Lagunetoppen

Foto: Truls Bakken/InvisoFoto: Truls Bakken/InvisoFoto: Truls Bakken/InvisoFoto: Truls Bakken/InvisoDCIM\100MEDIA\DJI_0491.JPGFoto: Truls Bakken/Inviso

Fordelt på fem blokker har LAB Entreprenør nå fullført over 200 leiligheter sentralt plassert på Lagunen i Bergen, og kjøperne er nå i ferd med å flytte inn i sine nye boliger.

Fakta

Sted: Fana, Bergen

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Profier og Rema Etablering Vest

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Kontraktsum: 464 millioner kroner eks. mva.

Størrelse: 28.089 kvadratmeter BRA

Arkitekt: Grieg Arkitekter

Landskapsarkitekt: Sweco

Rådgivere: RIB, RIA, RIBr: Sweco l RIE: Bravida l RIV: Anders O. Grevstad l RIVA: Kaliber

Underentreprenører/leverandører: Tømrerarbeider: Åsane Byggmesterforretning l Geomatikk og skanning: Exact Geo Survey Bergen l Heis: Scan Heis l Glassfasade: Kebo l Ventilasjon, rør og sprinkler: Anders O. Grevstad l Elektro: Bravida l Trapper og rekkverk: Montal l Grunnarbeider: Fyllingen Maskin l Utomhus: Gravdal Hage og Anlegg l Kjøkken: Studio Sigdal Bergen l Mur- og flisarbeider: Fagfolk l Parkett: Parkettgruppen l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Taktekking: Fløysand Tak l Sedumtak: Bergknapp l Gulvstøp og lydgulv: Industrigulvspesialisten l Boder og sykkelstativ: Ing. Larsson l Maler: Malermester J.C. Andreassen l Tele/data: Seram IKT l Porter: Windsor l Garderober: Garderobemannen l Branntetting og isolering: Damsgård Brannsikring l Stålkonstruksjoner: BSI Service l Betongtrapper: Con-Form Bergen l VA-arbeider: Kaliber l Blikkenslager: Sigurd Opheim

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinetByggeindustrien

Boligmarkedet har over en lengre periode vært bra i Bergensområdet, og en rekke nye prosjekter er blitt og er i ferd med å fullføres rundt om i byen. Flere av disse prosjektene er lokalisert like i nærheten av kollektivknutepunkter, noe man definitivt også kan si gjelder for prosjektet Lagunetoppen i Fana bydel.

Storprosjektet Lagunetoppen er lokalisert rett over veien fra Lagunen storsenter, og samtidig et kollektivknutepunkt med en rekke bussavganger og ikke minst bybanetrassen, like ved. I nærheten finnes også skoler, barnehager og ulike kontor- og næringsbygg.

– Prosjektet ligget meget sentralt til, med mange ulike fasiliteter i nærheten, samt kort avstand til både Flesland og Bergen sentrum, forteller prosjektleder Knut-Helge Iversen i LAB Entreprenør. Han har loset prosjektet i havn, på en trang tomt som er godt utnyttet med de fem blokkene og et relativt omfattende utomhusområde med parker, gangveier, flere tappeløp og ulike andre fasiliteter. Det er blant annet også et stort uterom mellom de fem blokkene.

Godt fornøyd

Nettopp den sentrale passeringen mellom både vei og eksisterende bygningsmasse har også vært den største utfordringen i prosjektet.

– Vi har bygget tett inntil en sterkt trafikkert vei på den ene siden og en skole og annen bebyggelse på den andre siden. Like over veien har vi også et av landets aller største kjøpesenter, noe som har medført at det har vært mange hensyn å ivareta både under grunnarbeidene og byggingen. Dessuten var tomtegrensen tett opp til en av hovedstrøm-linjene fra BKK, noe som gav oss noen ekstra utfordringer, legger Iversen til.

Han er likevel godt fornøyd med at de har kommet i mål til avtalt tid.

– Utbyggingen har gått meget bra. Vi kom i mål som avtalt med byggherren, og mange av beboerne har allerede kommet godt til rette i de nye leilighetene. Det er jobbet godt med effektive smitteverntiltak slik at vi ikke skulle bli rammet av koronatiltak i stor grad, noe vi har klart. Vi fikk noen ekstra dager til overlevering med tanke på noen justeringer som kom på grunn av koronaen, men det hele har blitt håndtert på en god måte, mener Iversen, som skryter av både egne ansatte og øvrige samarbeidspartnere.

– Det har vært en meget god stemning på prosjektet, og vi har hatt et godt samarbeidsklima med underleverandørene, påpeker han. LAB har utført betongarbeidene i egenregi, mens de øvrige arbeidet er gjennomført av ulike samarbeidspartnere, de fleste av dem lokale aktører.

Det er Profier og Rema Etablering Vest som står bak utbyggingen av leilighetsprosjektet, som også omfatter næringsarealer på cirka 1.700 kvadratmeter i første etasje. Disse består av en Rema 1000-butikk og et apotek. I tillegg er det 128 parkeringsplasser for beboerne tilgjengelig, samt gjesteplasser og parkeringsplasser for butikkene.

– Parkeringsplassene er tilvalg kundene selv kunne gjøre i kjøpsfasen, opplyser Iversen.

30 ulike leilighetstyper

Prosjektet består av fem blokker, som er seks, åtte og ni etasjer høye, og som totalt rommer 222 leiligheter. Blokkene er utført i plasstøpt betong med klimavegger. Kun trappene består av elementer.

Fasadene består av en kombinasjon av trekledning og fasadeplater i to ulike farger. På taket er det benyttet membran med sedumbeplantning.

– Byggene er solide og holder en god standard, hvor det selvsagt også har vært mulig for kundene å gjennomføre flere tilvalg underveis, noe mange også har benyttet seg av, påpeker Iversen. Alle leilighetene har også egen balkong eller markterrasse, mens noen av de største enheten også har to egne balkonger.

Prosjektet har over 30 ulike leilighetstyper, som spenner fra toroms til fireroms enheter. Leilighetene varierer fra 35 til 101 kvadratmeter i størrelse og har en pris som går fra 2,65 millioner til 7,5 millioner kroner.

Omfattende grunnarbeid

LAB signerte kontrakten ned byggherren i november 2017, og grunnarbeidene startet i mai 2018. Det ble gjennomført en større sprengningsjobb på skråtomten, hvor det totalt ble sprengt ut cirka 110.000 kubikkmeter fast fjell.

– Det ble gjennomført et omfattende grunnarbeid på tomten. Den største utfordringen vi støtte på var flere store områder med veldig dårlig fjell på tomten, som vi ikke hadde planlagt for. En meget porøs fjelltype medførte at vi måtte gjennomføre mye ekstra sikringsarbeider, noe som ble en relativt stor ekstrajobb. Selve byggingen kom i gang i løpet av høsten, påpeker Iversen. Det ble benyttet tre store tårnkraner på byggeplassen, og det har vært et høyt tempo gjennom hele utbyggingsfasen.

– Det har vært fremdrift på flere av blokkene samtidig, og det har vært et omfattende arbeid å sy det hele sammen, sier Iversen. Totalt var rundt 150 personer på byggeplassen samtidig når arbeidene var på topp, inkludert sju i byggeledelsen.

– Vi hadde ingen fraværsskader i prosjektet, og det er gjennomført et godt HMS-arbeid, sier Iversen.

Prosjekt er nå fullført, og kun noen mindre utomhusarbeider gjenstår, men dette blir fullført i disse dager.