Konferanse- og konsertsal Sunnfjord Hotell

Prosjektleder Jan Madsen (t.v.) og anleggsleder Hans Martin Holsen i Åsen & Øvrelid har ledet to vellykkede prosjekter i Førde sentrum der gamle bygg er forvandlet til moderne ved å bygge inn nytt i det gamle. Her i konferansesalen på Scandic Sunnfjord Hotell.Foto: Foto: Åsen & Øvrelid
ÅsenØvrelid

ÅsenØvrelid

ArkiArkitektar

ArkiArkitektar

VestRørteknikk

VestRørteknikk

Holvik

Holvik

En ny konferansesal på Sunnfjord Hotell utført av Åsen & Øvrelid har gitt Førde en ny storstue for store forsamlinger. Salen til 90 millioner kroner skal brukes til både konferanser og  konserter.

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Konferansesal hotell

Byggherre: Sunnfjord Hotell

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Arkitekt: Arki Arkitektar

Areal: Cirka 1.000 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Cirka 90 millioner kroner inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Sæle l RIBrann: Sweco l RIV: Vest-Consult Sunnfjord l RIE: Sunnfjord Elektro l RIAku: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Sunnfjord Elektro l Ventilasjon, automasjon: Ingeniørfirmaet R. Torgersen l VVS: Røyrleggaren l Sprinkler: Vest Rørteknikk l Maler, flislegger, gulvbelegg: Maler Rune Skilbrei l Taktekker: Lett-Tak Systemer/Skårhaug Taktekk l Fasadeplater: Vink Norway l Lyd- og lysanlegg: Bright Norway l Tribune, foldevegg: Trysil Byggprodukter l Innredninger, akustikk: Minde Snekkeri l Betongsaging:  Entreprenørservice l Veggmaleri: Steinar Caspari l Vinduer: Holvik Glas l Heis: Heisplan l Utstyrsutleie: Ramirent

Den nye konferanse- og konsertsalen er det andre store bybygget i Førde på kort tid der Åsen & Øvrelid har gått inn og skapt nye moderne bygg på eksisterende konstruksjoner. Nylig skrev Byggeindustrien om Tinghuset på andre siden av elva, et par hundre meter bortenfor, der to gamle bygårder er bygget sammen til et moderne domstols- og kontorbygg med to tårn.

På Scandic Sunnfjord Hotell har de revet den gamle konferansesalen ned til dekkene i første etasje, og bygget nytt oppe på de gamle dekkene. Prosjektet har også gitt hotellet ny, hvit fasade med sjatteringer som gjør at den endrer farge med lyset. Byggeprosessen har foregått parallelt med hotelldriften.

Doblet takhøyden

– Vi løftet salen til totalt åtte meters takhøyde. Den var fire meter. Himlingshøyden inne er nå syv meter. Salen er utvidet til 500 kvadratmeter, det er bygget vestibyle med barområde, lagt inn nytt ventilasjonssystem, bygget nytt kjøkken, nye toaletter og ikke minst satt inn nytt lyd- og lysanlegg. Det er et nybygg bygget på og inn i det eksisterende bygget, sier prosjektleder Jan Madsen i Åsen & Øvrelid. Mot fronten der fasaden er festet, er det også bygget ut fra eksisterende dekker, med stålstøtter til bakkeplan som holder konstruksjonen.

Prosjektet totalt er på cirka 1.000 kvadratmeter. Salen kan deles i to av en 6,5 meter høy foldevegg.

Lys- og lydanlegget har en prislapp på cirka 10,5 millioner kroner, ifølge prosjektlederen. På veggene er det montert perforerte trekasser som skal gi god akustikk. Både disse, baren og annet fast interiør, er spesialbygget av Minde Snekkeri i Bergen.

Veggpanelene er lyssatt slik at elementene til sammen utgjør en fin dekorasjon i salen. Sammen med lyssystemene i taket gir det en avslappende loungestemning i rommet. Lyset kan endres fra vanlig hvitt til blått, lilla og rosa.

Salen er konstruert på en måte som gjør at den kan skaleres opp og ned alt etter hvor mange mennesker som skal være her. På det meste med ståplasser er det plass til å ta inn 900. Salen ble overlevert i fjor sommer, og er allerede tatt i bruk til konserter. Madsen forteller at han selv var på Maria Mena-konsert der i høst.

– Det var virkelig en opplevelse der lokalet viste seg som en topp konsertarena, med lyd, lys og akustikk, sier Madsen.

Salen har også et teleskopamfi med sitteplasser som kan trekkes ut fra veggen. Dette har 255 seter.

Satset da alt var pandemi-stengt

Ifølge hotelldirektør Odd Erik Gullaksen på Scandic Sunnfjord Hotell har kapasiteten på sitteplasser økt fra 370 til rundt 650.

Med foldeveggen kan salen deles i to og skaleres opp fra 320 spisende i en av salene til opp til 650 i full sal.

Sunnfjord Hotell AS eier bygget og er byggherre. Gullaksen leder driftsselskapet som er leie-
taker. Som i Tinghuset er eiendomsselskapet på hotellet eid av Hjelmeland-familien, etterkommere etter den legendariske entreprenøren Fritz Hjelmeland. Selskapet eier og drifter til sammen 65.000 kvadratmeter eiendomsmasse midt i Førde sentrum.

