Kranen Sameie

DCIM\100MEDIA\DJI_0620.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0601.JPG
Backelogo

Backelogo

Swecologo

Swecologo

HRP

HRP

Michelsens

Michelsens

NorskSaneringsservice

NorskSaneringsservice

BrannSprinklerteknikk

BrannSprinklerteknikk

Håelement

Håelement

Prestegård

Prestegård

Gjesdal

Gjesdal

Solneset

Solneset

Annec Design

I disse dager er Backe Bergen i ferd med å fullføre boligprosjektet Kranen Sameie like inntil Pudde- fjorden i Damsgårdssundet Nord på vegne av BOB. Alle leilighetene er solgt og beboerne får nå flytte inn i en bydel som har vært i kontinuerlig forvandling de siste årene.

Fakta

Sted: Bergen

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: BOB Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Backe Bergen

Entreprisestørrelse: 82 millioner kroner eks. mva.

Størrelse: 3.700 kvadratmeter BRA

Arkitekt: Artec

Lark: Smedsvig Landskapsarkitekter

Kunstner glassfasade: Billedkunstner Hedvig Thorkildsen

Sideentreprise innredning: Michelsens Interiørentreprenør

Rådgivere: RIB/RIE/RIV/RIVA/ByFy/RIAku/RIBr/BREEAM: Sweco lRIG: Multiconsult l Revisor Breeam: Asplan Viak l Uavhengig kontroll: HR Prosjekt og Konsepta, Instanes rådgivende ingeniør

Underentreprenører/leverandører: Tømrerarbeider: Byggmester Ådnekvam, Mårstig Bygg lOppmåling: Anko l Parkett: Bo Andren l Sprinkler: Brann & Sprinklerteknikk lBranntetting: Firesafe l Kjøkken og garderobe: Designa lGlass/aluminium: Gjesdal Aluminium l Fasader: GH Prosjekt lGulvstøp: Gulv- støperen l Elektro: Martin Prestegård l Ventilasjon: Hamstad lRørlegger: Oswald Jørs l Stålarbeider: Johs Sælen & Sønn lLås og beslag: Heikki Bruvik l Maler: Malermester B.A. Urdal lMur- og flisarbeider: Mur og Flisservice, Bru og Wiese-Hansen lRiving og sanering: Norsk Saneringsservice l Taktekking: Protan Entreprenør lStillas: Ramirent l Betongarbeider: Rio & Sandal Entreprenør lHeis: Schindler l Peling: Seabrokers l Blikkenslager: Sigurd Opheim lMetallarbeider: Solneset Mekaniske l Betongelementer: Hå Element lPorter: Hørmann l Sykkelstativ: Suveren Rørmøbelfabrikk

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Damsgårdssundet, med Puddefjorden som en sentral del av utviklingen både historisk og nå i moderne tid, har vært gjennom en rivende utvikling de senere årene. Fra å være et noe slitt industriområde er det i ferd med å bli forvandlet til et populært sted for utvikling av kontorbygg og leilighetsbygg. En rekke prosjekter er ferdigstilt de senere årene rundt fjordarmen, og flere er på vei. En rekke beboere og arbeidsplasser har inntatt området, og nylig kunne GC Rieber Eiendom åpne sitt nye hotellbygg innerst i fjorden.

Stedet yrer av liv på dagtid og kveldstid, og havnepromenaden utgjør en sentral del av utviklingen. Den går gjennom store deler av viken. Backe Bergen har bygget på promenaden som en del av prosjektet, som dermed ligger helt inntil fjorden, og sikrer god fjordutsikt for mange av leilighetene i prosjektet.

To bygg

Kranen Sameie består av totalt av 39 selveier-leiligheter fordelt på to bygg, som er relativt like i utforming. Den ene blokken er seks og den andre blokken er på sju etasjer. Prosjektet består av enheter som varierer fra toroms til fireroms-leiligheter, og er fra 46 kvadratmeter i størrelse til den største som er på 117 kvadratmeter.

– Vi ser det er bra spredning blant kjøperne fra unge som har kjøpt sin første bolig til voksne par som har solgt eneboliger og ønsker noe mer lettstelt og sentralt, sier prosjektleder Maria Gilje Vedelden i Backe Bergen.

Hver av bygningene i Kranen Sameie er delt inn i fire leiligheter per plan.

– Det er ingen utenpåhengte elementer som stikker ut forbi den stramme formen. Bygningen møter gaten med en urban fasade som er litt inntrukket i forhold til volumet over. Det er viktig for oss å etablere en god forbindelse mellom gaten og bygningene. Materialet mot gaten er tegl med åpninger i full høyde med detaljer i metall, skriver arkitekt Atrec i sin beskrivelse av prosjektet.

Alle leilighetene har tilgang til egen balkong eller markterrasse, og de største leilighetene har også to balkonger, som da sikrer både utsikt og sol fra flere kanter.

Spesiell glassfasade

Det mest iøynefallende med prosjektet er den spesielle glassfasaden som omkranser de to blokkene.

