En mann i 50-årene omkom da bilen han satt i ble tatt jordras i Jølster kommune i juli fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Jordskred krevde to liv i 2019

Flom, jordskred og styrtregn førte til skader for mange millioner kroner i fjor, viser en rapport fra NVE. To mennesker mistet livet i jordskred samme år.

I Orkanger i Trøndelag omkom en 26 år gammel kvinne da et jordskred traff et hus i februar i fjor. I juli omkom en mann i 50-årene da bilen han satt i ble tatt av skred i Jølster på Vestlandet.

Det var 49 dager med utsendt jordskredvarsel og 68 dager med utsendt flomvarsel i Norge i 2019, viser en rapport utgitt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Antall dager med flomvarsel økte en del fra året før, men antall perioder var nær normalen. Ti av varslene var kategorisert som oransje, som betegner at situasjonen er alvorlig og krever beredskapsmessige forberedelser.

I september druknet 70 sauer da de ble tatt av elva under flommen i Surna.

I tillegg var det cirka 30 dager med utsendt varsel om kraftige regnbyger mellom mai og september. Styrtregn førte til skader for millioner av kroner, blant annet i Jølster, Brumunddal og Fredrikstad.

Både snøsmelting, styrtregn og langvarig regn kan gi flom, og føre til jord-, sørpe- og flomskred.

Nordland, og Sogn og Fjordane, hadde desidert flest dager med flomvarsel og jordskredvarsel i 2019, mens aller flest dager med flomvarsel var for Hedmark.