Gheorghe Nicolae Constantin arbeider på det nye Nasjonalmuseet i Oslo. De bruker nå visir på hjelmene.

Ken Opprann/Statsbygg

Moss-bedrift snudde om på produksjonen: Selger håndlagde visirer til Statsbygg og HENT

Da økonomien stupte, lagde de ansatte i PS Press en prototype på et ansiktsvisir ved hjelp av en boksershorts og omslaget på en tegneblokk. Nå har de videreutviklet ideen, og solgt over 16.000 håndlagde visirer til både helsesektoren og byggenæringen.

– Det har reddet bedriften vår. Vi hadde ikke klart oss mange månedene uten produksjonen av ansiktsvisirer. Nå er alle ansatte tilbake i jobb, og økonomien er på riktig vei igjen. Det er vi veldig fornøyde med, og samtidig hjelper vi med å begrense smitten, sier markedssjef Siv Holder i PS Press.

Den lille reklamebedriften med ni ansatte, som til daglig produserer reklamemateriell, opplevde blodrøde tall da koronakrisen traff Norge for fullt.

Da bedriften to uker før påske sto i fare for å permittere ansatte, begynte produktutvikler Trygve Walle å tenke i nye retninger for å tjene penger.

– Han spurte plutselig en dag i en lukket gruppe på Facebook om noen hadde en tre centimeter bred strikk, og skrev at han hadde en ide for hvordan vi kunne unngå permitteringer. Et annet klokt hode i bedriften sa at vi kunne bruke strikken på en boksershorts. Dagen etter lagde vi prototypen på et ansiktsvisir ved hjelp av strikken på en boksershorts og omslaget på en tegneblokk, sier Holder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Håndlaget i Moss

Den påfølgende uken dalte omsetningen ytterligere. Samtidig som bedriften måtte permittere tre medarbeidere, videreutviklet de visir-ideen. Deretter brukte de påskeuken på å produsere de første visirene og legge opp markedsstrategi.

– Det har vært stor pågang fra kunder fra første stund. De permitterte fikk tilbake jobbene sine, og vi måtte til og med ha ekstrahjelp. Vi hentet derfor inn to ungdommer, som var permittert fra sine jobber, til å hjelpe med produksjonen. Vi produserer rundt 1.500 visirer i døgnet, sier hun.

Siden produksjonsstarten i begynnelsen av påskeuka har bedriften produsert og solgt 16.000 visir.

De fleste er solgt helsesektoren, blant annet til Ullevåll sykehus, eldresentre og PU-boliger, men også til byggenæringen.

Holder sier de har kapasitet til å lage enda mer, og at det er et mål for bedriften å nå ut til enda flere i bygg- og anleggsnæringen med produktet.

– Vi produserer reklamemateriell, og har derfor utstyret som trengs. Vi måtte bare kaste oss rundt, og snu om på hva vi produserte. Dette er «handmade in Moss», sier hun lattermildt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Over 2.000 visirer til Statsbygg

HENT og Statsbygg har til sammen kjøpt over 2.000 visirer til arbeiderne som jobber på både Campus Ås og det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Det var assisterende prosjektleder Henning Olsen i HENT som fremmet forslaget om å bruke visirene i Statsbygg-prosjektene.

– Jeg leste om visirene på Facebook, og tok det opp i møter med Statsbygg. Vi bestemte oss for å prøve 150 visirer til arbeidere på Campus Ås. Det fungerte veldig bra, så da bestilte vi enda flere, sier Olsen, som er SHA ansvarlig for entreprenørene på Campus Ås.

Prosjektdirektør Steinar Støre på Nasjonalmuseet fikk høre om erfaringene fra Campus ÅS, og bestilte sporenstreks 300 visirer til arbeiderne på byggeplassen. Også der var erfaringene så gode at de bestilte flere.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra arbeiderne. Det hender man er nærmere hverandre enn to meter, og da gjør ansiktsviserene at man føler seg tryggere. Vi ser også på dette som et positivt ekstratiltak for å unngå smittespredning, i tillegg til at vi følger retningslinjene fra BNL, sier Olsen.

Han syntes også det er positivt at de gjennom å bedre smittervernet på byggeplassene også hjelper en lokal bedrift i Moss gjennom en tøff tid.

– Det er en litt artig og positiv næringskjede. Vi hjelper dem med å unngå permitteringer og holde driften i gang. De hjelper oss med bedre smittevern og holde byggeplassene i gang. Samtidig bidrar produksjonen deres til å hjelpe helsesektoren. Det er vinn-vinn alle veier, sier han.