Ivar Koteng har i de over 30 årene han har vært aktiv på eiendomsmarkedet i Trondheim, blitt en av de mest sentrale eiendomsaktørene i Midt-Norge.

Koteng overlater eiendomskonsernet til barna

Ivar Koteng har bestemt seg. Nå skal etterkommerne Aurora (33), Imre (29) og Hedda (17) overta eiendomskonsernet i Trondheim, og med den eldste datteren i førersetet. Selv trekker han seg ikke helt ut av firmaet, men den daglige ledelsen overlater han til barna.

Fakta

Ivar Johannes Koteng (født 22. august 1959) er norsk bedriftsleder. Han er fra Tørhaug i Åfjord. Han driver innen eiendom og er en av de rikeste i Trondheim. Han har vært styreleder i Rosenborg Ballklubb siden 2012.

Selv vil han heretter stelle med investeringer som han synes er mest interessant. Den daglige driften får barna ta seg av.

– Frem til i dag har jeg gjort alt, fra å skifte lyspærer til de store millioninvesteringene. Nå kan andre overta den daglige driften, sier Ivar Johannes Koteng (59) til Byggeindustrien.

Sentral eiendomsaktør
Ivar Koteng har i de over 30 årene han har vært aktiv på eiendomsmarkedet i Trondheim, blitt en av de mest sentrale eiendomsaktørene i Midt-Norge. Trolig er det bare Rema-Reitan som eier flere eiendommer i Trondheim.Reitan hovedsakelig i Trondheim sentrum, Koteng størst på nærings- og boligeiendommer, hovedsakelig utenfor det som kalles Midtbyen i Trondheim. En kvart million kvadratmeter bolig- og næringseiendommer, helt eller delvis eid av Koteng Holding, som eierselskapet heter, og der han selv sitter med alle aksjene. Koteng Eiendom er fullt og helt hans eget prosjekt, mens datterbedriften Koteng Bolig eies sammen med advokaten Ole Birger Giæver i Trondheim. Han eier også minoritetsposter i en del selskaper. Totalt omfatter selskapsporteføljen ikke mindre enn 57 ulike selskaper, de fleste i Trondheim og noen i Estlands hovedstad Tallin. Nå lukter han også på investeringer i Oslo dersom han skulle komme over noe interessant. Og butikken går godt. Overskuddet i 2017 ble på hele 265 millioner kroner, over hundre millioner mer enn året før.

Nok «pæng»
– Pæng har vi nok av. Derfor er vi stadig på jakt etter å finne nye prosjekter å bruke dem på, forteller Koteng, som ennå en stund må finne seg i å være sjefen.

Det var egentlig bonde han skulle bli selv om Ivar ikke var odelsgutten på hjemgården Tørhaug i Åfjord kommune. Han har både en søster og en bror som er eldre, men heller ikke de ville ta over hjemgården. Det ble det til slutt yngstesøsteren Toril som gjorde. Hun driver gården den dag i dag, gjerne med broder Ivar som gårdsdreng når det måtte passe seg slik.

– Jeg trives med gårdsarbeid, og jeg håndterer etter egen mening brukbart både traktor og skurtresker, sier han med et smil.

Det var årene på Skjetlein landbruksskole utenfor Trondheim som satte han på sporet som selvstendig næringsdrivende – uten at det lå i fremtidsplanene fra begynnelsen av. En bonde i nærheten av skolen lurte på at Koteng kunne hjelpe ham litt på gården. Koteng var ikke sen å be. Etter hvert ballet landbruksoppdragene på seg. Ikke bare hos den første bonden, men også hos andre bønder på Byneset utenfor Trondheim.

Koteng hentet gammeltraktoren - en såkalt «Gråtass», Massey Ferguson – hjemme på farsgården og startet for seg selv i 1978, 19 år gammel. Det ble ikke bare jordbruksoppdrag, han fikk også innpass hos flere Trondheimsentreprenører. Den første av dem var Brende, bedriften som familien til vår tidligere utenriksminister Børge Brende eier og driver den dag i dag. Eget entreprenørfirma ble etablert, og Koteng var for alvor inne i det trondhjemske forretningslivet.

– Jeg skal ærlig innrømme at dette ikke gikk så bra. Å være entreprenør passet meg ikke. Det var for mye usikkerhet og uklarhet, forteller Koteng i dag.

Resultatet ble da også konkurs i 1991. Da eide han et entreprenørfirma med 20 ansatte. Det var slutten på det direkte engasjementet i entreprenørbransjen, men langt fra farvel med selve bransjen, en bransje som han skulle få mye å ha med å gjøre i årene som kom, og som han selvsagt har den dag i dag.

Klikk for større versjon

Over til eiendom
Steget over i eiendomsbransjen, som skulle bli Kotengs hjemmearena, tok han alt i 1985, 26 år gammel. Da kjøpte han et nedlagt industribygg på Lademoen i Trondheim der konfeksjonsfabrikken Tiger tidligere hadde holdt til. Prisen den gang var 7,5 millioner kroner. Han fikk pusset opp lokalene og leid dem ut til en god pris. Med dette kjøpet forstod Ivar Koteng at eiendom var noe å satse på. Slutten av 1980-årene var preget av den mye omtalte jappetiden. Inflasjonen var høy, og den gjengse tone var at du måtte være «idiot» dersom du ikke lånte penger.

