Manglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ OslobyggManglerud Bad. Foto: Tove Lauluten/ Oslobygg

Manglerud bad og aktivitetshus åpnet

Fredag denne uken kunne Oslos ordfører offisielt åpne Manglerud bad og aktivitetshus, og lørdag ble anlegget, som er bygget av NCC, åpent for publikum.

NCC overleverte det ferdigbygde anlegget til Oslo kommune tidligere i sommer. Etter en prøvedriftsfase var det fredag klart for offisiell åpning, utført av Oslo-ordfører Marianne Borgen sammen med byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, og byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen

Manglerud bad og aktivitetshus ble offisielt åpnet av ordfører Marianne Borgen (i midten) sammen med byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (t.v.) og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (t.h.). Foto: Finn Ståle Felberg

Manglerud bad og aktivitetshus ble offisielt åpnet av ordfører Marianne Borgen (i midten) sammen med byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (t.v.) og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (t.h.). Foto: Finn Ståle Felberg

Anlegget Oslo har plass til både fritidsklubb, kulturskole og badeanlegg.

I en pressemelding skriver Oslobygg at Manglerud bad og aktivitetshus skal bli et samlingssted for både kultur og idrett, organisert og egenorganisert aktivitet, og inne- og uteaktiviteter. Byggets flerbruksområder gjør at det vil være i bruk store deler av døgnet og bidra til et godt oppvekstmiljø på Manglerud og i bydelen.

- Dette bygget vil bringe mennesker sammen. Folk med forskjellige interesser, med ulike bakgrunner og som er i ulik alder, treffer hverandre. Det er slik vi skaper lokale fellesskap og styrker de sosiale båndene mellom oss, sier ordfører Marianne Borgen i meldingen.

NCCs prosjektleder Carina Sikkeland. Foto: NCC

NCCs prosjektleder Carina Sikkeland. Foto: NCC

NCCs prosjektleder Carina Sikkeland og hennes team er svært fornøyde med å kunne anlegget.

– Manglerud bad og aktivitetshus har blitt ett fantastisk flott bygg som jeg håper mange får glede av å bruke, sier hun i en melding fra NCC.

Leder for NCC Building Norge Roger Nygård, sier NCC Building Norge med dette prosjektet viser at NCCs kompetanse på en god måte håndterer kompleksiteten i denne typen prosjekter.

Manglerud Bad Foto: NCC
Manglerud Bad Foto: NCC

– Dette er et konkret eksempel på vår gode håndtering av sammensatte prosjekter med svært høye prosess- og bygningstekniske krav, hvor vi bevisst jobber med løsningsorientert samhandling med vår kunde og leverandører i prosjektet. Dette blir en av flere gode referanser for vårt konsept Badhus Norge, sier Nygård.

Manglerud bad og aktivitetshus som er basert på NCCs Badhus-konsept består av flere bassenger, stupetårn og vannsklie. I tillegg er det sosiale møteplasser, ungdomsklubb med blant annet lydstudio og kjøkken, kulturskole med black box-scene, dansesal og musikkrom, samt flotte uteområder med skate- og parkouranlegg.

Anlegget er bygget fossilfritt og etter dagens passivhus-standard.

Badeanlegget er bygget i en periode der Norge var underlagt nedstengninger og strenge korona-regler, og prosjektleder Carina Sikkeland ønsker å takke alle involverte for at dette har gått så bra.

– Jeg får ikke skrytt nok av teamet jeg har hatt med meg på Manglerud bad og aktivitetshus. Alle har lagt ned en utrolig stor innsats. Med deres pågangsmot, fleksibilitet og gode humør har dette blitt et solid utført prosjekt som det er grunn til å være stolte av, understreker Sikkeland.

Klubb1, fritidsklubben for barn og ungdom, har fått arealer til blant annet undervisningskjøkken, gaming, musikkverksted og hobbyrom, mens Oslo kulturskole disponerer dansesal, Black box-scene, verksteder og øvingsrom for musikk. Badeanlegget er bygget for både velvære, trening og konkurranse, og har flere ulike basseng som muliggjør en fleksibel bruk. Deler av hovedbassenget har hev/senk-bunn som gjør at det kan tilrettelegges for sambruk, for eksempel ved at svømmeopplæring kan foregå samtidig som at badet er åpent for publikum.

-For første gang siden 1983 åpner vi et nytt bad i Oslo, det er en fantastisk begivenhet for alle som er glade i å bade. Og for første gang noensinne åpner vi en full kulturstasjon, et bygg med plass til alle kunstartene i Oslo kulturskole. Og ikke nok med det, så blir det fritidsklubb i tillegg. Byrådet satser på å gi barn og unge bedre aktiviteter, og å kunne invitere inn til et hus som syder av aktivitet og som i tillegg er så fint, det er en pur glede, sier Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Bygget holder passivhusstandard, og er tilkoblet fjernvarme.

-Badeanlegg er krevende og dyrt å bygge, og jeg er glad for at vi har fått et energieffektivt anlegg som reduserer behovet for kjøpt energi med opptil 40 prosent, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.

Manglerud bad og aktivitetshus er oppført av kommunens byggherre Oslobygg KF.

Manglerud Bad Foto: NCC
Manglerud Bad Foto: NCC

- Bygg til flere formål, som vi har fått til her, gir mange gevinster. Det å utnytte arealene som vi har til rådighet, og utvikle byggene og områdene rundt, slik at de er tilgjengelige, vil være med på å skape gode steder å være for alle. Vi i Oslobygg gleder oss sammen med brukerne, og vi håper og tror at Manglerud bad og aktivitetshus vil bidra til å skape et godt nabolag og være til glede for hele byen, sier Eli Grimsby, administrerende direktør i Oslobygg KF.

Du kan lese en større reportasje om det nye anlegget i neste utgave av Byggeindustrien.