Administrerende direktør Bjørn Røsten i UNIT4.

Kunstig intelligens kan effektivisere arbeidet i byggebransjen - også ute på byggeplassen

Koronakrisen har gjort fjernarbeid til den nye normen i mange yrkesgrupper, og hvordan man bruker selskapets ressurser har blitt nytt og enda viktigere. Dette gjelder også konstruksjon, der digitale assistenter og kunstig intelligens nå kan gjøre livet enklere og mer effektivt. Ikke bare på kontoret - men også ute på byggeplassen.

Innlegg av:

Bjørn Røsten, administrerende direktør i Unit4 Norge.

Digitaliseringen av byggebransjen kan føre til både økt produktivitet og reduserte kostnader. Men for mange aktører er det ikke helt klart hvordan IT kan gjøre en forskjell annet enn på hovedkontoret.

IT og bruk av ERP-systemer (enterprise resource planning) har gått fra å være tradisjonelle backoffice-systemer innen for eksempel økonomi, innkjøp og HR, til å være teknologien som støtter kjernevirksomheten. Det handler ikke bare om å bruke digitale tjenester, men om å bruke riktig type løsninger - som både skaper fornøyde kollegaer og resultater. Den teknologien er nå moden for å skape muligheter som aldri før.

Fremtiden - som allerede er her - dreier seg om bruk av digitale assistenter og kunstig intelligens. Dette betyr at menneskene på byggeplassen nå kan snakke med systemet, bokstavelig talt. Man kan bare ta opp telefonen, så får man enkelt tilgang til de programmene man trenger å snakke med, kun ved bruk av egen stemme. Kort sagt, kunstig intelligens (AI) og ERP kan fort bli den beste følgesvennen til både byggelederen og prosjektlederen. Og det med god grunn.

Dialog med den digitale assistenten kan hjelpe med enklere bruk av programvareplattformene for innkjøp, leveringsstatus, utgifter, tidsrapporter, prosjektledelse og personalplanlegging. Det er også mulig å overvåke karbondioksidforbruket.

Etter hvert vil den digitale assistenten lære, slik at prosessene går raskere og raskere, og den hjelper til med å fullføre oppgavene. Den kan også sikre mer nøyaktig tidsrapportering, den kan kobles til en GPS, så timene blir ført på riktig prosjekt, avhengig av hvor du har vært. Alt er praktisk pakket i ett forretningssystem – vi kaller det selve hjernen i prosessen.

Vi opplever at det er mangel på kvalifisert arbeidskraft og oppgaver spredt over byggesektoren, derfor kan AI i et forretningssystem være et veldig nyttig verktøy. Med ny teknologi kan flere ansatte som tidligere ikke kunne utnytte mulighetene rundt IT, nå utføre sine oppgaver raskt og enkelt, dermed blir ressursene brukt bedre. Tekniske løsninger er best når de gjør det komplekse enklere. Dette gjelder nå også alle som jobber i byggebransjen.