EN Entreprenør AS under arbeid med rivning av den gamle YX bensinstasjonen i Sandnes sentrum i desember 2019. Her ble betong kvernet opp direkte på byggeplassen. Foto: Returteknikk AS

Lanserer ny betonggjenvinner

Returteknikk AS presenterer nå en ny måte å gjenvinne betong på.

– Den tradisjonelle måten ved å knuse betong i en kjeft, saks eller slagknuser kan være en relativ dyr og innviklet produksjon. Armert betong i en tradisjonell slagknuser/kjeftknuser kan skape mye komplikasjoner ved at jernet ikke blir klippet opp men kommer ut i full lengde. Gjennom en toakslet kvern kan en kverne opp materialene, og samtidig klippe jernet ned i små biter. Videre skilles jernet bort fra den «rene» massen med en overbåndsmagnet, slik at ikke jernet havner i sluttproduktet, skriver Returteknikk AS i en pressemelding.

Gjennom direkte gjenvinning av forskjellige typer materialer på byggeplassen spares mye masser som kommer kjørende inn og ut.

– Når for eksempel betongen gjenbrukes i stedet for å kjøre den bort til en alternativ gjenbruksstasjon, spares mye transportkostnader og gjenvinningskostnader som resulterer i mer miljøvennlig produksjon. Ved å få et rent sluttprodukt på 0-60 millimeter, kan en bruke det til fyllmasse direkte på plassen, ifølge Returteknikk.

Arjes Impaktor 250 er en tyskprodusert kombimaskin som kan kverne asfalt, armert betong, trevirke og søppel på arbeidsplassen.

Kombimaskinen har en egenvekt på 13 tonn, og tar relativt liten plass på området. Kvernen kan flyttes gjennom en maskintralle eller direkte på krokbil. Hele maskinen styres fra en fjernkontroll som opereres fra gravemaskin eller hjullaster.

Returteknikk AS, som ligger på Ålgård utenfor Stavanger, fikk i 2018 agenturet på den tyske produsenten Arjes for det norske markedet. Kunder har nå i over et år prøvd ut kvernen på forskjellige materialer rundt om i Norge.