunden nedenfor, den strekker seg ned mot det populære turområdet ved vannet, er en tidligere gjennomfartsvei. For lokalkjente var dette Hotel Alstor-området. Et bygg, reist under krigen, ble tatt i bruk som hotell i 1950. Det var langstrakt og lå godt opp fra veien. Tiden gikk, og gikk på en måte fra hotellbygget, som ble solgt for å erstattes av nybygg.

Dette er en park

Det ene boligprosjektet etter det andre kaller seg park for tiden, men for Mosvannet Parks del dreier det seg faktisk om en park.

– Kommunen eide området mellom hovedveien og hotellet. For å etablere et mest mulig skjermet uteområde på solsiden av byggene, gjorde vi et makebytte med kommunen, forteller Kjetil Andersen i Mosvannet Park AS. Grønnandelen som kommunen tidligere eide er blitt tomt, mens den opprinnelige hotelltomten er blitt grøntareal. Derfor går det en offentlig sti gjennom det solrike og skjermede området,

Vel plassert

Forarbeidet har tatt tid, også fordi utbyggerne gikk mange runder med Stavanger kommune for å bli enige om volumene. Men tomten er stor og enkel å plassere bygg på. Boligene kunne for eksempel vært fordelt på fire høye tårn. I stedet danner de en L, som utgjør skjermende vegger mot været og trafikkstøy. På innsiden av disse, på solsiden, er uteområdet og parken.

Formen og plasseringen skaper også avstand til eksisterende villabebyggelse, som ligger i høydedraget bak.

Landskapsarkitekt Jamie Bell, ved AROS arkitekter AS, har stått for utformingen av utearealene, som utbyggerne har brukt én million kroner ekstra på å oppgradere. Selv på en hustrig vårdag med uventet snøfall, er kvaliteten tydelig.

Har hotellstandard

Monkey Studio, som utelukkende arbeider med interiørarkitektur og kan vise til flere prestisjeprosjekt, har bidratt til innredningen.

– De valgte å gå for en hotell-feeling i prosjektet. Det ble vel gjennomført og vellykket, forteller arkitekt Victoria Marie Sjo Fasting, fra arkitektkontoret Sjo Fasting AS, om de innvendige løsningene.

Prosjektet har fem gjestehybler, på pluss/minus 25 kvadratmeter. Disse er faktisk bygget som hotellrom. I tillegg rommer boligkomplekset en felles stue. Den er utformet for større selskap, som konfirmasjon, dåp og 50-årslag. Sameie skal overta driften av denne. I første byggetrinn er det også et større treningsrom, som er godt utstyrt.

Fin utforming

Den skrånende tomten er utnyttet godt. Sokkelen rommer en stor Rema 1000-butikk, parkering, boder og tekniske rom. Derfor er første-etasje i boligene i realiteten i byggets andreetasje. Disse ligger over trafikkstøyen, godt fire meter over bakkeplan, på nedsiden.

Fordi butikken er plassert i sokkeletasjen og har egen varelevering, er den ikke til bry for beboerne.

I skrivende stund er de fleste leilighetene i trinn en innflyttet. Siste byggetrinn består utelukkende av hageblokker, og blir ferdig til jul.

Ettertraktede leiligheter

Da Mosvannet Park AS kjøpte tomten i 2016, ble de møtt med litt mistro. Var det virkelig marked for et så stort leilighetsprosjekt, såpass langt fra sentrum?

– Vi var sikre på at dette var riktig. Området har rikelige muligheter for trening og tur, ligger i et nydelig grønt-drag, nær nok til alle fasiliteter og med en formidabel utsikt. Da vi sommeren 2019 hadde visning første gang, merket vi allerede god interesse, utdyper han.

Hotellet ble revet påsken 2020, så oppsto de første Covid 19-utfordringene. Våren for to år siden var det fullstendig umulig å forutsi om pandemien ville påvirke markedet og mulighetene for å bygge. Derfor tok prosjektet en liten tenkepause. Men de hadde allerede solgt nok til å starte på byggetrinn 1, og tok likevel sjansen.

– Hadde det da blitt stopp i markedet, ville vi hatt en kjempeutfordring, forteller representanten for utbyggerfirmaet.

Faktum er at salget gikk strålende.

Fornøyde aktører

Pandemien har likevel påvirket prosjektet. Verst har det vært etter sommerferiene, når arbeidere har kommet hjem etter utenlandsturer. Det gikk så langt at de valgte å invitere inn vaksinebussen.

– Pandemien gav utfordringer også fordi vi har hatt usikkerhet for leveranser, beskriver Caroline Fjetland, byggeleder hos totalentreprenør Total Betong AS.

Hotellet ble revet av Risa AS. Total Betong AS kom inn i august 2020. Bortsett fra utfordringene pandemien gav, har hun bare godord å si om arbeidet.

– Dette er et krevende bygg, med mye detaljer. Men alt har gått kjempefint, forteller Fjetland.

– Total Betong har vært superflinke. Sammen har vi utgjort et skikkelig godt team, med få overraskelser for begge parter. Dette har også vært en god økonomisk prosess, og jeg tror alle er fornøyde med sluttresultatet, understreker Kjetil Andersen. Også underentreprenørene får sin del av velfortjent ros.

God grunn

Byggene er i hovedsak plasstøpt, og store deler av utearealet hviler på parkeringsgarasjen. Taket i kjelleren er hulldekke og nederst er det benyttet noen prefabrikkerte søyler.

Byggherren forteller at boligene er reist på «takknemlig grunn.» Da hotellet var revet, grov de seg fem meter nedover, traff ganske fort solide masser og slapp peling.

På forhånd var det gjort grunnundersøkelser. I tillegg var det en mulighet for å treffe på fornminner på en så fint plassert tomt. Det gjorde de heller ikke.

Innsats for materialvalg

Utvendig er bygget kledd med en kombinasjon av tegl og platekledning, i en moderne bronsefarge. Bygget har også store glassfasader, som løfter inntrykket både fra inn- og utsiden.

Arkitekten hadde et sterkt ønsker om at tegl skulle benyttes til forblending, og for å finne riktig teglstein, reiste utbyggerne til Danmark. Der besøkte de tre teglverk og referanseprosjekt. For å ivareta kvaliteten og forebygge fargesjatteringer er all teglsteinen, til byggetrinn 1 og 2, produsert i én omgang.

Fasadeplatene er formet og stedtilpasset av håndverkere hos Lie Blikk AS. Fordi det er stor variasjon i fasaden, representerer bare dette en enorm innsats.

Også innvendig er det høy kvalitet, blant annet med vannbåren varme i alle leilighetene, enstavsparkett og oppgradert innredning på kjøkken og bad. Det mest iøynefallende ved første besøk er nok likevel at det er en gjennomgående takhøyde på 2,60 meter i stue og kjøkken. Dette, i kombinasjon med store vinduer fra gulv til tak, gir en helt spesiell romfølelse i leilighetene.