Lundkvartalet

Midt i Lillestrøm har JM Norge bygget boligkomplekset Lundkvartalet.

Fakta

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Bolig og noe næring

Byggherre: Lillestrøm Kvartal 37 AS

Byggherre: JM Norge

Entreprisesum eks. mva.: 248 millioner kroner

BTA: 15.100 kvadratmeter

Arkitekt: Spor Arkitekter

Landskapsarkitekt: Landskaperiet

Hovedrådgiver: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Østfold Rør l Murer: Mjøndalen Mur og Puss l Blikkenslager: A. Hansen Gruppen l Balkongrekkverk: Sagstuen l Dører: Swedoor l Kjøkken: Marbodal l Garderobe: Elfa l Viduer og vindusdører: Norgesvinduet l Parkett: Kährs l Flisleverandør: Fagflis Oslo l Hvitevarer: BSH Husholdningsapparater l Kjøkkenhetter: Røros Metall l Baderomsinnredning og dusjvegger: INR Norge l Inngangspartier: Noractor l Ståldører og branntetting: Firesafe l Bodvegger: Axelent l Systemhimling: Isoteks Bygg l Elektro: Strømmen EL installasjon l Ventilasjon: Gupex l Låssystemer: Assa Abloy l Malerarbeider: Din Malerservice l Flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Heis: Orona Norway l Anleggsgartner: Løvold l Grunnarbeider: Sigurd Furulund Maskin l Pel- og spuntarbeider: Seierstad Pelemaskiner l Himlinger: Rovik Montasje l Antenne/data: Homenet AS l Garasjeport: Norport

Rivning av eksisterende bygg startet for tre år siden, og selve byggearbeidet tok cirka to år. Leilighetene ble overlevert fra mars til juni i år.

Ifølge prosjektsjef Espen Listuen i JM Norge AS, har det vært uproblematisk å sette opp leilighetskomplekset, som også har noen næringslokaler.

– Det har ikke vært noen store utfordringer, men vi måtte bruke friksjonspeler for fundamentering på hele prosjektet, noe som var tidkrevende. Vi brukte 420 betongpeler som ble banket cirka 50 meter ned i bakken, sier Listuen.

120 leiligheter

Byggemåten er råbygg av betong, med plattendekker og påstøp. Prosjektet har totalt 120 leiligheter, og garasjeanlegg i kjelleren samt tekniske rom, som det også er på taket av blokkene. De største leilighetene er på 142 kvadratmeter, mens de minste er på 39 kvadratmeter.

– Alle leiligheter har balkong eller markterrasse. Det er vannbåren varme i gulv på baderommene, og vannbåren varme i radiatorer i rommene ellers, sier prosjektsjefen.

Leilighetene har for øvrig god standard med blant annet gjennomgående parkett.

Ulike tegltyper

– Fasadene består av teglstein med syv ulike tegltyper, med innslag av panel på balkongene som er utkragede, med unntak av de inntrukne balkongene som vender mot Storgata. Alle blokkene har en takterrasse for hver av de seks oppgangene. Takterrassene er tilgjengelige for alle beboerne, sier Listuen.

– Gode tilbakemeldinger

JM Norge AS har også opparbeidet et gårdstun med grøntarealer, lekestativ, vannfontene og gangstier.

– Prosjektets gang har gått veldig greit. Vi har hatt et godt samarbeid med underentreprenørene og arkitekten. Nevnes må også flere gode tilbakemeldinger vi har fått fra leilighetskjøperne, sier Espen Listuen.

Fokus på gode boliger

Det er Spor Arkitekter som har tegnet det nye boligprosjektet på Lillestrøm.

– Vi har hatt gleden av å utforme Lund-kvartalet, som med unntak av hjørnetomten i sørøst, fyller hele kvartal 37 sentralt i Lillestrøm sentrum, skriver arkitekt Marit Skarstøl Nasrala i en e-post til Byggeindustrien.

Hun skriver videre at fokuset har vært gode boliger i offentlige byrom.

– Bygningene i kvartalet er organisert rundt Torget og Gårdsrommet, som begge er viktige byrom. Torget er en forlengelse av nabokvartalets torg, og Gårdsrommet er hevet noe høyere enn gateplan for å skille det offentlige og private noe. Oppgangene har tilgang til flere felles takterrasser, alle med forskjellig karakter og orientering, skriver Nasrala.

Hun opplyser videre at trappeoppgangene åpner seg mot takterrassene med store glassfasader og overdekt fellesareal.

– Nennsomme detaljer

– Bygningenes avtrapping gjør det også mulig med visuell kontakt mellom takterrassene, noe som beriker prosjektet ytterligere. En intensjon har vært nennsomme detaljer. Fasadene har arkitektoniske kvaliteter som forskutt tegl,
ulike mørtelfarger, horisontale vindusbånd og sammenfallende horisontale linjer. Alle inngangspartiene er artikulerte og inviterende, skriver Nasrala.

Næringsarealene i kvartalet har fasader med store glasspartier som åpner lokalene mot byen.

– Lyssettingen av inngangspartier, balkonger og takterrasser er planlagt for å tilføre fasadene stemning på kvelds- og nattestid, skriver Nasrala.