Foto: Svein Bjørneseth / MestaFoto: Mats Strandgård Hansen / MestaFoto: Eivind Geithus / MestaFoto: Eivind Geithus / Mesta

Mesta gjenskaper historisk jernbanebru

I mars i år ble Grimen bru i Bergen skadd da et vogntog med høy last kolliderte med brua. Mesta jobber nå med å gjenskape den skadde brua.

Det skriver Mesta i en pressemelding tirsdag.

Grimen bru i Bergen et fredet kulturminne fra 1883, og én av 216 jernbanebruer som Mesta har ansvaret for langs Bergensbanen på oppdrag fra Bane NOR.

– Å klinke stål og bolter sammen er en byggeskikk som få fremdeles bruker. Vi ble derfor hoppende glade da vi fant Dåfjord Slipp. De hjalp oss med å klinke stolpene sammen på den gode gamle måten, forteller anleggsleder Mats Strandgård Hanssen i pressemeldingen.

Det var også vanskelig å finne stål av riktig type og størrelse til bruas bærebjelker, skriver Mesta.

– Vi ble nødt til å hente materiale helt fra Nederland for å utføre rekonstruksjonen riktig. Et godt stykke arbeid med leting gjorde at vi til slutt fant fire bjelker som møtte kravene til antikvaren, sier Hanssen.

Med tillatelse fra byggherre Bane NOR, Vestland fylkeskommune og antikvariske myndigheter har Mesta også økt lysåpningen på Grimen bru i håp om at den rehabiliterte brua skal få stå i fred.

– Etter litt sveising fikk vi løftet bjelkene til en trygg høyde. Brua har blitt ivaretatt og er en eksakt kopi av den som ble kjørt ned. Den eneste forandringen er bjelkene som er løftet 20 centimeter, sier Hanssen.

Grimen bru skal etter planen bli klar for trafikk 1. januar 2022.