Kjøita Secret Garden

Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.Foto: Jacob Buckhard/ARK-NET AS.

På den gamle sagbruktomta på Kjøita i Kristiansand er 140 leiligheter realisert, med elven Otra på en side, en kanal på den andre og en park i midten. Mannen bak har bygget flere tusen boliger i byen siden 70-tallet, men fremhever dette prosjektet som det mest vellykkede av alle.

Fakta

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Boliger

Entreprisekostnad: 258 millioner kroner eks. mva

Bruttoareal: 12.432 kvadratmeter

Byggherre: Kjøita Bolig

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Ark-Net

Landskapsarkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIB: COWI l RIV: Siv. Ing. Øivind Berntsen l RIE: Caverion l RIEnergi: Sweco l RIAku: Sinus AS l RIBrann: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Anleggsgartner: Landskapsentreprenøren l Tømrer: Systemco l Stålarbeider: Sørmaskinering l Undergulv: Aker Byggteknikk l Balkongelementer: Hi-Con l Taktekking bygg: Byggpartner l Taktekking park: Icopal Tak l Maler og belegg: MJA Maler & Gulvbelegg l Fuging: Sør-Fug l Parkett og gulvlist: Proff Parkett l Listverk: Sørlandslisten l Fasadepuss og flisarbeider: Jan Drivdal l Systemhimlinger: Bico l Blikkenslager: Ulsteins Blikkenslager l Rør-, sanitær- og ventilasjonsanlegg: Oras l Elektro: Caverion l Brannsikring: Thermax Brannsikring l Automatisk parkeringsanlegg: Metrisk l Ståldører: Daloc l Innerdører: Jeld-Wen / Swedoor l Vinduer og balkongdører: NorDan l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Alu.-fasader, inngangsdører og foldevinduer: Tore Andersen l Solavskjerming: GHV Montasje l Avfallsanlegg: Namdal Ressurs l Rekkverk: GBS Produkter l Betongelementer: Contiga l Kjøkken og garderober: HTH l Baderomskabiner: TrivselBo Bad l Systemboder: Troax Nordic l Heiser: ThyssenKrupp Elevator l Blomsterkasser: Avigo l Byggnedvask: ISS Facility Services

Remco med flere har eid området siden 2005. Mens andre deler av Kjøita ble bygget ut, ble denne tomta liggende igjen.

– Den var regulert veldig kompakt. Vi forsøkte å realisere planen over lang tid, men det lot seg ikke gjøre innen økonomisk forsvarlige rammer, sier Jørgen Reme, styreleder i byggherreselskapet Kjøita Bolig AS.

De omregulerte og lyste ut en ny arkitektkonkurranse hvor total utnyttelse ikke var topp prioritert.

– Vi ville ha luft, hage og park slik at eiendommen skulle få flere gode kvaliteter, tross at den ikke ligger helt på elvebredden, sier Reme.

Av de tre arkitektforslagene som kom inn var Ark-Nets konsept det beste, forteller han. Dette til tross for at de hadde redusert utnyttelsen med flere tusen kvadratmeter boligareal fra opprinnelig plan.

– De traff virkelig da de presenterte høye blokker med mye luft mellom, lyse, lette fasader, grønne tak og ikke minst en stor og vakker park. Konseptet har vist sin kvalitet gjennom et meget godt salg.

Omsorg i sentrum

Prosjektet er på totalt 12.432 kvadratmeter fordelt på tre bygg. Kanalbygget på 4.023 kvadratmeter ble påbegynt i februar 2015 og sto ferdig i fjor sommer. Brobygget (6.435 kvm) og Parkbygget (1.974 kvm) ble startet i henholdsvis oktober 2015 og mai 2016 og ble bygget parallelt frem mot overlevering i sommer. Leilighetene varierer i størrelse fra rundt 30 til 200 kvadratmeter, med en snittstørrelse på rundt 90.

– Nær alle leilighetene er gjennomlyste og har to romslige balkonger slik at beboerne kan nyte solen både morgen og kveld, sier sivilarkitekt Janicke Jebsen Vinje fra Ark-Net.

