BNL-direktør Jon Sandnes åpnet Byggedagene 2019 foran blant andre kronprins Haakon Magnus av Norge. Foto: Sindre Sverdrup StrandAdministrerende direktør i EBA Kari Sandberg (fra venstre), Byggeindustrien-redaktør Arve Brekkhus og administrerende direktør i BNL Jon Sandnes tok imot kronprins Haakon Magnus av Norge til Byggedagene. Foto: Sindre Sverdrup StrandKronprins Haakon Magnus deltok på åpningen av Byggedagene 2019. Foto: Svanhild BlakstadSjefredaktør Arve Brekkhus tok imot kronprins Haakon Magnus til Byggedagene 2019. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Sindre Sverdrup StrandBNL-direktør Jon Sandnes trakk frem ungdommens klimastreik under Byggedagene-åpningen. - Det er vi som skal ha løsningen her, tordnet han. Foto: Sindre Sverdrup StrandBNL-direktør Jon Sandnes åpnet Byggedagene 2019 foran blant andre kronprins Haakon Magnus av Norge. Foto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup Strand

Kongelig åpning av Byggedagene

Kronprins Haakon Magnus satt på første rekke da Jon Sandnes åpnet den 20. utgaven av Byggedagene.

Kongelig åpning av Byggedagene har blitt en tradisjon. Kong Harald åpnet den aller første utgaven av konferansen, og på Byggedagene nummer 20 var Kronprins Haakon Magnus tilstede på åpningen og de de første innleggene.

Smart arbeidsliv er tema på Byggedagene, og kronprinsen fikk høre Jon Sandnes åpne med å fortelle om landets største verdiskaper, byggenæringen. Sandnes fortalte først om hvilket ansvar næringen har overfor de unge, og i miljøspørsmålet. Han innrømmet at det er et ansvar som tynger.

- Når Greta satt seg ned foran Riksdagen for to år siden startet hun en folkebevegelse. Er ikke det å flyte fjell? Vi representerer en næring som bygger alle rammene rundt menneskers liv. Gud bedre meg for et ansvar vi har, sa Sandnes.

Han fortalte om en næring som setter et stort foravtrykk. En næring som bruker 40 prosent av ressursene, står for 40 prosent av all energibruk og 40 prosent av alt avfall.

- Politikerne må forvente at vi gjør vår del av oppgaven. Men vi trenger fremoverlente kunder. Hvis forespørselen ikke inneholder krav om miljø, vil du sannsynligvis få akkurat det du har bestilt, mente Sandnes.

Samtidig mante han bedriftene i byggenæringen til å ta i bruk ny teknologi. Han fortalte at alle undersøkelser viser at dette har mange positive effekter, og manet næringnes ledere til å omfavne dette i enda større grad.

Han understreket han at byggenæringen trenger flere hoder og hender. Sandnes vil at næringen skal jobber mer mot skole og ungdomsskole, og ønsker seg mer sløyd på timeplanen for å vekke interessen for bygg og anlegg tidlig. På samme måte mener BNL-sjefen at næringen må bli flinkere til å tiltrekke seg kvinner til alle ledd.

- Det er ikke nok med å få en, men sørg for å rekruttere to, tre. Da kan det clusteret få lov til å vokse. Hvor skal vi hente de kloke hodene når innvandringen går ned, jo vil skal bruke kvinnene, sa Sandnes.