Ill. Mad arkitekter

Mad arkitekter skal tegne Tysklands høyeste trehus

- Dette er stort og et internasjonalt gjennombrudd for Mad, uttaler konsernsjef i Mad AS, Nicolai Riise. 14 velkjente europeiske arkitekter deltok i konkurransen om å tegne prosjektet, et 29 etasjer høyt signalbygg i tre, midt i Kreuzberg i Berlin.

- Berlin er en spennende by, og har vært en viktig inspirasjonskilde for oss som arkitekter og kontor. Det å få lov til være med på å utvikle et prosjekt her er fantastisk, sier arkitekt og ansvarlig partner i Mad arkitekter, Jonny Klokk i en pressemelding.

Oppdragsgiver er UTB Projektmanagement GmbH.

- Kreuzberg er mangfoldig og ukonvensjonell, og det har Mad ønsket å speile i konkurranseforslaget. Konseptet er en tolking av et typisk Kreuzberg-kvartal, i et vertikalt format, skriver selskapet.

- Når vi i Mad arkitekter utvikler urbane prosjekter har vi to hovedfokus; å skape godt og bærekraftig byliv, og rom for et godt hverdagsliv for brukere og beboere. Her har vi foreslått et bruksbygg hvor beboerne, brukerne og naboene skal stå i fokus. Det har vært viktig å skape noe som oppleves gjenkjennelig for folk, til tross for uvante høyder og volum i dette området, forklarer Klokk.

Høyhuset som skal bygges i tre, skal etter planen kunne huse boligkollektiv, leiligheter – utleie, sosialboliger, studentboliger og selveierboliger, barnehage, kulturskole, bakeri, verksted, næring og flere offentlig tilgjengelige arenaer både utvendig og inne i bygget.

- Dette er State-of-the-art innen sosial og klimamessig bærekraft, fastslår Klokk.

Mad har flere samarbeidspartnere, deriblant norske Degree of Freedom og Vill Energi, tyske Wenzel + Wenzel og Brand+.

- Vi gleder oss veldig til å videreutvikle dette prosjektet sammen med utvikleren UTB i Berlin, myndighetene, byen og nabolaget, avslutter Klokk.

I denne to-trinns konkurransen overbeviste nordmennene juryen, som besto av representanter fra delstaten Berlin, bydelen Kreuzberg, anerkjente fagfolk og byggherren UTB.

- Mad arkitekter imponerte juryen med sitt design, som i sin utforming og orientering passer inn i den urbane konteksten og samtidig løser kravene i det spesielle WoHo-programmet. De differensierte bygningsvolumene, som består av fire individuelle volumer, er inspirert av den typiske kvartalstrukturen i Kreuzberg, og er konsekvent videreutviklet og foredlet i hvordan programmet er løst innvendig, uttalte juryen.

Totalt kom det inn 14 konkurranseforslag til Tysklands høyeste trehybridkonstruksjon, hvorav seks gikk videre til neste fase av konkurransen.