Etter å ha ligget to måneder foran skjema, er det nå usikkert om Nedre Otta kraftverk idriftsettes før vårflommen. Foto: Jørn Hindklev

Koronasituasjonen gjør det usikkert om Nedre Otta kraftverk får utnyttet årets vårflom

Prosjektleder Pål Røssum i Hafslund E-CO opplyser at Nedre Otta kraftverk før koronasituasjonen lå to måneder foran tidsskjemaet. Nå har utfordringer tilknyttet til utenlandsk personell gjort det usikkert om kraftanlegget får utnyttet årets vårflom.

Røssum opplyser til Byggeindustrien at utnyttelse av vårflommen var en del av forsert plan for kraftprosjektet.

– Vi lå an til to måneder tidligere idriftsettelse før koronasituasjonen oppstod. Vi ser nå at vi skal være fornøyde hvis vi klarer å sete i drift anlegget før sommerferien og har for tiden utfordringer knyttet til utenlandsk personell som er sentrale nå idriftsettelsen, skriver han i en e-post til Byggeindustrien.

Løsningsorienterte leverandører

Han opplyser at selskapet Andrizt hadde to personer fra henholdsvis Østerrike og Sveits på anlegget som måtte reise hjem tidlig i mars, mens det finske selskapet VEO hadde tre personer tilknyttet prosjektet som måtte reise hjem.

– Det skal sies at både Andritz og VEO – som er helt sentrale i å få satt i gang dette anlegget – har vært svært løsningsorienterte og i en høyst usikker plan kan vi kanskje få startet det aggregatet før vårflommen, opplyser prosjektlederen.

Gir noen medkostnader

– Får dette økonomiske konsekvenser for byggherren?

– Senere idriftsettelse gir selvsagt tapte inntekter og lengre prosjektperiode gir også noen merkostnader. I det store bildet så lenge vi klarer å fortsette idriftsettelsen etter påske skal ikke denne situasjonen påføre oss veldig store kostnader. Det er selvsagt veldig vanskelig å si dette med sikkerhet i en situasjon hvor vi ikke har kontroll over mulighetene for å kunne ha eksterne leverandører i arbeid, skriver han.

De bygningsmessige arbeidene på prosjektet er så godt som ferdig og arbeidene med å ferdigstille utenomhusområdet går sin gang.

– Dette er stort sett lokale ressurser som er ansatt hos Skanskas underentreprenør. Vi planlegger å kunne ferdigstille bygg medio mai som planlagt, skriver Røssum.

Overtar etter våttesting

– Hvilke operasjoner er det nå som utføres de siste ukene før anlegget settes i drift?

– Etter at tørrtesting er ferdig starter vi med fylling av vannvei. Først avløp og deretter tilløp. Videre er det våttesting med diverse prøver og testing. Dette vil pågå cirka en måned for hvert aggregat og vi skal da være klare til å levere strøm på nettet. Status nå er at det aller meste av tørrtesting er ferdig og vi planlegger oppstart av våttesting i slutten av april. Avløp er fylt og tilløp er delvis fylt, skriver Røssum.

Det gjennomføres ingen prøvedrift i prosjektet.

– Planen er at vi skal overta etter at hvert aggregat er ferdig våttestet, opplyser prosjektlederen.