Manglerud bad og aktivitetssenter

Manglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ Oslobygg
NCClogo

NCClogo

Itech

Itech

BWT

BWT

AskElektro

AskElektro

BærumRørleggerbedrift

BærumRørleggerbedrift

Brafas

Brafas

Fagflislogo

Fagflislogo

For første gang på over 40 år får Oslo et nytt bad. Nye Manglerud bad og aktivitetshus åpner etter planen 23. september.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Bad- og aktivitetshus

Bruttoareal: cirka 6.500 kvadratmeter

Byggherre: Oslobygg KF

Totalentreprenør: NCC Norge

Kontraktsum ekskludert merverdiavgift: 384 millioner kroner

Arkitekt, landskapsarkitekt og interiørarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIV, RIVA, RIBr, RIA, REG og SØK: Asplan Viak l RIE: MOE l ITB: Itech

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Agro Anlegg l Spunt og pel: Hercules Funda-mentering l Armering: Brandbu Bygg og Armering l Ferdigbetong: Unicon lPrefab: Contiga l Stålkonstruksjoner: Skar Industriservice l Mur og flisarbeider: Brafas l Himlinger og fasadekledning: Byggimpuls l Byggevarer: Optimera l Glass/alu: H-Fasader l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Lås og beslag: Certego l Taktekking og sedumtak: IcopalTak l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Metallarbeid: Vestfold Bygg & Rekkverk l Brannisolering: Brann & Sikkerhetsforum l Maler: Edvardsson Entreprenør l Garderober, div utstyr: Enwa l Storkjøkken: Norrøna l Rørlegger: Bærum Rørleggerbedrift l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Automasjon: Nortech l Elektro: Olaf Helge Ask l Bassenginstallasjoner: HSB Austria l Heis: TKS Heis l Badstue: Finsk Badstumester l Vann-renseanlegg: BWT lSklie: Klubben l Skatepark: Betongpark l Radonbrønner: Radonmannen

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det nye svømmeanlegget og kultursenteret på Manglerud i Oslo er rundt 6.500 kvadratmeter stort og har en prislapp på rundt 725 millioner kroner inkludert merverdiavgift.

Prosjektleder Per Morten Kals idet kommunale utbyggingsforetaket Oslobygg sier at bygget er delt inn i tre etasjer.

Selve badeanlegget er i andre etasje, og består blant annet av et hovedbasseng som er 25 meter langt og 21 meter bredt. Bassenget har også stupebrett på 1, 3 og 5 meters høyde og en 51 meter lang sklie fra 7,5 meters høyde. Badet har også badstue og boblebad, et opplæringsbasseng og et barnebasseng.

– Opplæringsbassenget har heve- og senkebunn fra 0 til 1,6 meter, og vi kan også justere dybden på cirka halve hovedbassenget. Det kan dermed enten deles i to med ulike dybder, eller senkes slik at hele bassenget har samme dybde. Bassenget er opp mot 1,6 meter dypt, bortsett fra stupekulpen. Den er 3,8 meter dyp, sier Kals.

Etasjen, som drives av Bymiljøetaten i Oslo, består også av garderober, toaletter og en kafé med utsalg både i våt og tørr sone.

– Barnebassenget er ved siden av kafeen. Det er på 60 kvadratmeter og er fra 15 til 30 centimeter dypt. Det er en skillevegg på midten, hvor bassenget fortsetter fra 60 til 90 centimeters dyp. Der er det også en sittebenk, hvor foreldre kan sitte med dyser i ryggen. Det blir nok populært, sier han.

Kulturskole

Hovedbassenget krever mye plass i høyden og dybden, og etasjene under og overfor er formet rundt avtrykket til bassenget. Tredje etasje er derfor formet som en L, og er bygd over den delen av svømmeanlegget som ikke krever svømmehallhøyde.

Etasjen leies av Kulturetaten og Oslo kulturskole, som tilbyr undervisning i dans, musikk, teater og visuell kunst for barn og unge i Oslo.

– De kaller etasjen for en kulturstasjon. Den inneholder blant annet en godt utrustet blackbox, med lerret, lyd- og lysanlegg og skyveamfi med 86 sitteplasser. Rommet har et stort vindu slik at det kan være opplyst, men med screening og tunge gardiner kan det også bli helt svart, sier Kals.

– Ved siden av blackbox er det en dansesal, og et backstageområde. Etasjen inneholder også et atelier for visuell kunst samt et ensemblerom og fire musikkøvingsrom med både indre og ytre vinduer og dører. Det kalles rom-i-rom, og er bygd for at man skal kunne øve i alle rommene samtidig uten å forstyrre hverandre, legger han til.

Aktivitetshus

Første etasje leies av Bydel Østensjø, som driver aktivitetshuset Klubb1. De nye lokalene for barn og ungdom består blant annet av kafé, musikkstudio og øvingsrom, gamingrom og et stort aktivitetsrom.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet. Dette er et stort løft for oss, og vi har også endret navn fra Manglerud Ungdomshus til Klubb1. Det er for å inkludere flest mulig, og ikke bare være knyt-tet til Manglerud, sier Daniela Abbass, som er leder i Klubb1.

