Camilla Bentzen

Innlegg: Bad med universell utforming - like lekre som ordinære bad

Universell utforming må bety mer enn funksjonalitet. Selv har jeg en ambisjon som går ut over det lovpålagte. UU-badene skal være slik at alle vil foretrekke dem – ikke bare personer i målgruppen.

Camilla Bentzen

Interiørarkitekt
Ramsøskar Interiørarkitekter

Det ligger mye tankearbeid bak universelt utformede løsninger. I nybygg starter det ofte med at planløsningen må omarbeides slik at innredningen blir så praktisk og gjennomtenkt som mulig. Ved rehabilitering er rammene som regel gitt på forhånd. Dersom det ikke lar seg gjøre å rive vegger, er virkemiddelet smarte løsninger. Uansett prosjekttype må estetiske hensyn veie like tungt som praktiske. Badet skal være vakkert, og for meg går det sport i å teste grensene for det som er mulig å få til.

Utgangspunktet for en god UU-løsning er størrelsen på badet og innredningselementenes innbyrdes plassering, men virkemidlene er mange: Godt lys både i himling og speil, kontrast mellom gulv og vegg og stort dusjrom slik at det ikke blir vått over hele badet om man dusjer sittende. Støttehåndtak, dypere vask, høyere speil osv. er detaljer som gjør et universelt utformet bad mer funksjonelt enn andre. Det avgjørende poenget er at uttrykket er likt: UU-badet skal være like flott som vanlige bad – om ikke flottere. Design og universell utforming er to sider av samme sak – det må være leveregelen.

Eksempel: Thon Hotel Storo 

Dette badet er svært romslig og godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Det har ”snusirkel” i begge rommets deler, og en lang glassvegg hindrer vannsøl utenfor dusjsonen. Det er brukt ulike fliser på gulvet for å markere skillet mellom de to delene av rommet. Det innfelte lyset i speilet og spotlysene i taket er til god hjelp for synshemmede. Speilet og vasken skal passe like godt for rullestolbrukere som for andre. Det betyr at vasken er dypere og lavere i front slik at rullestolen kan kjøres inntil. Speilet går lenger ned og er dermed er høyere enn vanlige speil. Håndklærne henger i to høyder, og vasken har stikkontakt i front.

Flisene på veggen gir god kontrasteffekt og gjør det enkelt å se dusjen og armaturet. Armaturet er plassert litt lavere enn vanlig. Hånddusj er standard i alle UU-bad, og det finnes selvsagt gode håndtak også i dusjsonen.

Dersom man kun har ett UU-bad, skal toalettet ha 90 cm. bevegelsesareal på hver side. Har man flere, er alternativet å tilby både høyre- og venstrevendt løsning. Legg spesielt merke til de vakre innfelte håndtakene som kan slås opp når de ikke er i bruk.