«Årets lærling» i tømrerfaget, Lillian Nummedal Bryn, sammen med daglig leder i HS Bygg, Knut Løvdal Stauri.«Årets lærling» i tømrerfaget, Filip Turkerud, sammen med daglig leder Roald Urnes og HR-leder Kristina Velde Sande i Engelsen Bygg.«Årets lærling» i betongfaget, Sofie Øian fra Veidekke Entreprenør, får sin premie av jurymedlem Mads Wiik Kleven fra Fellesforbundet.«Årets lærling» i betongfaget, Henrik Wisth, flankert av direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske og administrerende direktør Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth.

Kåret årets lærlinger i vest

I kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen i Vestland delte Lillian Nummedal Bryn fra HS Bygg i Stryn seieren blant tømrerlærlingene med Filip Turkerud fra Engelsen Bygg i Sveio. I betongfag-klassen ble førsteplassen delt mellom Sofie Øian fra Veidekke Bergen og Henrik Wisth hos Brødrene Ulveseth i Bergen.

Blant betongfaglærlingene ble det også kåret to på delt andreplass; Janniche Næss Bergås fra Backe Bergen og Audun Haukeland, som er lærling i Obas Vest i Bergen. De fire v innerne får 10.000 kroner i premie og de to på andreplass 5.000 kroner hver.

– Det er bedriftene som nominerer de beste kandidatene til konkurransen om å bli «Årets lærling». Deres uttalelser om lærlingenes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen, heter det i en pressemelding.

– Jeg er imponert over det faglige nivået til kandidatene, og over innsatsen ledere og instruktører i bedriftene gjør for å utdanne dyktige fagarbeidere,sier jurymedlem Mads Wiik Kleven, som representerer Fellesforbundet i styret for Byggopp Vestland. Han takker også de ansatte på opplæringskontoret i Bergen og Førde som har ansvar for over 400 lærlinger hos større og mindre entreprenører i fylket.

Lillian Nummedal Bryn er fra Vik i Sogn, og er lærling på andre året. Hun tok først idrettsfag på Voss gymnas, og deretter ett år på bygg- og anleggsteknikk på Sogndal vgs.

I begrunnelsen fra HS Bygg heter det at hun helt fra starten som lærling har vist stor interesse og engasjement for tømrerfaget. «Lillian har bevist at hun takler varierte arbeidsoppgaver på en god måte, som eksempelvis ombygging av næringsbygg til leiligheter, nybygg av hus og hytte, og total renovering av et gammelt hus. Lillian er alltid motivert for nye typer arbeidsoppgaver.»

Filip Turkerud er fra Sveio, og gikk bygg- og anleggsteknikk på Haugaland vgs. I Engelsen Bygg er han lærling på andre året, og firmaet sier i sin uttalelse at Filip er en usedvanlig positiv og engasjert lærling, som ikke er redd for å stille kritiske spørsmål. «Han er lærevillig, pliktoppfyllende, har stor arbeidskapasitet og et sprudlende humør».

Sofie Øian fra Bergen gikk TAF-linjen på Knarvik vgs, og etter fire år med skolegang og praktisk opplæring tok hun før sommeren fagprøven i betongfaget og eksamen som ga henne studiekompetanse. Som lærling jobbet hun for Veidekke Entreprenør i Bergen på veiprosjektet E39 Svegatjønn - Rådal. I høst startet hun på Høgskulen på Vestlandet med mål om å bli byggingeniør.

Også den andre betongfag-vinneren, Henrik Wisth fra Bergen, er TAF-elev på Knarvik vgs, og skal avslutte utdannelsen til sommeren. Hos Brødrene Ulveseth har han blant annet jobbet på flere store boligprosjekter. Virksomheten sier at han er positiv, nøyaktig og jobber selvstendig, og at han er flink til å dokumentere alt han gjør på byggeplassane. «Vi har ikke sett tilsvarende loggføring med slik kvalitet hos oss noen gang.»

Janniche Næss Bergås er fra Seim i Alver kommune, og fikk delt andreplass blant betongfaglærlingene. Hun avsluttet utdannelsen på TAF-linjen på Knarvik vgs i år. Backe Bergen trekker frem at hun som lærling jobbet både selvstendig og godt. «Fagprøven bestod hun med glans. Prøvenemden mente det var den best dokumenterte fagprøven de noen gang hadde sett med hensyn til skriftlig forberedelse, tegninger, snitt og detaljer.»

Om Audun Haukeland fra Bergen, den andre på delt andreplass blant betongfaglærlingene, forteller OBAS Vest at han har vært med på alt fra rehabilitering av historiske bygg til et demningsprosjekt på fjellet. «Han har ofte kreative løsninger, og kan bli satt til oppgaver som krever at en tenker utenfor boksen.» Som de andre som gikk til topps i betongfag-klassen har Audun sin utdannelse fra TAF-linjen på Knarvik vgs.