Italias regjering vurderer å bygge bru til Sicilia

Italias nye regjering overveier å blåse liv i planen om å bygge en 5 kilometer lang bru fra fastlandet til Sicilia.

Planen er blitt kalt et av de mest ambisiøse ingeniørprosjekter noensinne. Det har vært arbeidet med tanken om å bygge en slik bru i årtier, men planen ble øyensynlig lagt i skuffen i 2013, melder Reuters.

Dette skjedde mens Mario Monti var statsminister i Italia. Prosjektet ble skrinlagt da selskapet som skulle utvikle det videre, ble lagt ned av myndighetene.

I det første budsjettet til regjeringen til Giorgia Meloni, som ble innsatt i oktober, heter det at selskapet skal vekkes til live og at prosjektet skal få statlig økonomisk støtte.

– Denne regjeringen har ambisjon om å legge ned den første stein og begynne oppføringen av dette velsignede prosjektet, sier infrastrukturminister Matteo Salvini. Han er leder av partiet Lega som er med i koalisjonsregjeringen.

Kritikere sier at prosjektet vil være sløsing med enorme offentlige midler og at det er galskap å bygge bru i en jordskjelvsone. Tilhengerne hevder at en tog- og veiforbindelse mellom Messina på Sicilia og tåspissen på den italienske «fastlandsstøvelen» vil skape nytt liv i de fattige regioner i sør.

Den foreslåtte hengebrua er 5 kilometer i alt, med et sentralspenn på 3,3 kilometer. Det tilsvarende spennet på Storbæltsbrua i Danmark er 1,624 kilometer, altså rundt halvparten. Det foreslåtte prosjektet har et større spenn enn Canakkale-brua i Tyrkia som har verdensrekorden.

I dag trafikkeres strekningen mellom fastlandet og Messina av en ferjeforbindelse som i hele høysesongen er overfylt.