Monica Marie David-Andersen

Innlegg: Kjøkkenet - boligens nye utstillingsvindu

Åpent kjøkken er en trend som holder stand. Bakgrunnen er ønsket om å få mest mulig ut av tilgjengelig areal. Kjøkkenets og hvitevarenes estetikk er dermed blitt mye viktigere enn tidligere.

Innlegg av:

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar, Ramsøskar Interiørarkitekter

De åpne løsningene gjør kjøkkenet til et utstillingsvindu, noe som forsterkes av at smart teknologi er blitt en identitetsmarkør for mange. Det er ikke bare kokkekunstene vi vil vise frem; vi vil også demonstrere god smak og vilje til å ta i bruk ny teknologi. Medaljen har imidlertid en bakside: Det kan være krevende å skape en harmonisk helhet der kjøkken- og stuedelen passer sammen.

I denne leiligheten ble kjøkkenet slått sammen med stuen, og resultatet ble et stort og flott allrom som gir plass til arbeidskjøkken, spisestue og en tv- og sofasone. Spennende belysningsløsninger er et av boligens kjennetegn: innfelte spotlys, eksklusive veggarmaturer og en smart pendelløsning over spisebordet. Lampene kan flyttes avhengig av antall kuverter.

Regel nr. 1 er å sørge for at kjøkkeninnredningen matcher sine omgivelser og støtter stilen som er valgt for stuedelen av rommet. Integrerte løsninger og sømløs overgang mellom kjøkkenfunksjonene og stuen er å foretrekke. Dette stiller krav til materialbruk, belysningsløsninger, integrerte hvitevarer osv. Følger man rådene nedenfor, får man en vellykket åpen løsning.

1. Kjøkkenet må først og fremst være funksjonelt
Lag en arbeidstrekant for oppvask, kok og kjøl. Unngå lange avstander og unødige bevegelser. Tenk praktisk.

2. Helheten er viktig: Kjøkken og stue er ett rom
Et tradisjonelt arbeidskjøkken egner seg dårlig som møbel i stuen. Det må du ta hensyn til når du velger farger og overflater. Bevar de lange linjene i rommet, men forsøk å bryte opp slik at uttrykket ikke blir for stramt. Stikkord: Variasjon og kontraster.

3. Velg riktige materialer
Husk at ekte materialer krever mye vedlikehold og at kopiprodukter i dag har så høy kvalitet at forskjellen kan være vanskelig å se. Benkeplate i marmor eller ekte tre kan raskt gi deg ubehagelige overraskelser.

Denne boligen hadde er trangt og upraktisk kjøkken. Det ble derfor åpnet opp mot peisestuen. Beboerne har nå et lyst arbeidskjøkken som er godt tilrettelagt både for matlaging og sosial aktivitet. Legg merke til det helhetlige uttrykket.

4. Belysningen er avgjørende
Du behøver godt lys når du arbeider på kjøkkenet og stemningslys når det ikke er i bruk. Da skal lyseffektene stemme med lyset i resten av rommet. Husk dimmere, som gjør det mulig å variere lysstyrken, og integrert lys som er både dekorativt og lunt.

5. Kjøkkenet må være ryddig
Du må sørge for smarte oppbevaringsløsninger, og kjøkkenmaskinene må bort fra benkeplaten. Velg for eksempel en boiler under benkeplaten som gjør at kokende vann kan tappes rett fra kranen og vannkokeren elimineres.

6. Kjøkkenet som sosial sone
Matlaging betraktes i dag som en sosial aktivitet der hele familien involveres – gjerne også besøkende. Sørg derfor for en kjøkkenøy som kan brukes på mange måter – som arbeids- og spiseplass, til lekselesning osv. Det er smart å plassere kjøkkenøya slik at den bidrar til å gjøre kjøkkenet til en egen avskjermet sone i den åpne løsningen.

I dette rekkehuset ble det åpnet opp mellom kjøkken og stue, men her ble det valgt en halvåpen løsning med peisen som romskille. Et gjennomgående lyst helhetsinntrykk brytes opp av mørkt gulv, treverk, tekstiler og sorte stolseter.