Korrupsjonssak mot Norconsult blir trolig utsatt

Norconsult har bestukket offentlige tjenestemenn i Tanzania med 1 million kroner, ifølge Økokrim. Saken starter i Oslo tingrett mandag, men må trolig utsettes.

Når partene i korrupsjonssaken inntar Oslo tingrett mandag morgen, kommer spørsmålet om utsettelse til å stå øverst på dagsordenen. En av de tiltalte har nylig brukket lårhalsen. Resultatet blir trolig at saken utsettes.

– Det er store muligheter for at saken blir utsatt, men vi har ikke tatt stilling til om vi skal be om det ennå. Til sjuende og sist blir det uansett dommeren som bestemmer, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Bergan, til NTB.

Økokrim mener Norconsult betalte ut et millionbeløp til forskjellige ansatte i vann- og avløpsetaten i Tanzanias største by, Dar-es-Salaam, i årene fra 2003 til 2006.

To av de tiltalte skal ifølge tiltalen ha besørget utbetalinger og overføringer fra Norge. Den tredje var i en periode stedlig leder for vann- og avløpsprosjektet Norconsult var involvert i sammen med et nederlandsk og et tanzaniansk selskap.

Ingen erkjenner

Ingen av dem – to er fortsatt ansatt i Norconsult, mens Bergans klient har sluttet – erkjenner straffskyld. Heller ikke selskapet, som i 2009 fikk et forelegg på 4 millioner kroner i foretaksstraff, erkjenner noen form for straffansvar.

– Det vil bli problematisert fra vår side om det i denne saken i det hele tatt er snakk om korrupsjon. Og hvis retten kommer til at det var korrupsjon, var de tiltalte da klar over det? spør advokat Truls Dramer.

Han forsvarer mannen som var stedlig leder for prosjektet i Dar-es-Salaam, og som på anmodning fra en av de andre tiltalte skal ha godkjent en utbetaling på 32.000 dollar, drøyt 180.000 kroner etter dagens kurs.

En million kroner

Totalt mener Økokrim det ble foretatt utbetalinger til offentlige tjenestemenn på til sammen 172.700 dollar – rundt en million kroner. I tiltalen heter det at det var en forutsetning at 5 prosent av kontraktssummen skulle betales til ansatte i vann- og avløpsetaten i Dar-es-Salaam.

«Alle granskinger som er gjennomført av prosjektet i Tanzania, viser at Norconsult ikke har deltatt i irregulære utbetalinger eller andre økonomiske misligheter. Vi mener derfor at tiltalen er basert på gale forutsetninger», skriver Norconsult i en uttalelse.

Selskapet – som selv har gransket forholdene og funnet såkalte «uregelmessigheter» – er Norges største innen rådgiving innen samfunnsplanlegging og prosjektering.