Julie Kleiven Mjelde, Jorge Alex Dahl i Fellesforbundet (t.v.) og Karl Strømsnæs fra Byggopp. Foto: Byggopp

Lærlingen Julie Kleiven Mjelde jubler - slapp stans i opplæringen

En nedstenging av byggeplassene i Bergen ville ikke bare hatt store økonomiske konsekvenser, det ville også gjort at Julie Kleiven Mjelde (19) fikk satt læretiden sin på vent.

– Det ville ikke vært bra. Dersom byggeplassen skulle vært stengt, hadde vi ikke hatt noen jobb å komme til i en periode. Jeg er avhengig av å være forberedt til å kunne ta fagprøven en gang, og å sette læretida på vent ville hatt en innvirkning på det, sier Julie Kleiven Mjelde til Byggeindustrien.

Hun er første års lærling i betongfaget og jobber på Bybanestoppet ved Haukeland, hvor Veidekke har en stor hovedentreprise. For to uker siden gjorde to Covid-19-utbrudd på byggeplasser i Bergen at kommunen vurderte å stenge ned samtlige byggeplasser, noe som ville ført til at så mange som 800 lærlinger fikk satt utdanningen sin på vent.

– Heldigvis valgte de i stedet å innføre en streng, midlertidig, smittevernsforskrift, noe som gjør at jeg og alle andre lærlinger får fortsette opplæringen, sier Mjelde.

Hun forteller at hennes lærebedrift, Veidekke, tar smittevernet svært alvorlig. De har for eksempel innført mye strengere krav til hvor mange, og hvem, som til enhver tid kan være på byggeplassen.

– Det er innført minst to meters avstand til andre personer. Hvis vi ikke kan opprettholde det, er det krav om munnbind på jobb. I tillegg til å ha strenge regler på vask og hygiene, har vi også forskjellige arbeidstider, fordelt utover dagen. Det er også inndelt slik at det er så få som mulig samtidig inne på spisebrakka.
Jeg synes folk er flinke til å ivareta avstand og følge smitteverntiltakene. Så er det også greit å gi hverandre en liten påminnelse om det, hvis nødvendig, sier Mjelde.

Regionens største opplæringsarena
Også for opplæringsleder hos Byggopp Vestland, Karl Strømsnæs, var det avgjørende at byggeplassene i Bergen ikke ble stengt ned.

– Bare Byggopp Vestland har 150 lærlinger som hver dag får sin utdanning ute på byggeplassene i Bergen. Ved en nedstenging ville disse fått et opphold i sitt utdanningsløp, noe som ville vært veldig uheldig, sier Strømsnæs i en pressemelding. Han forteller også at det er mange lærlinger som til våren skal ta fagprøve, og at det for disse er prekært å få fortsette opplæringen.

– Vi er derfor veldig glade for at Bergen kommune lyttet til oss og valgte å holde byggeplassene åpne, under et strengt smittevernsregime, sier Strømsnæs.

Han får støtte fra Jorge Alex Dahl i Fellesforbundet, som også poengterer at byggeplassene er regionens største opplæringsarena.

– Tar vi med alle fag, så snakker vi om rundt 800 lærlinger, bare i Bergen. Byggeplassene er derfor ikke bare regionens største opplæringsarena, de er også en av de viktigste rekrutteringskanalene for en rekke ulike yrkesfag. Stengte byggeplasser ville ført til at lærlingene måtte ta igjen det tapte og dermed fikk forlenget utdanningsløpet sitt, noe som ville vært dramatisk, sier Dahl i meldingen.

Bestefar i anleggsbransjen
Mjelde har nå vært i lære for å bli betongfagarbeider i vel et halvt år, og har et ett og et halvt år igjen til hun er ferdig utdannet betongarbeider. Men det var ikke den utdanning hun begynte først på.

– Jeg gikk ett år på helsefag. Men fant ut at det ikke var noe for meg, og begynte deretter på byggfag. Jeg har alltid likt å holde på med fysisk arbeid, og syntes det virket interessant. Bestefar har alltid jobbet i anleggsbransjen. Det virket som det kunne passe for meg også, sier Mjelde.

Både Dahl og Strømsnæs understreker viktigheten av at flere jenter søker seg til yrkesfag.
– Tilbakemeldingene fra jentene som velger byggfag er at de stortrives, sier Strømsnæs.
– En mer balansert kjønnsfordeling på arbeidsplassene bidrar også til et betydelig bedre arbeidsmiljø. Jentene er derfor hjertelig velkommen til yrkesfagene, sier Dahl.

– Mange tror at det er veldig fysisk krevende å jobbe på en byggeplass, men jeg opplever det ikke slik. Arbeidet er selvsagt fysisk, men vi har mange hjelpemidler som tar de tyngste løftene. Det er derfor ingen utfordringer jeg som jente ikke kan håndtere, sier Mjelde.

Et annen stort pluss er selvsagt at hun får betalt under utdanningen. Hun forteller at det hver måned tikker cirka 20.000 kroner inn på hennes konto.