Det spesielle løfteoppdraget ble gjennomført sentralt i Gøteborg. Foto: Kynningsrud.Foto: Kynningsrud.Foto: Kynningsrud.Foto: Kynningsrud.

Kynningsrud flyttet tre på 183 tonn

Over 50 store trær må flyttes i forbindelse med jernbaneprosjektet Västlänken i sentrum av Göteborg

Arbeidet på Västlänken har allerede pågått i nesten et år, og i oktober begynte flyttingen av cirka 50 trær i Nya Allén og Kungsparken. Det er Kynningsrud Nordic Crane som utfører det noe spesielle løfteoppdraget, som blant annet har omfattet flyttingen av et bøketre på hele 183 tonn og med en omkrets på 3,7 meter. Giganttreet ble flyttet 75 meter mot Kungsportsavenyn.

– Treet er faktisk det største treet som har blitt flyttet i Nord-Europa. For å gjennomføre løftet brukte vi vår 600 tonns mobilkran, og med god planlegging av prosjektleder Clas Ericsson og en dyktig kranfører fra Kynningsrud Nordic Crane, gikk alt som en drøm. Men det var ikke en enkel jobb, skriver Kynningsrud i en melding.
Den første store oppgaven var å plassere og kalibrere den store kranen under trange forhold i sentrum av Göteborg. All trafikk måtte stanses.

– For å kunne flytte treet ble to bjelker plassert under roten, og treet ble festet til bjelkene med fire wirer. Treet ble så løftet med kranen, svingt 180 grader rundt, og fraktet 20 meter til sin nye plassering, melder Kynningsrud.