Truls Røed er klatrer for klatrefirmaet Høyden og jobber med å rehabilitere fyret Kavringen i Oslofjorden. Foto: Anna Nesje / NTB scanpix

Kavringen fyr finpusses av fasadeklatrer

En tauklatrer må til når Kavringen Fyr innerst i Oslofjorden skal rehabiliteres. Truls Røed i firmaet Høyden har fått jobben.

Oppdragsgiver er Oslo Havn, og hver dag blir han skysset ut i båt.

– Det går ganske kjapt, 5–10 minutter, så er jeg på plass, sier Røed til NTB, som kommer forbi i småbåt. Tidligere i uka var et par stykker i kajakk innom for å slå av en prat.

Den erfarne klatreren syns det bare er trivelig med besøk på jobben, der han henger en god del meter over havoverflaten med skrape- og malerutstyr. Kavringen fyr fra 1892 skal pusses opp, og da er det folk i tau som best kan gjøre jobben. De har lang erfaring med lignende oppdrag.

– Vi driver mye med vindusvask og vidusskift, og vi har blant annet satt inn vinduer i det nye Munch-museet, akkurat ved knekken, sier han.

Jobben på fyret er faktisk akkurat den drømmejobben det ser ut som, men det kan bli varmt. De er to personer på jobb der ute om gangen, den andre oppholder seg på plattformen oppunder taket.

– Denne uka har det vært ganske hett, ja. Det er nesten ikke mulig å få i seg nok vann. Vi prøver å følge med sola, sånn at vi får jobbet en del i skyggen. Men litt solbrent har jeg blitt, vedgår han.

Og et lite bad er det blitt, da trangen til å kjøle seg ned ble for stor.