Kysthagen

Anleggsleder Murtaza Kazemi i Veidekke Entreprenør.
Veidekkelogo

Veidekkelogo

Node

Node

IGS

IGS

BergenRørteknikk

BergenRørteknikk

Montal

Montal

Renexlogo

Renexlogo

I Straume sentrum i Øygarden kommune har Veidekke Entreprenør ført opp et bygg med 42 leiligheter og tre næringslokaler i en totalentreprise.

Fakta

Sted: Straume, Øygarden kommune

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: Cirka 100 millioner kroner

Bruttoareal: 5.115 kvadratmeter

Byggherre: Altus Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Holon Arkitekter

Landskapsarkitekt: Paraply Landskap

Rådgivere: RIB, RIG og RIByfy: Node rådgivende ingeniører l RIV og RIA: Sweco lRIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Rivenes l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Betongelementer og hulldekker: NOBI Voss l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Stålsøyler: Alsaker Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer: Nordan l Blikkenslager: Vidar Venge l Trapper og rekkverk: Montal l Systemhimlinger: Innomhus l Maler: Malermester Christensen & Heimdal l Gulvlegger: Gulvbelegg og Tepper l Parkett og laminat: Bo Andren l Flislegger: Bru og Wiese-Hansen l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Øygarden Elektriske l Ventilasjon: Bergen Luftteknikk l Fjernvarme: Chr M Vestrheim l Baderomskabiner: Probad l Heiser: Kone Heis l Branntetting: Damsgård brannsikring l Sprinkler: Sprinkler Vest l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: Studio Sigdal l Bodsystem: Troax l Byggvask, RTB: Renex

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Bygget er tegnet av Holon Arkitekter og uteområdene av Paraply Landskap. Byggherre er Altus Eiendom.

Samlet areal er på 5.115 kvadratmeter (BTA) fordelt på sju etasjer (medregnet parkeringsanlegg). Entreprisekostnaden er på cirka 100 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mars 2022 og bygget ble ferdig-stilt i slutten av oktober i år.

Anleggsleder Murtaza Kazemi i Veidekke Entreprenør forteller at oppføring har gått veldig greit.

– Alle involverte fag har brukt BIM på dette prosjektet. Veidekke har fra tidligere prosjekter erfaring med å bruke Lean arbeidsmetodikk. På grunnlag av tidligere suksessfulle erfaringer ble det bestemt å anvende Lean-prinsippene også i prosjektet Kysthagen. Som en del av denne implementeringen ble det utformet en detaljert taktplan for innredningen av leilighetene. Denne planen inkluderte soneinndelinger, og representanter fra alle underentreprenører. Fremdrift på innvendig arbeid har gått veldig fint, sier Kazemi.

To soner

Senior landskapsarkitekt Mahshid Alikhah i Paraply Landskap sier at uteområdet er delt inn i to soner, en på parkeringsdekket og den andre i naturterrenget på sørsiden.

– Boenheter i alle aldersgrupper kan finne sine aktiviteter når de er ute; noen kan dyrke grønnsaker i plantekassene mens andre samler og griller. Barna kan sykle og løpe rundt mens foreldrene nyter solen. De som bør i første etasje, kan komme rett til uteområdet gjennom sine terrasser. Tilkomst til naturlekeplassen er via en sti og steintrapper. Her kan barna leke på naturelementer som er gjenbrukt. Bålplassen er en god samlingsplass for store og små. Regnbedet og vannrenne er en naturlig måte for å håndtere overvann, sier Alikhah.

42 leiligheter

De 42 leilighetene er fra 38,2 til 95,2 kvadratmeter store, med gjennomsnittstørrelse på 66 kvadratmeter. Kjøperne hadde tilvalgsmuligheter for farger, kjøkkenskap, hvitevarer, parkett og utforming av bad. Alle leilighetene har balkonger med rekkverk av glass eller markterrasser.

På byggets sørside ligger det et stort opparbeidet hageanlegg med plener, busker, stier, sittegrupper, lekeplasser og belysning. Under hageanlegget er det et parkeringsanlegg med 36 biloppstillingsplasser. Både leiligheter og uteområder har universell tilgjengelighet. Kysthagen er barnevennlig og ligger i kort gangavstand til Sartor Storsenter.

Nærvarme

Kysthagen er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med radiatorer og er basert på det lokale nærvarmeanlegget Sartor Nærvarme. De fleste leilighetene er i energiklasse A. Både leiligheter og næringsareal har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er et aggregat i hver leilighet.

Tomten har fjellgrunn og var kupert. Det er sprengt ut cirka 14.000 kubikkmeter faste masser. Under bygget er det membran og ventilasjonshull. På en fjellknaus sørvest for bygget er det tatt vare på opprinnelig natur.

Rektangulær form

Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong, og det har gått med 1.800 kubikkmeter ferdigbetong i prosjektet. Hageanlegget ligger oppå hulldekker. Trapper og balkonger er prefabrikkerte. Taket et flatt, isolert og tekket med asfaltbelegg. Fasadene har platekledning av alucobånd.

I leilighetene er det parkett på gulv, flislagte baderom som er levert som ferdig innredede kabiner og heist på plass. Innervegger er av gips og stålstender. Det er himlinger av betong i leilighetene og gipshimlinger i fellesareal. Materialvalg er gjort ut fra et ønske om et enkelt renhold og vedlikehold og lang levetid. Utenfor bygget er det nedkast av søppel.

Da byggeaktiviteten vart på topp var 55 personer med. Kysthagen er ført opp uten noen skader.


Flere prosjekter