Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. Foto: BNL/Moment studio

- Ingen bedring for byggenæringen

NHOs medlemsundersøkelse gjennomført denne uken er det lite endring i tallene fra tidligere undersøkelser i koronakrisen.

– Situasjonen ser ut til å ha stabilisert seg noe, men fortsatt er det mange som sliter og bedrifter som må nedbemanne, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL til BNLs nettsider.

10 prosent av bedriftene planlegger oppsigelser, 5 prosent har allerede gjennomført oppsigelser og 27 prosent av bedriften har en ordrereserve på under 1 måned.

– Det er nå stadig færre permitterte og ledige i byggenæringen, men det var først denne uken ledigheten gikk under topp-nivået fra finanskrisen i 2010. Vi frykter at mange nå går fra å være permitterte til å miste jobben, sier Sandnes.

Han peker på at byggenæringen til nå holdt hjulene i gang, til tross for at effekten av krisen ser ut til å avta noe, er det stor usikkerhet.

– Situasjonen er spesielt krevende innenfor servicemarkedet, nyboligbygging og kontor/retail. Vi følger situasjonen tett og forventer at myndigheten står klare med tiltak for byggenæringen på samme måte som de har gjort for andre næringer, selv om effekten av krisen skulle nå oss senere, sier Sandnes.

Dette viser NHOs medlemsundersøkelse hva BNL-bedrifter svarer

48 prosent har merket lavere etterspørsel, ned fra toppen i slutten av mars når 73 prosent meldte om det samme.

50 prosent har fått varsel fra leverandører om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser, ned fra 63 prosent i starten av april

13 prosent svarer at bedriften mangler penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset (likviditetsproblemer). Der var toppen 20 prosent i begynnelsen av april

7 prosent svarer at det er en reell risiko for at bedriften kan gå konkurs som følge av Koronakrisen, ned fra 21 prosent i slutten av mars

10 prosent planlegger oppsigelser som følge av krisen

39 prosent svarer at de har fått redusert omsetningen som følge av krisen, i midten av april var det 47 prosent som svarte det samme

5 prosent av bedriftene har gjennomført oppsigelser.

27 prosent av bedriften svarer de har en ordrereserve på under 1 måned.