Gullaksen berømmer byggeieren for å ha satset midt i en periode der konferansenæringen lå brakk på grunn av pandemi.

– Huseieren var veldig modig. Saken om utbyggingen ble styrebehandlet 19. mars 2020. Det var få dager etter at landet stengte ned. Man bestemte seg for å satse i den tro at samfunnet på et tidspunkt skulle gjenåpnes. Mennesker er sosiale og vil treffes. Digitale møter vil fungere godt i noen tilfeller, men i mange tilfeller ønsker folk å samles, sier Gullaksen.

Han sier utbyggingsplanene ble realisert som et resultat av at Sogn og Fjordane og Hordaland ble slått sammen til et storfylke – Vestland.

– Alle aktiviteter kan ikke legges til Bergen. Når ting skal arrangeres i Sogn og Fjordane, vil vi tilby en tidsriktig arena som er stor nok til å huse store konferanser. Vi er fint plassert midt mellom Bergen og Ålesund, påpeker hotelldirektøren.

– Vi har fra tidligere den noe mindre Larris Scene. Det betyr at vi kan ha musikkfestival her, der vi veksler mellom to scener.

Utvider med 44 rom

Åsen & Øvrelid fortsetter nå med utviding av romdelen med 44 nye rom. Ferdig utbygget vil hotellet ha 249 rom, og dermed plass til 600 gjester.

– Det var stort behov for å renovere og endre konferanseavdelingen. Her var lavt under taket. Det audiovisuelle og akustikken var ikke slik det burde være. Vi har sett på hvordan de har løst det andre steder, både på Scandic- og Choice-hoteller, og offentlige steder. Vi har vært både i Oslo, Trondheim, Bergen og Sandefjord, forteller Gullaksen.

– Vi så at vi trenger takhøyde på 6,5-7 meter for å få opp store skjermer, og for å ha en scene du kan løfte. Det kreves også i forhold til teknisk utstyr. Vi er veldig fornøyde med hvordan det er blitt. Lokalet kan brukes til alt fra banketter til kultur, underholdning, kurs- og konferanser, messer og middager. Vi trenger mange bein å stå på.

Reisverk i stål

Anleggsleder Hans Martin Holsen i Åsen & Øvrelid forteller at de startet jobben med å rive alt, også bærende konstruksjoner, ned til dekket.

– De gamle betongsøylene ble skåret bort, men vi beholdt fundamentene og bygde opp med stålsøyler og gitterdragere i stål. Tidligere var det overliggende betongdragere, sier Holsen. Han beskriver gitterdragerne som fem stykker med 1,5 meter tykkelse, og én på to meter. Lengden er 16 meter. Disse holder hele bæringen, uten støtte til gulvet.

Byggingen inkluderer nytt ventilasjonsrom i det opprinnelige bygget, på siden av konferansesalen. Her er det lagt hulldekker som etasjeskille på toppen.

– Selve Sunnfjordsalen, som konferanse- og konsertlokalet heter, er bygget inn med doble gipsvegger rundt hele, for optimal lyd. Det er så lydtett som det blir med dører, sier Holsen.

Av materialer ellers er det flis på alle gulv i vestibyle og på toalett. I salen er det Acrylicon på gulv. Dette blir beskrevet som et industrigulv med høy trykkfasthet, god slitestyrke og motstandsdyktighet mot kjemikalier, bakterier, elektrostatiske støt og brann.

– Det er et slags flytende gummibelegg som er valgt på grunn av slitestyrken. Den opprinnelige planen var parkett. Men på grunn av teleskoptribunen som veier ti tonn og rulles ut på små hjul, ble Acrylicon valgt isteden, sier Madsen.

I tak er det tradisjonell systemhimling.

Et visuelt grep du også legger merke til når du kommer inn i konferanseområdet, er de enorme veggmaleriene. Disse er laget av grafittikunstneren Steinar Casparti. Han har vært i Førde og laget dem på stedet.

Teknisk krevende

Ifølge prosjektleder Madsen er utbyggingen den 13. som er gjennomført på hotellet opp gjennom årene.

– Åsen & Øvrelid har gjennomført mange av dem, sier han.

Gullaksen er fornøyd med samarbeidet med den lokale entreprenøren.

– Det er alltid kjempegodt samspill. Det er viktig å ha personer her som forstår at vi ikke kan stenge hotellet. Nå gjorde pandemien at det var mindre aktivitet her i byggefasen, og det var slik sett positivt for byggeaktiviteten.

Duoen Madsen og Holsen har hatt prosjektansvaret for både Tinghuset og konferansesalen på hotellet. Prosjektene har til felles at det er teknisk kompliserte prosjekter der deler av eksisterende bygg med bæring og det hele er revet, før det er bygget nytt inn i det gamle. Og byggingen har skjedd mens det har vært ordinær drift. Utbyggingene har også overlappet hverandre.

De to ler litt når vi spør om de har spesialisert seg på slike byfornyelsesprosjekter, og at det er dem Åsen & Øvrelid henter når slike tekniske spesialoperasjoner skal gjennomføres.

– Det er kanskje litt tilfeldig at vi ble gitt ansvaret. Tilfeldigvis var det to slike prosjekter ganske nær hverandre omtrent på samme tid.


Flere prosjekter