Moelven Edanesågen (t.v) och Moelven Valåsen. Foto: Moelven
Moelven Edanesågen (t.v) och Moelven Valåsen. Foto: Moelven

Moelven moderniserer svenske sagbruk

Moelven skal bruke 600 millioner kroner på å modernisere og videreutvikle kapasiteten ved Moelven Edanesågen AB og Moelven Valåsen AB de neste årene.

- Dette er en storsatsning fra Moelvens side. Både Moelven Edanesågen og Moelven Valåsen skal bli morgendagens sagbruk, og de vil være viktige brikker i konsernets arbeid med å sikre internasjonal konkurransekraft i fremtiden, sier konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA i en pressemelding.

Moelven Edanesågen får en totalrenovering av hele produksjonsprosessen fra tømmersortering, tømmerinntak, ny saglinje og nye tørker med økt kapasitet. Dette blir Moelvens største enkeltinvestering gjennom tidene, med en ramme på 450 millioner svenske kroner. Prosjektet skal ferdigstilles i løpet av første halvår i 2024. Når det står ferdig vil Moelven Edanesågen få en betydelig økning i produksjonskapasiteten, opplyser tregiganten.

- I Moelven har vi alltid sett på svenskegrensen som en fylkesgrense, om enn ikke i disse pandemitider. På Edane, som ligger rett ved grensa, skal vi nå effektivisere og fornye produksjonen, slik at sagbruket fortsatt kan forsyne det norske og svenske markedet med klimasmarte trevarer, sier Kristiansen i meldingen.

Moelven Valåsen i Karlskoga skal vokse i kapasitetet, og bygger i disse dager en ny energisentral som settes i drift mot slutten av året, en investering på 60 millioner svenske kroner. Nå satser Moelven ytterligere 185 millioner svenske kroner på å videreutvikle sagbruket. Dette innebærer nyinvestering av saginntak, råsortering med kamerateknologi, og en ny saglinje for småtømmer. Når dette er ferdig i 2024 vil effektivten og kapasiteten til sagbruket øke betraktelig, opplyser Moelven.

- Moelven Valåsen er vårt største sagbruk målt i produksjonskapasitet og omsetning. Investeringene vi gjør nå er fortsettelsen på å gjøre sagbruket enda mer effektivt, bærekraftig og lønnsomt, sier Kristiansen.