Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup var en av får foredragsholdere på en digital utgave av Byggedagene. Foto: Arve Brekkhus

Kommunalministeren: - Kommunene har fått midler til å starte nye prosjekt

Bransjeforeningene EBA og BNL gjentok budskapet om behov for mer krisepenger til kommunene, men kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup understreker at Kommune-Norge har fått midler til å sette i gang nye prosjekter.

På den digitale utgaven av Byggedagene onsdag var naturlig nok korona et tema.

Både BNL-direktør Jon Sandnes og EBA-direktør Kari Sandberg utfordret Astrup på at kommunene må få mer til å sette i gang nye byggeprosjekter.

Begge påpekte at det blir viktigere enn noen gang i tiden fremover for at næringen skal kunne holde hjulene i gang.

- Det jeg ønsker meg aller mest er å møte deg over sommeren for å få frem en virkelighetsbeskrivelse av hvordan ting egentlig er. For uroen og usikkerheten er stor. Å styrke kommuneøkonomien er det viktigste. Kommunene er en oppdragsgiver over hele landet som treffer bredt, understreket Sandnes.

Ministeren på sin side understreket at det har blitt bevilget mye til nye prosjekter siden store deler av samfunnet stengte ned 12. mars.

- Vi er opptatt av at kommuner ikke skal sette prosjekter på vent. Nå er tiden for å sette i gang nye prosjekter, og det er prosjekter som skal komme i tillegg til aktivitet det allerede er satt av penger til. Altså tilleggsaktivitet for å holde hjulene i gang, slik at vi skal komme oss gjennom koronapandemien på en god måte, sa Astrup.

Aller viktigst for næringen var kanskje at ministeren understreket at han er godt kjent med de utfordringene næringen merker nå, og kommer til å merke fremover.

- Det er grunn til å frykte at investeringslysten vil falle, men prognosene spriker. Omsetning av bruktboliger og hytter er på en all time high, men ser man på nyboligsalg så er det lite i pipeline akkurat nå. Det har allerede gått ned, og det planlegges i liten grad nytt. Det er en utfordring, men samtidig har boligprisene holdt seg usedvanlig godt, sa kommunalministeren.

Astrup understreket at det ikke har manglet på innspill til regjering, også fra byggenæringen. Samtidig påpekte han at vi nå er i fase tre av pandemien, og at de i denne fasen har tilført fire milliarder kroner til byggeprosjekt.

- Norsk næringsliv hardt rammet av koronaen, men jeg tror vi skal holde hjulene i gang. Når vi er over i den nye normalen, skal norske næringer skape mer, inkludere mer og bygge en grønn fremtid. Det håper jeg byggenæringen kan være et skinnende eksempel på, avsluttet han.