– Her får både barn og ungdom ulike aktivitetstilbud, og vi vil også lære opp ungdom til å drifte sin egen kafé. De kan blant annet få baristakurs og god arbeidserfaring. Med disse lokalene får vi byens fineste ungdomsklubb, legger hun til.

Trapperommet mellom etasjene er dekorert av Bjørn-Kowalski Hansen, og temaet for dekoren er musikken til Marius Müller som kom fra Manglerud. En granittblokk utenfor samt 25 kumlokk er også dekorert med tekst fra sangen «Den du veit» og navnet til musikeren.

I tillegg til tilbudene inni bygget er det bygd opp et uteområde med blant annet skatepark og parkouranlegg. Det er imidlertid ikke bygd noe parkeringsanlegg på tomten. Besøkende må benytte parkeringsplasser i nærområdet eller kollektivtilbud.

Skiller seg ut

Kals sier at målet med Manglerud bad- og aktivitetshus er det første nye badet i Oslo på over 40 år. Snart kommer det også nye badeanlegg på Tøyen og Stovner.

– Det er Bymiljøetaten som eier og driver svømmeanlegget, og målet deres er å fremme folkehelse og svømmeferdigheter. Det skal være tilgjengelig for alle, og være investering som hele byen kan være stolte av, sier han.

Kals mener at prosjektet skiller seg fra andre badeanlegg nettopp på grunn av delen som blir aktivitetshus.

– Det gjør prosjektet unikt. Vi har hatt besøk fra flere i kommunen som blir overrasket når de ser alle tilbudene som faktisk er her. Det er underkommunisert. Det kan også belyses på ulike måter til ulike tider av døgnet, sier han.

Miljøvennlig

Byggearbeidene startet våren 2020. Da hadde imidlertid tomten allerede blitt ryddet opp i etter at den gamle skolen på eiendommen ble revet i 2018.

– Grunnarbeidene var ferdig sommeren 2020. Deretter holdt vi på med råbygget cirka ett års tid, før vi hadde tett bygg i løpet av høsten 2021. Deretter har de innvendige arbeidene pågått helt fram til sommeren i år, sier Kals.

– Byggeprosessen har gått veldig fint. Målet da vi startet var at alle aktørene skulle føle at dette er et referanseprosjekt de kan være stolte av. Det tror jeg vi har fått til. Det har vært et godt prosjekt og hyggelig arbeidsplass, fortsetter han.

Prosjektet er gjennomført på fossilfri byggeplass, og bygget skal også prestere på høyt nivå når det gjelder energieffektivitet. Det er blant annet satt krav til passivhusstandard, påkobling til fjernvarmenettet og gjenvinning og lagring av varme.

Pandemiutfordringer

Kals påpeker imidlertid at de har hatt flere utfordringer underveis.

– Utfordringene bygningsmessig har gått på teknikken. Svømmehaller er krevende tekniske prosjekter, men hovedutfordringen har vært pandemien. Mange av leveransene er fra utlandet, og ble forsinket. Bassengene for eksempel er fra Østerrike, og monteres av tyskere, sier han.

– Mye i prosjektet er bygd av spesialister fra utlandet, og vi har hatt utfordringer med karantene, innreiseforbud og så videre. Sammen med leveranseutfordringene har det ført til at prosjektet ble forsinket. Anlegget skulle etter planen åpne rett etter fellesferien, men ble utsatt to måneder. Det er imidlertid ingen dramatikk i det. Alle har hatt forståelse for disse utfordringene, sier han.

Manglerud bad og aktivitetshus har vært planlagt siden 2015. Da trodde man at et nytt badeanlegg ville koste rundt 135 millioner, men siden er planene blitt betydelig endret. Badet ble planlagt større, stupeanlegg og vannsklie ble tatt med i beregningen, og både ungdomsklubb og kulturskolen ble en del av prosjektet. Da prosjektet ble vedtatt i 2020 var derfor prislappen på 682 millioner med moms.

Siden har kostnadene økt med 44 millioner kroner. Kals forteller at det skyldes prisøkning på byggevarer, og leveranseproblemene på grunn av pandemi og senere krig i Ukraina.

– Prisstigning er noe vi har fått stor forståelse og aksept for, sier han.

Godt samarbeid

Manglerud bad og aktivitetshus er bygd i en totalentreprise med samspill, og entreprenør NCC ble tidlig involvert i prosjektet. Prosjektleder Carina Sikkeland i NCC sier de har hatt et godt samarbeid med byggherren.

– Byggeprosessen har vært krevende på grunn korona og krigen i Ukraina. Det har ført til utfordringer som vi aldri har stått overfor tidligere, knyttet til både innreiserestriksjoner og leveranse-problemer, sier hun og legger til:

– Det har vært en ny situasjon for alle, men jeg føler likevel at vi har klart å løse kabalen på en god måte. Både byggherre, under-
entreprenører og vi har hatt god dialog, og samarbeidet godt for å løse utfordringene.


Flere prosjekter