Kvartetten

Leiglandbygg

Leiglandbygg

LinkArkitektur

LinkArkitektur

Trapperingenlogo

Trapperingenlogo

På Nøttveit i Bergen har Leigland Bygg AS ført opp fire eksklusive villaer for Webu AS.

Fakta

Sted: Nøttveit, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, villaer

Salgssum: Cirka 53 millioner kroner

Bruttoareal: 988 kvadratmeter BTA

Byggherre: WEBU

Totalentreprenør og ansvarlig søker: Leigland Bygg

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l RIBr: Q Rådgivning

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sartor Drange l Taktekking: Fløysand Tak l Trapper: Trapperingen l Maler: Malermester Christensen & Heimdal l Gulv og gulvlister: Geitanger Bygg l Flislegger: Fyllingen Flis og Mur l Rørlegger: Skåtun VVS l Elektro: Fusa Elektro l Kjøkken: Studio Sigdal

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Villaene er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i en totalentreprise. Alle fire villaene har tre etasjer og er på 247 kvadratmeter BTA (238 kvadratmeter BRA). Samlet salgssum er cirka 53 millioner kroner. Byggestart var i januar 2021 og byggetiden var på ett år.

Stålrammer

Prosjektleder Justinas Chleblinskas i Leigland Bygg forteller at de viktigste bygningsmessige utfordringene var avstivning med stålrammer, at det ikke er innervegger i tredje etasje og at villaene har to store takvinduer over trapperom. Han sier at de som planla betongarbeid, trekonstruksjoner og ventilasjon brukte BIM.

Fire villaer

De fire villaene på 247 kvadratmeter inneholder fire soverom, to kjøkken og to baderom. I første etasje ligger tre soverom (det største på 19 kvadratmeter), TV-stue, kjøkken, hovedbad, gang og bod. Andre etasje rommer et soverom, vinterhage, bad, vaskerom, sportsbod, gang og entre. I tredje etasje er det stue og kombinert kjøkken og spisestue.

Standarden er meget høy, med blant annet ti skyvedører, enstavsparkett, trapp av eik med gelender av glass, helflisede baderom og flislagt gulv i vaskerom. Terrassene har trykkimpregnert dørk og glassrekkverk. Hver villa har tre terrasser og to balkonger med et samlet areal på 96 kvadratmeter (den største terrassen er på 37 kvadratmeter). Beboerne har både morgen- og kveldssol. Fra villaene er det utsikt mot alle Bergens byfjell. Carportene har plass til to biler.

Tilbaketrukket og tilgjengelig

Sivilarkitekt Svein Kronhaug i Link Arkitektur forteller at Kvartetten består av fire romslige villaer, som har flott utsikt over Bergen.

– Terrenget nedenfor tomten faller bratt, og gir en flott opplevelse av utsyn og frihet. Nærområdet er omsorgsfullt anlagt for barnefamilier, med lekeplasser og gode kommunikasjonsmuligheter, sier Kronhaug.

Han sier Kvartetten ligger både tilbaketrukket og tilgjengelig.

– Dette har vi utnyttet og forsterket i utformingen og plasseringen av hver enkelt villa. De er gjennomtenkt plassert og vridd i terrenget, slik at hver villa får sin egen utsikt. De er også plassert for å utnytte solens gang fra morgen til kveld, noe som gir hver villa meget gode solforhold. Utenfor har vi skapt uteplasser med forskjellig preg og funksjon. Ved inngangspartiet ligger det en skjermet forhage mellom villaene. Her tilbys et utsnitt av den utsikten, rammet inn av villaens vegger. Fra inngangspartiet kan man gå inn i hovedplanet, oppsøke terrassene rett frem eller en etasje opp, eller gå ned en liten trapp til familiens skjermede hage, sier Kronhaug.

Fra stue og terrasser er det utsyn over hele dalen og følge solen fra ettermiddag til sen kveld. På balkongen på motsatt side kan man nyte sol fra tidlig morgen.

– Gjennom smart bruk av terrenget har vi skapt familieboliger som både er private og sosiale, slik familier også er, sier Kronhaug.

Betong, stål og tre

Bærende konstruksjon består av betong, stål og tre. Takene bæres av flate q-dekker og har Rockwool isolasjon med fall og tekking med asfaltbelegg. To store Okpol takvinduer på 1,2 x 2,2 meter er montert over trapperom. Fasadene har kombinasjon av mørk stående og lys liggende kledning. I første etasje er det gulv av betong og i andre og tredje etasje er det ni toms heltre bjelkelag med sponplater. Innervegger er bygget i tre. Himlingene er gipset.

Det er 20 + 5 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,75. Trykktesting viser en luftveksling på 0,6 per time. Det er brannvegger mellom villaene. Hagen mot utsikt har fått levert jord og plen. Innkjørsel og garasjer er ferdig asfaltert. Det er bygget terrasser på plan 1 og ved inngangsparti.

Kvartetten er ført opp uten fraværsskader.

Elektrisk gulvvarme

Villaene er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med elektrisk gulvvarme og peis. Villaene er i energiklasse B. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Hvert bygg har eget aggregat.