Parken i sentrum av byggene er det lagt mye omsorg i, forteller hun.

– Den har blitt fantastisk og er selve hjertet i prosjektet, sier Jebsen Vinje som trekker frem et særdeles godt samarbeid gjennom hele prosjektet.

Bygget på parkeringskjeller

Veidekke Eiendom eier 25 prosent av prosjektet, og total- entreprisen gikk til Veidekke Entreprenør med en kontraktssum på 258 millioner kroner eksklusiv moms. De øvrige eierne er Cordea AS og Remo AS.

Boligblokkene er bygget på toppen av et åtte mål stort parkeringsanlegg som ble bygget sammen med et næringsbygg i 2014. Kjelleren er fundamentert på en plasstøpt bunnplate og det er totalt tolv trappeoppganger fra kjelleren til boligene. Alle enhetene har tilgang til parkeringsplass og sykkeloppstilling.

– Det var en av de tingene vi måtte ha hensyn til her, nemlig at det var en parkeringskjeller i full drift under oss. Dekket var bygget for å tåle en park – ikke nødvendigvis tunge anleggsmaskiner, sier prosjektleder for Veidekke Entreprenør Tor Harald Ihme.

I HMS-arbeidet i prosjektet har ekstrem ryddighet og arbeid i høyden vært viktige fokusområder, men også avsperringer mot publikum på Kjøita har vært viktig.

– Mange beveger seg i området, enten til de større arbeidsplassene hos entreprenørkonkurrent Kruse Smith, Agder Energi og Skatt Sør, til treningssenteret Elixia eller for å komme seg til bysentrumet som ligger kun få minutter unna, sier Ihme.

I tillegg til prosjektledelsen, har Veidekke selv hatt tømrer- og betongfaget i prosjektet.

– Byggene har en hovedbæring av plasstøpt betong, stålsøyler og dekker forskalt med plattendekker og ytterveggen er bindingsverk av tre. Fasadeelementene er i luftet puss, aluminiumsbeslåtte vinduer og dører, samt noe blikk. Fra luften kan man se at det er brukt grønne sedumtak der hvor det ikke er takterrasser, forklarer han.

God kvalitet til riktig markedspris

Så godt som alle badene er fer- dige badekabinsmoduler, med unntak av noen av toppleilig- hetene. På gulvene har man valgt enstavet parkett.

– Vi har truffet bra på kvalitetsnivået vi har lagt oss på i dette prosjektet. Det er det de som har kjøpt her sier – vi har bygget leiligheter med gode kvaliteter, uten at det er de dyreste i byen, sier byggherre Reme.

På energisiden brukes det vannbåren fjernvarme, og det er gulvvarme i alle leilighetene. Alle enhetene har eget, desentralisert ventilasjonsanlegg.


Velsignet av komponist

Prosjektet har fått tillatelse til å dele navnet til kristiansandskomponist Rolf Løvlands band Secret Garden – best kjent for Nocturne som vant Melodi Grand Prix i 1995.

– Jeg så med en gang at dette var et fint og veldig spesielt boligprosjekt. Spesielt kunne jeg identifisere meg med hagen i midten som er veldig spesiell. Den er beskyttet, og blir en veldig sentral del av boligkonseptet, sier Løvland selv i en video som er lagt ut på prosjektets salgssider.

– Vi har hatt stor glede av å ha med Løvland i prosjektet, og setter stor pris på at han har villet bidra i markedsføringen, sier Reme.

Prosjektet står ferdig flere måneder før opprinnelig plan, noe som skyldes både en effektiv bygge- prosess og et godt salgstempo. I dag er det rundt 15 usolgte leiligheter. De som kjøper er stort sett folk som flytter fra hus til leilighet på sine mer voksne dager.

– Dette prosjektet har blitt en flott reise, og det mest vellykkede jeg har vært med på, sier Jørgen Reme som har bygget boliger
i Sørlandets hovedstad siden 1972.

– Vi har bygget det meste i dette området, og med dette lukker vi Kjøita, avslutter han.