– Jeg oppdaget at jeg hadde visse talenter for det å kjøpe eiendom, pusse dem opp, og leie dem ut igjen, forteller han.

Den store fremgangen rent økonomisk kom mot slutten av 1980-årene da Koteng oppdaget hemmeligheten bak valutalån, og hvilken stor rolle makroøkonomien hadde for eiendomsmarkedet.

– I lange perioder var jeg oppe hver natt for å følge med når børsene åpnet i Asia. Da kunne jeg bedre forutse hvordan ting ville utvikle seg her hjemme. Dette lærte jeg utrolig mye av, forteller mannen uten en time med økonomiutdannelse, bare folkeskolen hjemme i Åfjord og noen år på landbruksskolen på Skjetlein.

I årene fra 1991 til 1996 var Koteng en av de mest aktive – for ikke å si den mest aktive - på eiendomsmarkedet i Trondheim.

– Det var få aktører på dette markedet på den tiden, og mange eiendommer tilgjengelig. Særlig gjaldt det eldre industribygg som jeg var spesielt interessert i. Alle kjøp innebærer selvsagt en viss risiko, men jeg prøvde bevisst å satse på å kjøpe eiendommer der jeg mente det var gode muligheter for vekst, påpeker han.

Første nybygg
Først i 2008 fikk han sitt første nybygg. Det var industribygget til verkstedbedriften Teeness, som flyttet fra Ila og ut til Grilstad, nabobydelen til Ranheim. Året etter gikk han også inn i boligmarkedet i Trondheim sammen med advokat Ole Birger Giæver.

– Jeg måtte jo få gjort noe fornuftig med alle pengene vi tjente, sier han med et glimt i øyet.

Og boligbygging ble det. I dag er han en av de største aktørene på boligmarkedet i Trondheim. Den første store satsingen ble Grilstad Marina der Koteng i 2010 gikk sammen med grunneier Anton Jenssen som også eier det store spekematfirmaet Grilstad, og som har lokaler i det samme området. Utbyggingen av Grilstad Marina startet året etter. Fram til i dag er 500 boliger og en rekke næringslokaler bygd ut. Området ligger helt i strandkanten til Trondheimsfjorden, og er en nær nabo til fotballaget Ranheims hjemmebane. Grilstad Marina er langt fra utbygd. Ytterligere 300 boliger skal bygges, og næringsarealene utvides betraktelig til å utgjøre til sammen 100.000 kvadratmeter. Alt etter nyttår starter den videre utbyggingen av Grilstad Marina som har blitt et populært boligområde noen kilometer øst for Trondheim sentrum.

Fra trav til ny bydel
Det største boligprosjektet Koteng jobber med, er likevel Leangen Travbane som han har kjøpt, også her sammen med Anton Jenssen. Det er ennå ikke bestemt hvor Trøndelags nye, store travbane skal flyttes, men salget av Leangen er definitivt. Der blir det ikke flere hester, ifølge Ivar Koteng. Eiendomsselskapet som Koteng og Jenssen eier sammen, har lagt frem planer om å bygge 1.700 leiligheter samt et næringsareal på 20.000 kvadratmeter. Dette skal bli en såkalt «grønn» bydel ifølge Koteng, med kort avstand til butikker og den slags, og der transporten i stor grad skal basere seg på gang-, sykkel- og kollektivtransport i henhold til Trondheim kommunes planer. Koteng regner ikke med at anleggsarbeidene kommer i gang før om tidligst tre år. Åtte milliarder kroner skal investeres på den gamle travbanen når alle formalia er unnagjort, og byggingen kan starte.

Estland
Ivar Koteng har stort sett holdt seg til Trondheim, men med ett unntak. I 2002 kjøpte han et forretningsbygg i Estlands hovedstad Tallin, også det sammen med Anton Jenssen, samt Trond Brekke, en annen Trondheimsinvestor. I dag eier de nær 20 eiendommer i Estland, og flere skal det bli. De har hovedsakelig investert i kontorbygg samt et lagerlokale på hele 43.000 kvadratmeter. Trioen har i dag et firma med 20 ansatte i den estiske hovedstaden.

– Estland har vært god butikk for oss. Bare i fjor hadde vi et overskudd på 90 millioner kroner. Vi trives godt der, og forretningsklimaet er utmerket, forklarer han.

De siste par årene har Ivar Koteng utad blitt mest kjent som styreformann i Rosenborg Ballklubb. Et verv han trives godt med, og som han mener ikke går ut over hans egentlige jobb som leder for det store eiendomskonsernet. Sportsinteressert som han er, er han også sponsor for et av langløpslagene i langrenn. Han er også sponsor for TrondheimSolistene som regnes som et av landets, noen mener sågar et av Europas, fremste kammerorkester.

– Jeg liker å hjelpe folk som gjør det bra, enten det er idrett eller kultur, sier den særs så lite arrogante og jålete eiendomskongen i Trondheim, der hans ytre varemerke i alle år har vært t-skjorte og sandaler. Dress bruker han bare ved spesielt høytidelige anledninger.