Miljø på januarsalg

Januarsalget oversvømmer forbrukerne med billige elektriske produkter. Og mange benytter sjansen til innkjøp av TVer, høyttalere, bærbare datamaskiner og kjøkkenapparater

Men selv om nyttårssalgene ofte er til stor glede for lommeboken, kan disse by på problemer for miljøet.

Elektriske og elektroniske produkter inneholder miljøgifter. Disse er ikke skadelige så lenge produktene er i bruk. Det er først når det elektriske utstyret kasseres at dette kan true miljøet. Mange benytter nyttårssalgene til å gå til innkjøp av de tingene vi ikke fikk til jul. Men tilbudspriser på mange varer kan imidlertid føre til at elektriske artikler som i disse dager byttes ut legger press på miljøet, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i returselskapet RENAS.

Butikkenes mottaksplikt

Alle elektriske produkter kan leveres der man kjøpte dem eller på kommunale gjenvinningsstasjoner. Men ikke alle forbrukere er klar over at butikker som selger elektriske artikler også er pliktig til å ta i mot kasserte eller ødelagte produkter av samme sort.Vi tar miljøansvar svært alvorlig og tar selvfølgelig imot kasserte elektriske produkter av samme type som vi selger i alle våre butikker, sier administrerende direktør Bjørn Maarud i Europris, og understreker at returordningen er en viktig del av selskapets miljøprofil.

Fordobling på tre år

Retur og innsamling av brukt eller ødelagt småelektronikk har økt de siste årene. I 2009 samlet RENAS inn 566 tonn med småelektronikk. I 2011 hadde dette økt til 1235 tonn. Murvold tror likevel ikke at økningen i innsamlet mengde faktisk representerer den kraftige veksten av nye produkter innenfor dette markedet.
Det reklameres for nye elektriske duppeditter nesten hver eneste dag. Og når de nye produktene er i hus er det lett å glemme de gamle. For at disse ikke skal bli liggende og samle støv i skuffer og skap, er det lurt å gjøre det til vane å ta med gamle elektriske produkter når man går til innkjøp av nytt, sier Murvold.

 

RENAS er en ideell organisasjon som på vegne av medlemsbedriftene administrerer en landsdekkende innsamlings- og behandlingsordning elektrisk og elektronisk avfall. RENAS eies av EFO og Elektro og Energi – en bransjeforening i Norsk Industri med 50 prosent hver. RENAS samler inn og behandler kasserte elektroprodukter fra næringslivet. Skadelige miljøgifter som plukkes ut er bl.a. kvikksølv, bly, kadmium, PCB, asbest, ioniske kjerner (fra røkvarslere) og bromerte flammehemmere. RENAS har over 2900 medlemsbedrifter. Noen av de mest kjente er Statoil, Hydro, ABB, Siemens, Hafslund, Glamox, IKEA, Europris og Osram.