Linderud flerbrukshall

Prosjektleder Espen Møller i Asker Entreprenør (fra venstre), Ola Martinus Skavern  i Bygghuset, Jørund H. Strømseng i Linderud IL og Lars Erik Østgaard i Bygghuset er godt fornøyde med hva de har fått til på hjemmebane på Linderud.
Windsor

Windsor

På Linderud i Groruddalen kan lokalidretten nå møtes i splitter nye lokaler.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Idrettsbygg

Bruttoareal: 1.840 kvadratmeter

Byggherre: Linderud Flerbrukshall/Linderud IL

Byggherrerepresentant: Bygghuset

Totalentreprenør: Asker Entreprenør (Ø.M. Fjeld-konsernet)

Kontraktsum eks. mva.: 34 millioner kroner

ARK: Felix Arkitekter

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Stabil l RIAku og ITB: Norconsult l RIV Rør: NTI lRIV Vent: Randem & Hubert l RIE: Sterk Elektro lRIBr: Brannrådgiverne l RIG og RIBfy: WSP

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Bæresystem/Bærevegger: Åkrene Mekaniske Verksted l Ikke-bærende vegger: Norlico Bygg l Dører/Vinduer: Profilteam l Dører: Daloc Norge l Porter: Windsor l Fasadeelementer: Paroc Panel System l Montering Paroc-elementer: Romerike Profilteknikk l Solavskjerming: Kvint Blendex l Foldevegger: Sigurd Olsen Agentur l Lås og beslag: Lås og Sikring l Spiler/Spaltepanel: Hemnes Tre l Maler: I&D Maler l Fliser: Stryken & Gudbrandsen l Gulvbelegg: Vilpro Gulv l Sportsgulv: EGAS Sport l Systemhimlinger: Rovik Montasje l Taktekker: Paul Messa l Overlys/Røykluker: Velux l Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted l Storkjøkken: Foodtech l Utvendige trapper: Rosmek l Branntetting: Byggimpuls l Rørlegger: NTI l Ventilasjon: Randem & Hubert l Elektro: Sterk Elektro

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Like nedenfor T-banesporet gjennom Linderud i Oslo har et nytt bygg kommet opp der som det tidligere lå en grusbane. Utvasket fotballgrus er i dag erstattet med et moderne idrettsanlegg med kapasitet til å huse 800 mennesker, komplett med innendørsbane, garderober, sosialt rom, treningsrom og mye lagerplass. I motsetning til de fleste store idrettsanlegg i Oslo, er hallen finansiert av idrettslaget selv, og de vet akkurat hvor inneskoen trykker.

– Lagerplass har alltid vært et problem, så det har vi gjort noe med her. Dette er et bygg som vi skal bruke, styre og forvalte hver dag, og da må det være praktisk. Alt kan styres elektronisk, og alle låser er digitale, så vi har god kontroll. Vi vet av erfaring at enkle materialer fort blir ødelagt, så servanter er i stål, og batteristyrte kraner er høye slik at det er plass til drikkeflaske under, forteller styreleder Jørund H. Strømseng i Linderud IL når han viser Byggeindustrien rundt i klubbens nye storstue.

Ildsjelen har vært på banen gjennom hele prosessen, fra før styrevedtaket om den nye hallen ble tatt i 2011. Siden de skulle bygge idrettsanlegget på en eksisterende grusbane, måtte ikke tomten reguleres om, men det tok likevel mange år fra Linderud IL blåste i fløyta til de faktisk fikk tatt avspark i prosjektet.

Aktiv utbygger

I 2017 fikk idrettslaget med seg Bygghuset som byggherreombud for å lede prosjektet, og i januar 2019 signerte de kontrakt med Ø.M. Fjeld-selskapet Asker Entreprenør om bygging av hallen. Grunnarbeid ble gjennomført i en separat entreprise med entreprenør Kaare Mortensen før Asker Entreprenør startet byggingen i august 2020.

– Bygghuset har fra tidligere gjennomført en rekke idrettsanlegg, og den kompetansen var avgjørende for valget av byggherreombud, sier Strømseng.

