Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Foto: Nelfo

Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Foto: Nelfo

Innlegg: Elektroinstallatøren kan hjelpe deg til lavere strømregning

Strømprisene er rekordhøye, og det er ventet at prisene forblir høye utover høsten og vinteren. Smart styring av strømforbruket er enkle tiltak som gir umiddelbar effekt på forbruket, og derved strømregningen.

Av:

Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo

Energisparingen behøver ikke gå utover komforten. Panelovner med varmestyringssystem regulerer varmen etter tid på dagen og når du er hjemme. Det er et enkelt tiltak som kan gjennomføres raskt og rimelig. Strømforbruket til oppvarming kan reduseres med 20 prosent eller mer.

Med et godt styringssystem vil du også kunne spare på strøm til ventilasjon og annet forbruk. Systemet kan betjenes fra mobilen og også bli del av boligens helhetlige smarthus-system. Her finnes det mange ulike løsninger som kan tilpasses ethvert hjem og behov.

Solceller kan bli din «forsikring» mot høye strømpriser

Vil du sikre deg minst 30 år med lave strømregninger, og være mindre avhengig av svingningene i strømprisene fra vær og vind, kan solceller på taket være det rette for deg. Med solcellepaneler vil du ha en slags “forsikring” mot høye strømregninger.

Boligeiere med solceller forteller at de sparer opptil 50 prosent av strømregningen over året. Solcelleanlegg er spesielt gunstig for de med høyt forbruk og de som lader elbil(er).

Lad elbilen når strømmen er billigst

Elbiler er billige i drift. En familie med to biler kan normalt spare minst 20 000 kroner i året på å bytte til elbil. Men hvor stor besparelsen er avhenger av strømprisen.

Ved å installere en smartlader, som planlegger ladingen ut fra ditt behov og når strømmen er billigst kan du spare mye penger. El-bil ladingen automatiseres og du har oversikt via mobilen.

Og det finnes også mange andre gode tiltak:

  • Installer luft-til-luft varmepumpe.
  • Varm opp vannet i varmtvannsberederen når strømmen er billigst.
  • Bytte lyskilder og slå av lys automatisk.
  • Lagre strøm på batteri hjemme, utnytt døgnvariasjonen i strømprisene.
  • Velg riktig og god strømavtale.
  • Smart teknologi for lavere strømregning kan også redusere smitte i boliger.
  • Bygningsmessige tiltak, etterisolering og bytte av vinduer.