Kenny Ingra. Foto: IFS

Innlegg: Slik vil avstandsteknologi endre hverdagen for byggeselskaper

Antallet byggeprosjekter har blitt kraftig redusert etter pandemien og vi møter det nye året med usikkerhet. En ting som er sikkert er at mange vil bruke denne tiden på å ruste seg opp digitalt, skriver Kenny Ingram, industridirektør for bygg i IFS i dette innlegget.

Byggebransjen har måttet tilpasse seg til en ny hverdag. Selv om utsiktene er mørke, tyder ting på at bransjen ruster opp med verktøy som gjør at de kan starte med rakettfart igjen når det er trygt med full drift.

Vi gjorde en egen studie som viser at 70 prosent av bedrifter har økt investeringene i digitale verktøy det siste året. Faktisk ligger bygg- og anleggsbransjen fem prosent over gjennomsnittet her. På bakgrunn av all usikkerheten som 2020 har skapt, har det blitt vanskelig å se nye muligheter neste år. Men her er noen ting jeg tror vil skje i år.

Mer stabil inntekt

Når man jobber for å sikre stabile inntektsstrømmer, går selskaper fra å bli leverandører av enkeltprosjekter til å bli faste samarbeidspartnere som leverer service og vedlikehold kontinuerlig. Kundene er tross alt mer interessert i sluttproduktet – det de skal bruke bygget til. Om det er sykehus er de mer opptatt av sykesenger enn huset rundt dem.

Det gir entreprenørene nye muligheter til å levere en altomfattende opplevelse. Ikke bare et bygg. Men så langt gjør majoriteten av bedriftene ting på gamle måten. Gjennom to separate kontrakter, en for bygg og en for service. I 2021 er jeg sikker på at vi se enkeltbedrifter gå vekk fra dette. Da kan de nemlig lage langtisplaner for fortjenesten.

Trenden med prefabrikering vokser fortsatt. I England bygde anleggsselskapet Babcock nye terminal nummer fem på Heathrow flyplass, med prefabrikerte komponenter. Det gjør logistikken langt mer kompleks. Og derfor vil den store majoriteten av tradisjonelle byggeselskaper måtte lære seg et nytt språk når de skal jobbe med flere tusen forskjellige ferdigbygde komponenter, som skal leveres til byggeprosjekter til rett tid.

Vi nærmer oss 6D BIM

Nå vet fagfolk flest hva BIM er (building information modeling). Det som ikke er så vanlig enda er å kombinere BIM med ERP-systemer. Og det er litt rart, i og med at det er der den aller viktigste informasjonen om et prosjekt er lagret.

Dette handler overgangen til 5D BIM om. Når kundene og ledelsen begynner å spørre oftere om å omdanne en BIM-modell til et kostnadsestimat, vil det bli vanligere å koble disse to systemene. Da kan man spore kostnadene tilbake til BIM-modellen. I dag bes leverandører i anbudskonkurranser om å by på en BIM-modell. Når 5D BIM blir standard for alle så vil det også komme verktøy som lar deg overføre en BIM-modell rett inn i ERP-systemet. Forskjellige avdelinger trenger å kunne strukturere data i pakker av arbeid og kunne lage en pris for hver av dem.

Allerede å er det flere bedrifter som implementerer 5D BIM og har startet å utforske den sjette dimensjonen: Vedlikehold. Det er fortsatt noen år unna, men jeg forventer at industrien vil øke farten mot 6D BIM.

På tross av all uforutsigbarheten vi møter det nye året med, vil det likevel by på nye mulighet. De vil kreve en klar strategi for hvordan man kombinerer service og teknologi for å jobbe mer intelligent enn før.