Made in Drammen var også veimaskiner

En av veimaskinene produsert ved Drammens Jernstøberi & Mek. Verksted er med på å pryde omslaget på den nye praktboken ”Made in Drammen”, som gis ut i forbindelse med byens 200-års jubileum.

Industribedriften produserte vei- og entreprenørmaskiner i nesten 70 år, og er en av 65 virksomheter som har fått et eget kapittel i boken.

Transportable sikteverk, knuseverk og selvdrevne veihøvler under navnet ”Dravn” er blant de hundrevis av gamle Drammensprodukter som er viet oppmerksomhet i boken. Visste du at Drammen har hatt Nordens største papirmaskin? Skandinavias største strømpefabrikk? Eller at Norgesglasset kom fra Drammen? Visste du at Drammen fostret landets største transformatorfabrikk? Og største lyspærefabrikk?

Dette er bare eksempler på hva industrien i Drammen har vært først eller størst på – enten i Norge eller i Norden. Den nye praktboken ”Made in Drammen – industrihistorie fra en Østlandsby” gis ut non-profit av Drammen Rotary klubb til byens 200-års jubileum. Den består blant annet av 65 bedriftsbiografier, og fokuserer i første rekke på 1900-tallet. Da industrien sto på høyden var det et formidabelt varespekter som ble produsert i Buskeruds fylkeshovedstad. Noen av bedriftene eksisterer fortsatt, men Drammen har først og fremst blitt til en handels- og serviceby.

I mange tilfeller var industribedriftene i Drammen særegne, og gjerne alene i landet om sin produksjon. I anledning av boken er det for første gang skrevet sammenfattet historikk rundt flere kjente bedrifter, blant annet den landskjente kranprodusenten Refsum og Brdr. Andersen & Krussand Verktøimaskinfabrik. Historien om motorsykkelhjelmen Tommy er også med.

Nordens største tetthet med papirfabrikker greide aldri å overskygge det faktum at Drammen hadde en betydelig verkstedindustri, som var større enn papirindustrien målt i sysselsetting. For første gang sammenfattes historien om f.eks verdens største serie med kjøle- og fryseskip, om iskjeks og iskrememballasje til 40 land – og barskapet som prydet hotellrommene på de fleste prestisjehoteller i Norge. Boken har 368 sider, er gjennomillustrert, og er skrevet av Per Otto Borgen og Reidar Heieren.