Prosjektleder Espen Møller i Asker Entreprenør forteller at prosjektet har vært morsomt, spennende og lærerikt å gjennomføre.

– Prosjektet har hatt noen utfordringer som et hvert annet prosjekt, men vi har hatt et godt samarbeid med underentreprenører, men også med byggherre, som har gitt gode omforente løsninger på de utfordringene vi har stått ovenfor. De har vært aktive og har involvert seg, og det er bra, for da får de produkter og løsninger slik de selv ønsker. De hadde også utarbeidet et detaljert forprosjekt som ga et godt utgangspunkt for hva vi skulle bygge, sier Møller.

Byggherreombud i Bygghuset, prosjektleder Lars Erik Østgaard understreker at ett premiss har stått spesielt sterkt i prosjektet.

– Robusthet, sier Østgaard kontant.

Solid storstue

Idrettslaget betaler selv for den nye hallen, med delvis finansiering fra kommunen, samt tippemidler og refusjonsordning knyttet til merverdiavgift. Resten av totalkostnadene på rundt 64 millioner kroner må Linderud IL dekke selv, i form av lån og ved å blant annet leie ut lokaler til utdanningsetaten i Oslo slik at skolen kan bruke hall og garderober i kroppsøvingen.

Siden det er idrettslaget som har tatt regningen, har de også fokusert på et kostnadseffektivt, fornuftig og varig bygg.

– Det er valgt kostnadseffektive løsninger, uten at det har gått på bekostning av kvaliteten, understreker Espen Møller i Asker Entreprenør.

Bygget har ytre bærevegger i stål, men er også forskjønnet med ytre trekledning og et trespilemotiv som viser til ballidrett på fasaden som vender seg mot kunstgressbanen like ved. På taket er det lagt sedum, og dette gjør også at byggets femte fasade opp mot T-banesporet og publikum i området blir fin å se på.

Fjernvarmenettet i området er benyttet som oppvarmingskilde.

Hjemmeseier

I alt har det vært omtrent 250 arbeidere i sving på byggingen av flerbrukshallen siden Asker Entreprenør startet bygging i august 2020. Prosjektet er oppført i tråd med Ø.M. Fjeld-konsernets rutiner for HMS og miljø, og prosjektlederen konstaterer at byggingen er gjennomført uten et eneste alvorlig avvik.

– Byggingen har også foregått under de strenge smitteverntiltakene som gjelder for Oslo, og vi er godt fornøyde med at fremdriften ikke er blitt negativt påvirket av smittesituasjonen i området, sier Møller.

Til tross for det relativt åpne området, har de ikke hatt spesielt god plass å boltre seg på. Den nye idrettshallen ligger inneklemt mellom høyspentledninger på én side og T-banelinjen på toppen av en bratt skrent på den andre, og utbygger har vært avhengig av god logistikk og strategisk plassering av mobilkran for å gjennomføre prosjektet.

– Det har vært veldig krevende. I tillegg til høyspentledningene og T-banen har vi hatt kunstgressbanen i umiddelbar nærhet i full drift gjennom hele byggeperioden, skyter byggherre Jørund H. Strømseng inn.

Selv med de ekstra utfordringene har prosjektet kommet godt i mål med LF-hallen.

– Det har vært gøy å få være med på å realisere dette prosjektet for Linderud IL, sier Espen Møller i Asker Entreprenør.

Jørund H. Strømseng takker både entreprenøren Asker Entreprenør og byggherreombud Bygghuset for å ha gjennomført et svært godt prosjekt.

– Asker Entreprenør har vært helt fenomenale, og har levert veldig bra kvalitet. Jeg er helt imponert, sier han.

– Og vi hadde aldri klart dette uten Bygghuset. Det er veldig viktig med et byggherreombud som ikke bare forstår brukeren, men som også klarer å ha en god dialog gjennom prosjektet. De ble valgt basert på kompetanse og erfaring, og det har de også vist i dette prosjektet, legger Strømseng til.


Flere prosjekter