Mapei til finalen i Årets Lean Virksomhet

De to siste årene har Hydro Aluminium Høyanger og Kongsberg Maritime Subsea blitt kåret til Årets Lean Virksomhet. I 2019 er Mapei en av seks finalister.

Hvert år kårer Lean Forum Norge en virksomhet som representerer ledende praksis innen Lean i Norge

– Alt vårt arbeid med Lean manufacturing handler om å sette kunden i fokus. Dette er noe vi har arbeidet med over lang tid, og det er hyggelig at vi har kommet gjennom innledende runder og er en av seks finalister i Årets Lean Virksomhet, forteller Henrik Taule Foss, Lean Manager i Mapei AS i en pressemelding.

Mapei har gjennom mange år jobbet systematisk og målrettet med Lean manufacturing, der fokuset er å kun gjøre oppgaver som gir verdi for kunden.

– Målet er å utføre oppgaver på en mest mulig effektiv måte, og ikke minst gjøre ting riktig første gangen for å redusere kostnadene. Standard arbeidsrutiner gir konsistent kvalitet, og vi har kontroll på leveransekjeden fra innkjøp til utlevering, slik at kundene alltid får varen på rett sted til rett tid.

Nøkkelordet er medarbeiderinvolvering.

– Lean handler om å skape en kultur for å oppnå forbedring i alle ledd av organisasjonen, fra de som jobber på gulvet i fabrikken til ledelsen. Vi måler hele tiden hvor gode vi er og prøver å motivere medarbeiderne til å komme med forslag på forbedringer og tiltak som kan gjøre oss bedre. For å få til det må vi sette menneskene i fokus. Våre folk skal bli hørt, sett og involvert, både i hverdagen og når planer og strategier legges, sier Foss.

Mapei fikk besøk av en gruppe fra Lean Forum Norge i september, og selve kåringen av Årets Lean Virksomhet skjer på årskonferansen til Lean Forum Norge 5. november.

– For oss er det en seier bare å være i et så sterkt finaleheat. Det er mange som er dyktige på Lean Manufacturing i Norge, og en av hjørnestenene i filosofien er kontinuerlig forbedring. Det er summen av alle de små tingene og fokuset på kontinuitet over tid og det gode samarbeidet i mellom våre medarbeidere, som gir store resultater. Dette kommer igjen kundene våre til gode, sier fabrikksjef Jan Roger Broen.