Møllers Hage

Gamle næringslokaler i Peter Møllers vei på Løren i Oslo er jevnet med jorden, og erstattet av tre moderne boligblokker og en stor felles hage med pergola, sjakkbrett og parseller.

Fakta

Sted: Løren, Oslo

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: Cirka 20.700 kvadratmeter (inkludert kjeller)

Kontraktsum eks. mva: 344,4 millioner kroner

Byggherre: Skanska eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: HD Arkitekter

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIG, RIByFy: Skanska Teknikk l RIE: Heiberg & Tveter l RIV rør: Assemblin l RIV vent: Solland l RIBr: Roar Jørgensen l RIMiljø: NGI l RIA: Brekke & Strand l RIVA: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Utomhus: SL Stenlegging l Elektro: Ørnulf Wiig Installasjon l Rørlegger: Assemblin l Ventilasjon: Solland l Kjøkken og garderober: HTH l Maler: Hunvik l Parkett: Bo Andren l Vinduer: Norges-vinduet l Dører: Swedoor l Branntetting og ståldører: Firesafe l Gulvsparkling: A-gulv / Gulventreprenøren l Solskjerming: Vental l Systemhimlinger: Isoteks Bygg l Rekkverk: GBS l Glass/alu: Glassteam l Mur, puss, flis: AK Byggservice l Boder: Troax l Sedum: Vital vekst l Blåseisolasjon: Isoteks Miljø l Kjerneboring: Mimax l Blikkenslager: A Hansen Blikk l Taktekking: Hesselberg Tak l Bade-kabiner: Parmarine l Prefab elementer: Contiga

Nye Møllers Hage på Løren i Oslo ferdigstilles i slutten av november. Den store tomten i tidligere Peter Møllers Vei 15 bestod av næringslokaler før bygge-prosjektet startet opp i 2016.

Etter to og et halvt år med byggingen er de gamle lokalene blitt erstattet av tre moderne boligblokker med i alt 165 leiligheter.

I den største blokken blir det også næring i første etasje, og tomten endrer navn til Peter Møllers Vei 25 – 45. Byggene knyttes sammen av en stor, felles parkeringskjeller.

– Alle leilighetene er solgt, men det er ikke bestemt ennå hva slags næring som kommer i første etasje. Leilighetene har vanlig moderne standard, og flere av dem har god utsikt over byen. Samtlige boliger har egen balkong, takterrasse eller mark-terrasse, sier prosjektleder Målfrid Holme i Skanska Norge AS, som er totalentreprenør.

Det er Skanska eiendomsutvikling som er byggherre, og prosjektleder John Are Johansen sier de er svært fornøyde med byggeprosjektet.

- Både leilighetene og uteområdene er blitt veldig fine. Prosjektet har også truffet markedet veldig godt. Leilighetene ble lagt ut for salg høsten 2015, og ble utsolgt i løpet av 2016. Det er svært bra når det er snakk om 165 leiligheter, sier han.

Overleveres før jul

Boligene har mellom ett og tre soverom, og varierer i størrelse fra 35 kvadratmeter på det minste til 120 kvadratmeter på det største. Leilighetene varmes i hovedsak opp med vannbåren fjernvarme via radiatorer, og balansert ventilasjon med gjenbruk av varmluft skal sikre god luftkvalitet.

Innvendig har leilighetene hvitmalte vegger med hvitpigmentert eikeparkett. Standard kjøkkeninnredning leveres fra HTH, og badene får vegghengt toalett, dusjvegger som kan slås sammen og downlights med dimmer.

– Det er også mange tilvalgsmuligheter. Bygg C med 32 leilig-heter og bygg B med 58 leiligheter er allerede ferdige og overtatt av eierne. Bygg A er den største blokken med 75 leiligheter. Den består av tre oppganger, og to av dem er flyttet inn i. Den siste oppgangen overleveres før desember, og vi håper på å ha pakket oss helt ut før det nye året, sier Holme.


Stort grøntområde

Byggenes utforming og utseende skal være inspirert av Lørens arkitektoniske arv med industribygg med tunge murfasader. Nybyggene skiller seg imidlertid ut med variert plassering av vinduer og balkonger. I tillegg brytes fasaden opp med ulike teglsteinstyper med forskjellige farger, og et sprang i bygnings-høyder fra 5 til 8 etasjer.

– Oppdelingen av fasaden med ulike farger er gjort veldig bevisst, for å gjøre de massive byggene litt mer livlige. Grepet gjør at det kan se ut som tomten består av mange små blokker istedenfor tre store, sier Holme.

Byggene omkranser i tillegg en større hage med pergola, egne sjakkbrett, lekeplass og romslige gressarealer. De med ekstra grønne fingre kan også dyrke mat og blomster i parseller.

– Prosjektet heter tross alt Møllers Hage, og det er lagt vekt på å skape gode grøntområder. Sammen med fargevariasjonene på fasadene, gjør grøntområdene at prosjektet skiller seg ut, sier hun.


– God fremdrift

Planleggingen av byggeprosjektet startet i 2014, og i juni 2016 ble spaden satt i jorda.

I alt har prosjektet engasjert rundt 60 firmaer og over 800 personer.

– Byggeprosessen har gått veldig bra. Vi har hatt en god frem-drift. Byggene er ukompliserte og rett fram, med standard bygge-materialer som hulldekkelementer, tegl og sedumtak. Vi begynte med de to minste boligene, og de ble levert mellom tre og fire måneder foran tidsskjema. Det siste bygget derimot overleveres akkurat innenfor tidsrammen, sier Holme.

Likevel har det vært flere utfordringer underveis i bygge-prosessen.

– Det var en veldig lang og kald vinter i fjor, så vi måtte koordinere en del ekstra med tanke på vær og vind. Ellers har vi hatt en utfordring med riggområdet. Området i seg selv er romslig, men det er kun én smal innfartsåre som leder inn dit. Det er mye transport i forbindelse med et slikt prosjekt, så det bidro til en del planlegging og mellomlagring, sier Holme.

– En annen utfordring er at vi i perioder har jobbet på tre bygg samtidig, som alle er i ulike byggefaser. Mens vi for eksempel jobbet med råbygget i A-bygget, jobbet vi med finishen C-bygget. Det innebærer mye koordinering, legger hun til.