- Må gå fra ord til handling

BNL-sjef Jon Sandnes er bekymret for tiden fremover og hvordan koronasituasjonen vil påvirke byggenæringen.

– Det er nå viktig at politikerne går fra ord til handling. Det gjelder både kortsiktige tiltak som å justere permitteringsregelverket samt det mer langsiktige arbeidet med økte bevilgninger og prioriteringer inn i statsbudsjettet, sier Sandnes. Han understreker at næringen så langt ikke har bedt om støtteordninger som innebærer penger overført til næringens aktører, men at man setter i gang konkrete prosjekter.

– Når vi nå ser at smittetallene igjen øker, vil dette påføre bedriftene et ekstra ansvar og en oppgave som de må løse. Her kan det bli behov for pakkeløsninger som tar hensyn til dette, sier Sandnes til Byggeindustrien.

Sandnes mener også mandatet til Enova må endres.

– Enova fungerer i dag ikke for breddeidretten, kun for toppidretten - det er for store prosjekter. Mandatet må endres slik at byggherrene kan sette i gang med de mindre prosjektene som får effekt med det samme. Dette er en enkelt oppgave som politikerne kan gjøre noe med, her og nå. Det trengs ikke nødvendigvis flere midler til dette, sier Sandnes.

- Trenger handling
Alvoret i situasjonen understrekes av konsernsjef i Backegruppen og styreleder i EBA, Eirik Gjelsvik.

Eirik Gjelsvik

– Vi er landets nest største næring. Andre sektorer har fått sitt, nå trenger byggenæringen å se handling fra politikerne før krisen tar oss – og dette må skje nå, om ikke kan det får store konsekvenser, sier Gjelsvik. Han trekker frem tallene som ble lagt frem fra Menon onsdag, og hvilken betydning en slik nedgang vil kunne få for landet.

Gjelsvik ber også politikerne bli tøffere i sine prioriteringer.

– Så langt har midlene i hovedsak gått til mindre oppdrag. Dette er også viktig, men skal vi redde næringen og aktørene trenger vi at også større jobber kommer ut i markedet og blir igangsatt. Mange prosjekter er nå satt på vent, og de må komme frem igjen. Spesielt gjelder dette for de store vekstkommunene, legger Gjelsvik til.

Fortvilet
Kari Sandberg, administrerende direktør i EBA, er fortvilet over at tiltakene ikke har truffet byggenæringen slik de burde.

<p>Kari Sandberg</p>

– Tiltakene som har kommet så langt treffer ikke våre medlemmer. Det virker som om politikerne ikke tar inn over seg at det også er mange store og mellomstore som trenger bistand. Når vi ser at en nedgang i aktiviteten på 70 milliarder kroner er sannsynlig, burde dette føre til handling. Dette er et enormt tall som vil få store konsekvenser, ikke minst med tanke på antall sysselsatte. Dette vil ramme mange titusener av ansatte i næringen, sier Sandberg. Hun er også meget bekymret for hvordan dette vil kunne gå utover rekrutteringen til næringen.

– Det overrasker meg litt at regjeringen ikke har hatt mer fokus på og forståelse for disse utfordringene. Når høsten nå kommer og næringen treffes av disse prognosene, så stopper landet opp. Det er egentlig små tiltak som skal til for å kunne sikre denne viktige verdiskapningen og sysselsettingen som trengs, sier Sandberg, som understreker at de følger utviklingen tett og vil rapportere om utviklingen gjennom oppdaterte prognoser i tiden fremover.