JCB-styreleder Lord Bamford sammen med noen av de ansatte ved JSBs hovedkontor i Rocester, Staffordshire. Foto: JCB.

JCB har produsert 750.000 traktorgravere

Salget av traktorgravere er nærmest lik null i Norge, men i mange markeder er dette fortsatt en svært populær maskin. Nylig nådde britiske JCB en stor milepæl med 750.000 produserte maskiner.

JCBs traktorgraver nummer 750.000 ble produsert ved selskapets fabrikk i Rocester, Staffordshire, hvor også JCBs første traktorgraver ble produsert for nesten 70 år siden.

Det var grunnleggeren av JCB, Joseph Cyril Bamford, som i 1953 kom opp med ideen om å bygge en traktor med bakmontert graveaggregat. JCBs traktorgravere har vært en gedigen suksess for selskapet og i dag produseres maskinene i både England, India, Brasil og USA.

Ifølge Wikipedia har JCB vært så dominerende i det internasjonale markedet for traktorgravere at forkortelsen JCB er gått inn som generisk betegnelse for traktorgraver på engelsk, og står oppført i Oxford Dictionary of English til tross for at det er et varemerke for selskapet JCB

JCB-styreleder Lord Bamford sier i en melding fra selskapet at han har gode barndomsminner fra da de første traktorgraverne rullet ut av fabrikken. Han beskriver det som utrolig at selskapet nå har produsert 750.000 maskiner.

– Det som er enda mer utrolig, er at traktorgraveren forblir en av verdens mest populære maskiner nesten syv tiår etter at den første ble produsert. Det er et bevis på maskinens allsidighet og popularitet, sier Lord Bamford, som er sterk i troen på at traktorgraverne også vil være et viktig produkt for JCB i fremtiden.

Dagfinn Søgård, produktsjef for JCB i Rosendal Maskin, opplyser til Byggeindustrien de kun selger 2-3 hjulstyrte traktorgravere i året.

– Vi har med det 100 prosent markedsandel, sier Søgård.  Han presiserer at vi i Norge skiller mellom hjulstyre og midjestyrte(rammestyrte) traktorgravere, og at JCB ikke produserer midjestyrte utgaver av sine traktorgravere.