– Store deler byggene har dobbel fasade, der den ytterste glassfasaden tar opp igjen noe av historien fra tomten med en stor kran som sto på området tidligere. Dette gir prosjektet en ekstra dimensjon, påpeker Vedelden. Hun forteller de måtte arbeide litt ekstra for å finne en god metode for å feste inn denne glassfasadeløsningen på platene.

– Sammen med samarbeidspartner/leverandør fant vi en fin løsning som gjorde at vi fikk montert glassfasaden på en god måte i fasadeplatene, som er alukompositt-plater, forteller Vedelden.

Det er den lokale kunstneren Hedvig Thorkildsen som i samarbeid med arkitektfirmaet Artec og kommunikasjonsbyrået Snølys som har jobbet med å gi fasaden det spesiell visuelle uttrykket. Thorkildsen har tatt utgangspunkt i formen på den gamle kranen på tomten, og delt denne opp i enkle element som skal omkranse ytterveggene. Kunstnerens mål er at fasadene og uttrykket skal gi en god opplevelse, både på nært hold og fra avstand.

Totalentreprise

Prosjektet er gjennomført i en totalentreprise av Backe Bergen, og kontrakten ble signert tilbake ved årsskiftet 2019/2020.

– Vi startet arbeidet på tomten i februar 2020, så det har vært en relativ knapp byggetid, spesielt med tanke på hvilket vær vi kan ha i Bergen, men vi er kommet i mål på en god måte, mener Vedelden.

Backe kom til arbeidet med en ferdigplanert tomt, men det måtte gjennomføres noe ekstraarbeid i grunnen, som ble gjennomført av Backe Bergen som et tilleggsarbeid.

– Det viste seg at vi fikk noen utfordringer når vi skulle slå ned de rundt 70 pelene i forbindelse med forberedelsene til byggingen. Tomten inneholdt forurensede masser som var kjent og planlagt i henhold til tiltaksplan, men størrelse på fundamenter under bakken var uklare, og fundamentene måtte bort for å få på plass peler, sier prosjektlederen.

Byggene har ingen kjelleretasje men deler av første etasje i det ene bygget har noen parkeringsplasser samt sykkelparkering til alle leiligheter.

Råbygget består av plasstøpte dekker, stålsøyer og klimavegger med påmonterte fasader. Det er 400 millimeter isolasjon i grunn og på taket. Taket er tekket med membran. Deler av taket på hvert bygg er også opparbeidet med takhager som er tilgjengelig for alle beboerne. Her får man fin oversikt over hele området og gode solforhold.

– Bra prosess

Prosjektlederen sier hun er godt fornøyd med både byggene som nå er ferdigstilt og selve byggeprosessen.

Det var i utgangspunktet Betonmast Bergen som i sin tid signerte totalentreprisen, med en verdi på 82 millioner kroner eksklusive merverdiavgift, med BOB Eiendomsutvikling. Som kjent ble Betonmast Bergen overtatt av Backe-konsernet i fjor, og det ble dermed Backe Bergen som sto for gjennomføringen av store deler av prosjektet. Det har vært både tidligere Betonmast-ansatte og Backe-ansatte på byggeplassen i gjennomføringen.

– Dette fungerte meget godt, og det aller meste har gått som planlagt i gjennomføringen. Som nevnt fikk vi noen utfordringer med grunnen i startfasen samt at koronapandemien skapte noen vanskeligheter under deler av gjennomføringen, men vi kom i mål på en fin måte. Det har vært god stemning på byggeplassen, og vi hat hatt et godt forhold både til byggherren og underentreprenørene, og vi har fått satt opp et prosjekt vi kan si oss godt fornøyde med, sier Vedelden. Backe Bergen har i hovedsak benyttet seg av underentreprenører i gjennomføringsfasen. De største oppgavene besto av tømrerarbeider samt betongarbeidene.

– En annen utfordring har selvsagt vært en trang byggeplass, med en godt trafikkert vei på den ene siden og fjorden på den andre siden. Dette medførte at vi måtte planlegge de ulike fasene i utbyggingen godt hele veien, og ikke minst sikre en god logistikk inn og ut av byggeplassen, sier Vedelden.

Breeam-sertifisert

Helt fra starten av har det vært klart at man ville satse på å realisere et miljøbygg på tomten, og prosjektet er planlagt sertifisert etter Breeam-Nor Very Good.

– Det er lagt ned relativt store ressurser i å få til, men det har fungert etter planen, sier hun. Entreprenøren har i tillegg benyttet seg av gjennomføringsmodellen VDC, spesielt i prosjekteringsfasen.

Det er også lagt opp til en avansert smarthus-løsning, Future Home, i prosjektet.

– Dette innebærer at beboerne selv kan styre mange av funksjonene i leilighetene via en egen app, som lysstyring, varmestyring samt at de også følge med på eget forbruk. Dette er også noen som kan utvides etter hvert, sier Vedelden.

Samtidig påpeker hun at mange av kjøperne har benyttet seg av mange tilvalg for innredning av sine leiligheter.

– Dette omfatter blant annet tilvalg på gulv, kjøkken og baderom, samt en del nye fargevalg på vegger, sier Vedelden.

Totalt hadde man rundt 100 personer til stede på byggeplassen når arbeidene var på topp, og prosjektet ble gjennomført uten fraværsskader.