Natt til torsdag er det registrert over 18.000 lyn over Østlandet. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Kraftig lyn og torden skaper togkaos på Østlandet

Kraftig tordenvær skaper kaos i trafikken på Østlandet. Nær alle tog er innstilt og på T-banen er det full stans. Buss og taxi er nærmest ikke å oppdrive.

Flytoget har innstilt samtlige tog på morgenen og henviser på sine nettsider de reisende til taxi for tog. Men det er mangel på både busser og taxier, opplyser Vy på sine nettsider.

Over 18.000 lyn ble registrert over Østlandet natt til torsdag.

Statsmeteorolog Hanne Beathe Skattør sier det har vørt usedvanlig mange lynnedslag.

– Det er uvanlig og intenst. Det er ikke ofte dette skjer, sier hun til Aftenposten.

I morgentimene torsdag var det tett mellom lynglimtene. Opp mot 4.000 lyn i timen ble registrert, ifølge Meteorologisk institutts oversikt.

Innstilte tog og baner

På T-banen førte strømproblemer til stans på alle linjer. Ved 9.15-tiden ble trafikken startet igjen, men det blir forsinkelser på alle linjer.

Gardermobanen er stengt mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn på grunn av signal- og strømproblemer etter lynnedslag.

I tillegg er Østfoldbanen stengt mellom Kolbotn og Oslo S fordi tordenværet har ført til signalfeil.

Bane Nor melder at det også er stengt på Sørlandsbanen mellom Kongsberg og Drangedal på grunn av strømproblemer.

Det er også forsinkelser på Rørosbanen og Dovrebanen.

Også godstrafikken rammes fordi Alna skiftestasjon er delvis stengt etter lynnedslag.

– Det er fortsatt mye torden og regn igjen, og det ser ikke ut som det svekker seg mye på veien nordøstover, meldte meteorologene på Twitter tidlig torsdag morgen.

Biler sperret mellom ras

Også Vestlandet er rammet av uvær. Veiene mellom Bergen og Voss er stengt. Dette gjelder blant annet E16 ved Bolstad, hvor flere biler er innesperret mellom to store ras. Rasene har gått om lag 2 kilometer fra hverandre.

– Noe trafikk ble sperret mellom rasene, og snart skal trafikken loses ut i retning mot Bergen, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen John Andreas Omdal til NRK. Veien blir stengt på ubestemt tid.

Måtte evakuere

I Kvam måtte beboerne i et bolighus evakuere på grunn av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen.

Meteorologisk institutt advarte onsdag kveld om svært kraftige regnbyger for Sogn og Sunnfjord, Hordaland og nordlige Rogaland. Varselet gikk ut på at det lokalt kunne komme 40–60 millimeter nedbør på tre timer.

– Det har kommet mye vann i områdene rundt Bolstad og Nordheimsund, men det skal ha gitt seg nå, sa operasjonsleder Sætre ved 3.20-tiden.

Det er også meldt gul fare for flom på Vestlandet som følge av den ventede nedbøren onsdag og torsdag.