Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Klart for milliardinvestering i Nedre Otta-kraftverk

Investeringene i vannkraftverket Nedre Otta i Oppland blir på 1,2 milliarder kroner, opplyser utbyggerne. Det skal etter planen stå ferdig våren 2020 og produsere nok kraft til over 15.000 husstander.

Det er selskapet Eidefoss sammen med ECO-Energi og Eidsiva – som eiere av Opplandskraft – som har besluttet å gjøre milliardinvesteringen.

– Nedre Otta er et prosjekt Eidefoss og Opplandskraft har jobbet lenge med, og i dag er vi glade og stolte over at regionen kan ta del i en slik stor og viktig utbygging. Utbyggingen setter regionen vår på kartet og vil gi store ringvirkninger for lokalt næringsliv, sier administrerende direktør Hans Kolden i Eidefoss i en pressemelding tirsdag.

Konsesjon i desember

Kraftverket får en produksjon på 315 gigawattimer (GWh), hvorav 270 GWh er ny produksjon.

Olje- og energidepartementet ga i desember i fjor konsesjon til utbyggingen.

– Denne vannkraftutbyggingen vil gi et svært verdifullt bidrag til regjeringens mål om økt fornybar kraftproduksjon, uttalte olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

«En svart dag»

En stor del av debatten rundt utbyggingen handlet om elvesport. For å komme utøverne av dette i møte er det fastsatt et vannslipp på 150 kubikkmeter i sekundet tre dager i uka de siste ukene i juni, i hele juli og første uke i august.

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet var ikke glad for at det ble gitt tillatelse til kraftverket og kalte det «en svart dag for norske vassdrag».