Finansparken (Sparebank 1 SR) som blir et av de største næringsbygg i tre i Europa, er et samarbeid mellom Hermann Blumer og Helen & Hard. Illustrasjon: Helen & Hard/Saaha

Kjent treingeniør til Norge

Den kjente sveitsiske sivilingeniøren Hermann Blumer er en svært ettertraktet treingeniør som har samarbeidet med flere verdenskjente arkitekter. Nå kommer han til Norge for å dele sine erfaringer under den 6. nasjonale konferansen for trearkitektur.

Konferansen setter også et spesielt fokus på brannforebygging i store konstruksjoner. Den arrangeres onsdag 14. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

- Blumer er absolutt enestående. Sammen med internasjonalt kjente arkitekter – slik som japanske Shigeru Ban og norske Helen & Hard - har han realisert oppsiktsvekkende trekonstruksjoner. Noen av prosjektene han har bidratt på har i utgangspunktet ikke latt seg konstruere i tre. Men så har han fått det til. Blumer har mye erfaring, og står bak en rekke tekniske og konstruktive oppfinnelser, sier arkitekt og PhD stipendiat Ute Groba ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i en pressemelding.
- Vi er derfor heldige at han vil dele dette med oss under årets konferanse, sier Groba – som er del av programkomiteen til konferansen – som selv har samlet erfaring med treprosjekter som praktiserende arkitekt.

Hun forsker og underviser nå på AHO med fokus på trearkitektur. Under konferansen vil Blumer i samtale med arkitekt Reinhard Kropf fortelle om hvordan han har bidratt til å realisere flere av Helen & Hards avanserte konstruksjoner i tre.
I årets konferanse blir det lagt vekt på samarbeidet mellom arkitekt og ingeniør. Særlig for treprosjekter er det viktig å ha fagkonsulenter med i tegneprosessen fra starten av, og at prosjektet utvikles i dialog.